Smakosze.pl Przepisy Biorę pałeczki kurczaka, obtaczam w marynacie i zapiekam. Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego
YouTube/@kuchennabrac1208

Biorę pałeczki kurczaka, obtaczam w marynacie i zapiekam. Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego

18 stycznia 2024

Kurczak na obiad jest zawsze dobrym pomysłem. Przyrządzam go w marynacie pełnej przypraw i zapiekam. Efekt naprawdę robi wrażenie. Polecam sposób na apetyczne pałeczki kurczaka, które będą smakowały całej rodzinie.

Apetyczne pałeczki z kurczaka pełne smaku

Czy masz już pomysł na obiad? Ja dziś robię apetyczne pałeczki z kurczaka. To danie jest niezwykle smaczne i proste w przyrządzeniu. Pałeczki z kurczaka smakują tak dobrze dzięki wyjątkowej marynacie. Robię ją z musztardy, czosnku i aromatycznych przypraw.

Potem mięso obtaczam w niej i zapiekam. Taki kurczak smakuje, że palce lizać. Do tego powstaje sos, który wyśmienicie uzupełnia tę potrawę. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube kuchenna brać. Stamtąd też pochodzą zdjęcia w artykule.

kurczak
YouTube/@kuchennabrac1208
To najlepsza surówka z marchewki jaką jadłem. O jednym dodatku nigdy bym nie pomyślał

Jak zrobić pałeczki kurczaka w marynacie?

Składniki:

  • 10 pałek kurczaka
  • 1 jasne piwo
  • 4 ząbki czosnku
  • majeranek
  • kurkuma
  • papryka słodka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 10 plastrów boczku

Pałki kurczaka wkładam do miski, zalewam piwem, przykrywam i odstawiam na 3 godziny. W tym czasie przyrządzam marynatę. Do miski dodaję musztardę, przyprawy, starty czosnek i koncentrat pomidorowy. Doprawiam jeszcze solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszam.

Po upływie 3 godzin wyjmuję pałki kurczaka z piwa i smaruję je marynatą. Zawijam każdą pałkę w plaster boczku. Wkładam do naczynia żaroodpornego, a to trafia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pałki zapiekam 30 minut.

Pałki kurczaka podaj na rodzinny obiad

Po upieczeniu danie możemy od razu podawać. Pałeczki kurczaka są rumiane, przypieczone i bardzo apetyczne. Podczas zapiekania powstał też aromatyczny sos, którym warto polać mięso. Tak przyrządzony kurczak jest pełen smaku i pachnie znakomicie.

Mięso jest soczyste, a skórka delikatnie chrupiąca. Polecam to danie na rodzinny obiad. Gwarantuję, że będzie smakowało wszystkim domownikom . U mnie cieszy się dużym powodzeniem i każdy chwali tak przygotowanego kurczaka. Pisaliśmy o tym, jak zrobić smaczny gulasz z żołądków drobiowych. Radziliśmy, co zrobić, by kluski śląskie wyszły mięciutkie.

kurczak
YouTube/@kuchennabrac1208
Weź kromkę chleba i wytnij miękisz szklanką. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Takich słodkich bułek nie dostaniesz nawet w najlepszej cukierni. Nie uwierzysz, co mają w środku
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy