Smakosze.pl Przepisy Boska surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem chrzanu
canva/travellinglight

Boska surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem chrzanu

28 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli szukasz pomysłu na dodatek do obiadu, mamy ciekawą propozycję. Przygotuj boską surówkę z czerwonej kapusty z dodatkiem chrzanu. Ten wybitny dodatek wystarczy zetrzeć na tarce i dodać do kapusty. Nada surówce wyrazistego, ostrego smaku. Koniecznie spróbujcie.

Czerwona kapusta doskonale nadaje się na surówki. Wyglądają bardzo apetycznie, są smaczne i niezwykle wartościowe. To dlatego, że czerwona kapusta zawiera więcej wartościowych składników niż popularna, biała.

Z czym połączyć czerwoną kapustę? Bardzo dobrym jej dopełnieniem jest jabłko, które zwiększa soczystość i słodkość surówki. Warto przełamać ją ostrym dodatkiem, takim jak na przykład czosnek, ocet czy chrzan.

Boska surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem chrzanu

Składniki:

  • pół niedużej główki czerwonej kapusty

  • 1/2 szklanki octu

  • 1/2 szklanki wody

  • 2 jabłka

  • 2 łyżeczki tartego chrzanu

  • cukier, sól

  • 3-4 łyżki oleju

Boska surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem chrzanu

Kapustę oczyść z wierzchnich liści, drobno poszatkuj. Oprósz solą, wymieszaj, odstaw na 10 minut. Po tym czasie wygnieć ją dłonią.

Zagotuj wodę z octem. Do gorącego płynu włóż kapustę, wymieszaj, pozostaw do przestygnięcia. Dokładnie odciśnij.

Jabłka obierz, pokój w kostkę. Dodaj do kapusty razem z chrzanem, cukrem i olejem. Surówkę wymieszaj.

Po inne przepisy na surówki zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. recepturę Ewy Wachowicz na surówkę chińską z białej kapusty , a także na surówkę z buraczków .

chrzan
chrzan

Źródło zdjęcia: canva/eskymaks

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy