Smakosze.pl Przepisy Bajecznie soczysta golonka Jakuba Kuronia. Nikt nie robi delikatniejszej i smaczniejszej
canva/Angelika Heine

Bajecznie soczysta golonka Jakuba Kuronia. Nikt nie robi delikatniejszej i smaczniejszej

13 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Golonka wieprzowa przepisu Jakuba Kuronia jest niezwykle soczysta, miękka i tak smaczna, że nikt jej się nie oprze. Odpowiednio przygotowane mięso smakuje wyśmienicie. Do wywaru dodaj liście laurowe, a golonka będzie przepyszna. Poznaj przepis Kuronia na bajecznie soczystą golonkę, posmakuje nawet najbardziej wymagającym smakoszom.

Golonka wieprzowa jest rewelacyjnym mięsem, jednak wymaga odpowiedniego przygotowania, inaczej będzie twarda i niesmaczna. Sekretem idealnie soczystego mięsa jest moczenie golonki przez 48 godzin, długie gotowanie na wolnym ogniu i pieczenie.

Doskonały smak natomiast uzyskamy, kiedy dodamy do wywaru włoszczyznę, całą główkę czosnku oraz aromatyczne przyprawy- liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Do pieczenia golonki niezbędna będzie również bejca z miodu, musztardy i wywaru po gotowaniu mięsa.

Przepis na soczystą golonkę

Składniki na 2 porcje:

  • 2 golonki wieprzowe

  • 2 korzenie pietruszki

  • 2 marchewki

  • 2 cebule

  • 2 główki czosnku

  • 12 ziaren ziela angielskiego

  • 8 liści laurowych

  • 16 goździków

  • sól, pieprz

Składniki na bejcę:

  • 4 łyżki musztardy

  • 5 łyżek wywaru z gotowania golonki

  • łyżka płynnego miodu

Jak zrobić soczystą golonkę przepisu Jakuba Kuronia?

Do dużego garnka wlej 1,5 l wody, dodaj 1 pokrojoną marchewkę i pietruszkę, 1 cebulę oraz główkę czosnku przekrojoną na pół. Dodaj również 8 goździków, 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, sporą ilość pieprzu mielonego oraz 4 łyżki soli.

Całość gotuj na wolnym ogniu, aż sól całkowicie się rozpuści, następnie włóż do garnka golonki. Wywar odstaw, aby ostygł i wstaw do lodówki na 2 doby.

Po tym czasie golonkę wyjmij z garnka, resztę składników wylej. Do garnka ponownie wlej 1,5 l zimnej wody i dodaj marchew, pietruszkę, cebulę, główkę czosnku i przyprawy w takiej ilości, jak poprzednio. Dodaj jednak nie 4 łyżki, a 2 łyżeczki soli.

Do garnka włóż golonki i całość gotuj na wolnym ogniu przed 2 godziny. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Przygotuj bejcę: 5 łyżek wywaru z golonki wymieszaj z musztardą i miodem.

Przygotowaną mieszanką nasmaruj dokładnie golonkę i wstaw do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz 150 minut i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Jakub Kuroń słynie z doskonałej kuchni. Przygotuj również pieczony schab przepisu Jakuba Kuronia . Pieczeń jest delikatna, aromatyczna i soczysta, wprost rozpływa się w ustach. Schab doskonale sprawdzi się na rodzinny obiad.

Golonka przepisu Jakuba Kuronia jest pyszna i bardzo soczysta. Do golonki podaj ziemniaki opiekane lub gotowane. Jako jarzynka doskonale sprawdzi się surówka z kiszonej kapusty, kiszone ogórki oraz kapusta zasmażana z kminkiem .

Soczysta golonka wieprzowa podana z kapustą kiszoną, musztardą i ziemniakami opiekanymi
Źródło zdjęcia: canva/ Olga Kriger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy