Smakosze.pl Przepisy Banalny sposób na pyszny żurek
Canva.com / Slawomir Fajer

Banalny sposób na pyszny żurek

4 kwietnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Pyszny żurek ma status kultowego dania. Z pewnością bardzo trudno mu się oprzeć i niektórzy mogliby go zajadać właściwie codziennie. Okazuje się, że żurek może być jeszcze lepszy, jeśli dodamy do niego zalewę z ogórków kiszonych.

Żurek w niecodziennej odsłonie

Istnieje cała masa przepisów na żurek. Jakiś czas temu wspominaliśmy o recepturze od Magdy Gessler . Specjał w jej wydaniu jest niezwykle smakowity i ciężko mu się oprzeć. Dziś sięgniemy po żurek w nietypowym wydaniu.

Ogórki kiszone często goszczą w naszych kuchniach. Mają one wyjątkowe walory smakowe. Dotyczą one również zalewy. Warto dodać ją do garnka z żurkiem. Dzięki niej nabierze on bardziej wyrazistego smaku i stanie się bardziej pożywny .

Zalewa z ogórków kiszonych jest pełna cennych witamin oraz minerałów. Znajdziemy w niej również bakterie kwasu mlekowego, które wpływają na funkcjonowanie układu trawiennego . Warto zauważyć, że sok z kiszonych ogórków dodaje się do wielu zup.

Okazuje się, że zalewa z ogórków kiszonych dobrze wpływa na smak zup takich jak chłodnik oraz barszcz czerwony . Nawet pomidorowa z tym dodatkiem zyskuje na smakowitości. Dziś postawimy na żurek. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 6 białych kiełbas

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 szklanki zalewy z ogórków kiszonych

  • 50 ml śmietany

  • marchewka

  • 4 ziemniaki

  • pietruszka

  • seler

  • cebula

  • 4 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 5 g majeranku

  • odrobina lubczyku

  • sól

  • pieprz

(Canva / ahirao_photo)

Prosty i niezawodny przepis na idealny żurek

Na początku musimy umyć kiełbasę. Następnie umieszczamy ją w garnku i zalewamy wodą, którą podgrzewamy. Kiełbasę gotujemy przez kilka minut . Po tym czasie odcedzamy ją i wkładamy do garnka ze świeżą wodą.

Kiełbasę wzbogacamy o przyprawy, rozdrobnioną włoszczyznę i ziemniaki. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Kiedy czas dobiegnie końca, wówczas wzbogacamy żurek o zalewę z kiszonych ogórków.

Kontynuujemy gotowanie przez 10 minut. W tym czasie doprawiamy żurek wedle preferencji smakowych. Można go wzbogacić o wędzoną paprykę oraz odrobinę chrzanu. Żurek serwujemy ze śmietaną. Jeśli wolisz wersję na zakwasie, warto sięgnąć po przepis na ten istotny składnik .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gotujmy; Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Koordynator i wydawca portalu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy