Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Biszkopt opada po wyjęciu z piekarnika? Jedna czynność i po problemie

Biszkopt opada po wyjęciu z piekarnika? Jedna czynność i po problemie

Zrób, a biszkopt nie opadnie
canva/Jannoon028

Biszkopt opada po upieczeniu i nie da się go przełożyć kremem? Jedna prosta sztuczka sprawi, że ciasto zachowa swój kształt. Upuszczony z niewielkiej wysokości wypiek pozostanie lekki wysoki i puszysty. Dowiedzcie się, co jeszcze będzie pomocne w uzyskaniu doskonałego deseru.

Piekąc, biszkopt warto trzymać się kilku prostych zasad. Dzięki nim masa, którą przygotujemy, będzie ładnie wyrastała w piekarniku, a gotowy wyrób zachwyci zarówno konsystencją, jak i wyglądem. Nie można jednak zapomnieć o jednym szczególe.

Jeden trik sprawi, że biszkopt nie opadnie

Sztuczkę tę stosowały już nasze babcie. Zrzucały one upieczony biszkopt z wysokości 30-50 cm, zazwyczaj na podłogę. Później układały go na stolnicy lub talerzu dnem formy do góry i usuwały naczynie.

Zabieg ten sprawiał, że pozostałe w cieście pęcherzyki powietrza szybko opuszczały wypiek i nie były w stanie zmienić uzyskanej przez deser struktury. Biszkopt pozostawał zatem tak samo puszysty, jak w momencie zakończenia pieczenia.

O czym jeszcze należy pamiętać, piekąc biszkopt?

W przygotowaniu biszkoptu bardzo istotne jest zachowanie odpowiednich proporcji składników. Używając zbyt dużo mąki lub za mało proszku do pieczenia, zwiększamy szansą, że ciasto nie urośnie.

Zbyt długie ubijanie piany z białek i intensywne mieszanie jej z pozostałymi produktami masy przy pomocy miksera także może utrudnić uzyskanie puszystego i lekkiego niczym chmurka wypieku.

Warto też oprzeć się pokusie otwierania piekarnika podczas pieczenia oraz każdorazowo pamiętać o używaniu produktów w tej samej temperaturze do przyrządzania ciasta. Te zasady zwiększą szanse, że osiągniemy posiadane efekty.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na biszkopty. Z tego artykułu dowiecie się jak przygotować go bez jajek. Ten natomiast zdradza patent na nietuzinkową wersję z dodatkiem fasoli.

Jedna sztuczka i biszkopt nie opada
canva/clubfoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: