Biorę pałeczki kurczaka, obtaczam w marynacie i zapiekam. Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego
Kurczak na obiad jest zawsze dobrym pomysłem. Przyrządzam go w marynacie pełnej przypraw i zapiekam. Efekt naprawdę robi wrażenie. Polecam sposób na apetyczne pałeczki kurczaka, które będą smakowały całej rodzinie.
Apetyczne pałeczki z kurczaka pełne smaku
Czy masz już pomysł na obiad? Ja dziś robię apetyczne pałeczki z kurczaka. To danie jest niezwykle smaczne i proste w przyrządzeniu. Pałeczki z kurczaka smakują tak dobrze dzięki wyjątkowej marynacie. Robię ją z musztardy, czosnku i aromatycznych przypraw.
Potem mięso obtaczam w niej i zapiekam. Taki kurczak smakuje, że palce lizać. Do tego powstaje sos, który wyśmienicie uzupełnia tę potrawę. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube kuchenna brać. Stamtąd też pochodzą zdjęcia w artykule.
Jak zrobić pałeczki kurczaka w marynacie?
Składniki:
- 10 pałek kurczaka
- 1 jasne piwo
- 4 ząbki czosnku
- majeranek
- kurkuma
- papryka słodka
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- 10 plastrów boczku
Pałki kurczaka wkładam do miski, zalewam piwem, przykrywam i odstawiam na 3 godziny. W tym czasie przyrządzam marynatę. Do miski dodaję musztardę, przyprawy, starty czosnek i koncentrat pomidorowy. Doprawiam jeszcze solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
Po upływie 3 godzin wyjmuję pałki kurczaka z piwa i smaruję je marynatą. Zawijam każdą pałkę w plaster boczku. Wkładam do naczynia żaroodpornego, a to trafia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pałki zapiekam 30 minut.
Pałki kurczaka podaj na rodzinny obiad
Po upieczeniu danie możemy od razu podawać. Pałeczki kurczaka są rumiane, przypieczone i bardzo apetyczne. Podczas zapiekania powstał też aromatyczny sos, którym warto polać mięso. Tak przyrządzony kurczak jest pełen smaku i pachnie znakomicie.
Mięso jest soczyste, a skórka delikatnie chrupiąca. Polecam to danie na rodzinny obiad. Gwarantuję, że będzie smakowało wszystkim domownikom . U mnie cieszy się dużym powodzeniem i każdy chwali tak przygotowanego kurczaka. Pisaliśmy o tym, jak zrobić smaczny gulasz z żołądków drobiowych. Radziliśmy, co zrobić, by kluski śląskie wyszły mięciutkie.