Bajecznie soczysta golonka Jakuba Kuronia. Nikt nie robi delikatniejszej i smaczniejszej
Golonka wieprzowa przepisu Jakuba Kuronia jest niezwykle soczysta, miękka i tak smaczna, że nikt jej się nie oprze. Odpowiednio przygotowane mięso smakuje wyśmienicie. Do wywaru dodaj liście laurowe, a golonka będzie przepyszna. Poznaj przepis Kuronia na bajecznie soczystą golonkę, posmakuje nawet najbardziej wymagającym smakoszom.
Golonka wieprzowa jest rewelacyjnym mięsem, jednak wymaga odpowiedniego przygotowania, inaczej będzie twarda i niesmaczna. Sekretem idealnie soczystego mięsa jest moczenie golonki przez 48 godzin, długie gotowanie na wolnym ogniu i pieczenie.
Doskonały smak natomiast uzyskamy, kiedy dodamy do wywaru włoszczyznę, całą główkę czosnku oraz aromatyczne przyprawy- liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Do pieczenia golonki niezbędna będzie również bejca z miodu, musztardy i wywaru po gotowaniu mięsa.
Przepis na soczystą golonkę
Składniki na 2 porcje:
-
2 golonki wieprzowe
-
2 korzenie pietruszki
-
2 marchewki
-
2 cebule
-
2 główki czosnku
-
12 ziaren ziela angielskiego
-
8 liści laurowych
-
16 goździków
-
sól, pieprz
Składniki na bejcę:
-
4 łyżki musztardy
-
5 łyżek wywaru z gotowania golonki
-
łyżka płynnego miodu
Jak zrobić soczystą golonkę przepisu Jakuba Kuronia?
Do dużego garnka wlej 1,5 l wody, dodaj 1 pokrojoną marchewkę i pietruszkę, 1 cebulę oraz główkę czosnku przekrojoną na pół. Dodaj również 8 goździków, 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, sporą ilość pieprzu mielonego oraz 4 łyżki soli.
Całość gotuj na wolnym ogniu, aż sól całkowicie się rozpuści, następnie włóż do garnka golonki. Wywar odstaw, aby ostygł i wstaw do lodówki na 2 doby.
Po tym czasie golonkę wyjmij z garnka, resztę składników wylej. Do garnka ponownie wlej 1,5 l zimnej wody i dodaj marchew, pietruszkę, cebulę, główkę czosnku i przyprawy w takiej ilości, jak poprzednio. Dodaj jednak nie 4 łyżki, a 2 łyżeczki soli.
Do garnka włóż golonki i całość gotuj na wolnym ogniu przed 2 godziny. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Przygotuj bejcę: 5 łyżek wywaru z golonki wymieszaj z musztardą i miodem.
Przygotowaną mieszanką nasmaruj dokładnie golonkę i wstaw do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz 150 minut i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Jakub Kuroń słynie z doskonałej kuchni. Przygotuj również pieczony schab przepisu Jakuba Kuronia . Pieczeń jest delikatna, aromatyczna i soczysta, wprost rozpływa się w ustach. Schab doskonale sprawdzi się na rodzinny obiad.
Golonka przepisu Jakuba Kuronia jest pyszna i bardzo soczysta. Do golonki podaj ziemniaki opiekane lub gotowane. Jako jarzynka doskonale sprawdzi się surówka z kiszonej kapusty, kiszone ogórki oraz kapusta zasmażana z kminkiem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Czy można zrobić naleśniki bez mleka? Nie ma prostszego przepisu, wychodzą idealnie za każdym razem
-
Najprostszy sposób na grzybki w occie. Są tak dobre, że nikt nie zdoła opanować cieknącej ślinki
Źródło: kuron.com.pl