Biała kiełbasa zapiekana w żurawinowej marynacie. Słodko-kwaśny sos nie ma sobie równych
Biała kiełbasa należy do najczęściej podawanych świątecznych specjałów. Wyrób ten będzie niezwykle apetyczny, jeśli zapieczemy go z pysznym sosem na bazie żurawiny. Słodko-kwaśny smak skusi niejednego amatora mięsnego specjału. Spróbujcie koniecznie, a zachwycicie się od pierwszego kęsa.
Biała kiełbasa posłuży wam nie tylko do zrobienia tradycyjnego żurku . Świąteczny klasyk doskonale sprawdzi się jako przekąska czy obiad. Pokryjcie go słodko-kwaśnym sosem z żurawiny i zapieczcie, a zapach rozchodzący się po domu sprawi, że nabierzecie apetytu. Tak aromatycznego dania dawno nie jedliście.
Przepis na znakomitą białą kiełbasę w żurawinie
Składniki:
-
6 surowych białych kiełbas
-
4 łyżki żurawiny do mięs
-
1 łyżka miodu
-
2 łyżeczki chrzanu
-
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Kiełbasy nakłuwamy lub delikatnie nacinamy. Zapobiegnie to pękaniu wyrobu. Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Umieszczamy w niej kiełbasę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Gotujemy od 10 do 15 minut, a następnie przenosimy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Specjał również pokrywamy tłuszczem. Pieczemy około 30 minut — do czasu, aż kiełbasa się zrumieni.
Żurawinę łączymy z miodem i chrzanem. Mieszanką smarujemy specjał, a następnie zapiekamy go jeszcze do 10 minut. Podajemy ze świeżym pieczywem, najlepiej domowym chlebem z garnka . Smacznego.
Wskazówka: możecie też wykorzystać konfiturę żurawinową. Jest ona słodka, więc dodatek miodu nie będzie konieczny.
Źródło zdjęcia: canva/Aneta_Gu
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem - idealne na Wielkanoc. Każdy poprosi o dokładkę
-
Jak przechowywać chleb, żeby nie wysechł i nie spleśniał? Mamy garść praktycznych porad
-
Wielkanocna szynka według przepisu Ewy Wachowicz. Sekret tkwi w marynacie
Źródło: kuchennewzlotyiupadki