Bez użycia tarki i patelni. Puszyste placki ziemniaczane zrobisz inaczej niż zwykle. Co za rarytas!
Koniec z tarciem ziemniaków i smażeniem placków na oleju. Puszyste placki ziemniaczane przygotujesz z gotowanych ziemniaków z dodatkiem świeżych drożdży. Zamiast smażenia, postawmy na pieczenie. Placki podajmy z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem, a błyskawicznie znikną z talerzy.
Tradycyjnie placki ziemniaczane przygotowujemy z tartych ziemniaków i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Mało kto wie, że placki możemy zrobić zupełnie inaczej. Wychodzą puszyste i nienasączone tłuszczem, a przygotujemy je o wiele szybciej.
Do przygotowania placków ziemniaczanych z ugotowanych ziemniaków nie potrzebujemy tarki. Nie będziemy również smażyć placków na oleju - masa ziemniaczana pięknie wyrośnie w piekarniku. Placki są o wiele smaczniejsze i przede wszystkim zdrowsze, ponieważ nie zawierają grama oleju.
Pieczone placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków mają jeszcze jeden, niecodzienny składnik - świeże drożdże. Drożdże mieszamy z jajkami i kwaśną śmietaną. Produkty muszą mieć temperaturę pokojową, inaczej świeże drożdże nie ruszą.
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków z dodatkiem drożdży
Składniki:
-
1 kg ugotowanych ziemniaków
-
120 g mąki pszennej
-
15 g świeżych drożdży
-
2 łyżki śmietany 18% (temperatura pokojowa) + śmietana do podania
-
2 jajka (temperatura pokojowa)
-
sól, pieprz do smaku
-
szczypiorek do podania
Jak przygotować placki ziemniaczane na świeżych drożdżach?
Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i przeciśnij przez praskę. Drożdże rozetrzyj ze śmietaną, jajkami i szczyptą soli. Dodaj do ziemniaków, wsyp mąkę, całość dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj na nią porcje ciasta formując z niego placki. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Placki piecz około 30 minut, smacznego.
Przygotuj również wyśmienite racuchy z jabłkami . Szukasz pomysłu na pożywny obiad? Tu poznasz przepis na soczyste kotlety mielone, klasyka w najlepszym wydaniu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Soczysty bryzol wieprzowy. Lepszy niż kotlet schabowy i mielony razem wzięte
-
Nie tylko sól. Co dodać do gotujących się ziemniaków, by zyskały cudowny smak?
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama