Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czy można zjeść jelito białej kiełbasy?
Monika Dec
Monika Dec 18.03.2021 01:00

Czy można zjeść jelito białej kiełbasy?

biała kiełbasa
pixabay/moerschy

Biała kiełbasa to potrawa, bez której mnóstwo osób wręcz nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych. Receptura na to danie jest często przekazywana z pokolenia na pokolenie. Wokół dania narosło również wiele pytań. Jedno z nich dotyczy tego, czy jelito białej kiełbasy jest jadalne.

Czy można zjeść jelito białej kiełbasy?

Biała kiełbasa tradycyjnie przygotowywana jest na bazie mięsa wieprzowego, które umieszcza się w naturalnym jelicie wieprzowym. Wkładamy ją do wielkanocnego żurku lub serwujemy ją jako samodzielne danie. 

Sporo emocji budzi pytanie, czy można zjeść osłonkę białej kiełbasy. Portal Gotujmy.pl, podaje, że, jej spożycie jest możliwe tylko wtedy gdy jest ona naturalne, czyli wykonana ze wspomnianego cienkiego jelita wieprzowego. W innym przypadku powinno się ją koniecznie ściągnąć z kiełbasy. Wiele pytań wzbudza również odpowiednie przygotowanie tej potrawy: co robić, aby mięso nie popękało podczas gotowania?

Co robić, aby biała kiełbasa nie popękała podczas gotowania?

Aby biała kiełbasa nie popękała w czasie gotowania, należy, zwrócić uwagę na trzy szczegóły. Po pierwsze trzeba ją gotować zawsze na małym ogniu. Dzięki niemu zapobiegniemy wrzenia wody, które jest przyczyną pękania kiełbasy.

Po drugie sam proces gotowania kiełbasy powinien przypominać parzenie. Przed jego rozpoczęciem powinniśmy nakłuć mięso w kilku miejscach. Powód? Zapobiegnie to pęknięciu kiełbasy pod wpływem nagromadzonych w niej soków.

Pamiętajmy, aby parzyć kiełbasę około 20 do 30 minut od zagotowania wody. Jeśli jest już miękka, to znak, że należy ją już wyjąć z wody! Białą kiełbasę tradycyjnie umieszczamy w wielkanocnym żurku, ale z powodzeniem sprawdzi się w innych, niekoniecznie kojarzących się z Wielkanocą potrawach. Jakie inne dodatki do niej pasują?

Jak podkręcić smak białej kiełbasy?

Zdaniem szefa kuchni Dominika Moskalenko smak białej kiełbasy idealnie podkreśli jej intensywny wywar. Warto dodać do niej również wyraziste przyprawy m.in. majeranek, tymianek, czosnek i cebulę.

Doskonałym dodatkiem do tej potrawy będę również sosy przygotowane m.in.: na bazie musztardy, śmietany lub chrzanu. Doskonałym pomysłem może być również dodatek pieczonego jabłka.

Szukasz innych pomysłów na wyborne wielkanocne potrawy? Polecamy między innymi przepis na mazurek siostry Anastazji oraz wyjątkową recepturę Karola Okrasy na sałatkę jarzynową z dodatkiem karmelizowanego jabłka.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy.pl/winairy.pl/ ugotuj.to

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Tagi: Mięso