Smakosze.pl Przepisy Bez użycia tarki i patelni. Puszyste placki ziemniaczane zrobisz inaczej niż zwykle. Co za rarytas!
canva/PeteerS

Bez użycia tarki i patelni. Puszyste placki ziemniaczane zrobisz inaczej niż zwykle. Co za rarytas!

28 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Koniec z tarciem ziemniaków i smażeniem placków na oleju. Puszyste placki ziemniaczane przygotujesz z gotowanych ziemniaków z dodatkiem świeżych drożdży. Zamiast smażenia, postawmy na pieczenie. Placki podajmy z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem, a błyskawicznie znikną z talerzy.

Tradycyjnie placki ziemniaczane przygotowujemy z tartych ziemniaków i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Mało kto wie, że placki możemy zrobić zupełnie inaczej. Wychodzą puszyste i nienasączone tłuszczem, a przygotujemy je o wiele szybciej.

Do przygotowania placków ziemniaczanych z ugotowanych ziemniaków nie potrzebujemy tarki. Nie będziemy również smażyć placków na oleju - masa ziemniaczana pięknie wyrośnie w piekarniku. Placki są o wiele smaczniejsze i przede wszystkim zdrowsze, ponieważ nie zawierają grama oleju.

Pieczone placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków mają jeszcze jeden, niecodzienny składnik - świeże drożdże. Drożdże mieszamy z jajkami i kwaśną śmietaną. Produkty muszą mieć temperaturę pokojową, inaczej świeże drożdże nie ruszą.

Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków z dodatkiem drożdży

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • 120 g mąki pszennej

  • 15 g świeżych drożdży

  • 2 łyżki śmietany 18% (temperatura pokojowa) + śmietana do podania

  • 2 jajka (temperatura pokojowa)

  • sól, pieprz do smaku

  • szczypiorek do podania

Jak przygotować placki ziemniaczane na świeżych drożdżach?

Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i przeciśnij przez praskę. Drożdże rozetrzyj ze śmietaną, jajkami i szczyptą soli. Dodaj do ziemniaków, wsyp mąkę, całość dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj na nią porcje ciasta formując z niego placki. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Placki piecz około 30 minut, smacznego.

Przygotuj również wyśmienite racuchy z jabłkami . Szukasz pomysłu na pożywny obiad? Tu poznasz przepis na soczyste kotlety mielone, klasyka w najlepszym wydaniu.

placki ziemniaczane
canva/PeteerS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy