Bosacka pokazała, jak zaoszczędzić na jajkach. Nikt wcześniej na to nie wpadł
Jajka są ważnym elementem Wielkanocy. Katarzyna Bosacka podzieliła się swoim trikiem na zaoszczędzenie podczas ich zakupu. Celebrytka wyjawiła, że do niektórych potraw wybiera produkt z chowu ściółkowego. Reakcja internautów była natychmiastowa.
Bosacka zaskakuje radami dotyczącymi jajek
Przed Wielkanocą w tym roku każdy chyba zastanawia się jak oszczędzić podczas zakupów. Sposób przedstawiony przez Katarzynę Bosacką tym razem jednak jest dość nietrafiony. Autorka kanału YouTube EkoBosacka zaproponowała bowiem kupowanie tańszych wariantów jajek. Proponuje tym samym sięganie po produkty niższej jakości.
W materiale wspomniała też, że nie zawsze konieczne jest mycie kurzego nabiału. To po części prawda, lecz autorka filmu nie sprecyzowała, kiedy procedurę można pominąć. Na reakcje obserwujących nie trzeba było długo czekać.
Dietetyk zdradził jak Gessler schudła 13 kg. Najważniejsze są 3 zasadyInternautki krytykują Bosacką
Odbiorczynie treści edukatorki są świadomymi konsumentkami. Pod rolką na Instagramie pojawiło się wiele wyrażających oburzenie wpisów, uświadamiających Katarzynie Bosackiej, że jej pogląd jest niebezpieczny:
W różnicowaniu jajek z wolnego wybiegu czy chowu ściółkowego chodzi głównie o to w jakich warunkach żyją zwierzęta, a nie tylko o cenę! Zjedzmy mniej a nie kupujmy gorszego pod względem nie tylko jakościowym ale i etycznym tańszego jedzenia — słusznie radzi jedna z komentujących.
Jak to niekoniecznie myć jajka? [...] W końcu może być na nich kurza kupa, inne zanieczyszczenia czy pałeczki salmonelli — zauważa inna.
Błędów pani Bosacka zdaniem adresatów treści jak widać, popełnia wiele. Polecamy więc z ostrożnością podchodzić do rad udzielanych przez influencerów.
Wybór tańszych jajek nie jest rozwiązaniem
Zamiast kupować tańsze jaja, pochodzące z mniej przyjaznych zwierzętom hodowli, warto zastanowić się, czy w danym daniu jajo w ogóle będzie potrzebne. Wbrew pozorom do pasztetów oraz niektórych ciast wcale nie są one konieczne.
Głównym zadaniem jaj jest bowiem nadanie wyrobom zwartej konsystencji i zapobieganie ich rozpadaniu się. W tej roli równie świetnie sprawdzają się też inne tanie i zdrowe produkty. Przykłady? Pasztet „usztywni” kleik z mielonego siemienia lnianego, aquafaba i ugotowana do miękkości kasza jaglana. Ciasto typu baba „sklei” np. banan czy pulpa z jabłek.
Na naszej stronie znajdzie kilka przydatnych wpisów na temat jajek. Ten zdradza różnice między jajkami ekologicznymi i pozostałymi klasami. Z tego natomiast dowiecie się, kiedy nie należy myć kurzego nabiału.
Źródło: IG/katarzynabosacka