Bosko pyszne marynowane jabłka
Jabłka wykorzystujemy w kuchni na wiele sposobów — do ciast, sosów owocowych czy surówek. Marynowane specjały będą fantastycznym dodatkiem do mięs, serów i sałatek. Podpowiadamy jak je przygotować. Koniecznie użyj cynamonu i goździków.
Jeśli dysponujecie małymi, niezbyt dojrzałymi owocami, zwłaszcza tymi ze starych odmian takich jak renety, booskopy czy koksy, ten przepis pozwoli wam wykorzystać je w kuchni. Przyrządzenie ich nie będzie trudne , a smak zdecydowanie jest tego wart.
Marynowane jabłka komponują się dobrze z potrawami przyrządzanymi z drobiu. Oczywiście jest to propozycja dla tych, z was, którzy lubią słodko-kwaśne potrawy. Jednak warto zaznaczyć, że podlanie mięsa kilkoma łyżkami zalewy ze słoika w czasie pieczenia nie tylko podniesie walory smakowe dania, ale też pomoże uzyskać śliczną złotą skórkę .
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na niesamowicie pyszne jabłka marynowane
Składniki:
-
2 kg niezupełnie dojrzałych jabłek
-
3 szklanki wody
-
400 g cukru
-
1,5 szklanki octu 10%
-
cynamon i goździki
Przygotowanie:
Jabłka myjemy i przekrawamy na połówki lub ćwiartki. Małe możemy pozostawić w całości. Z wody, cukru i przypraw gotujemy syrop. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy jabłka. Całość gotujemy na małym ogniu, aż jabłka staną się szkliste. Uważajmy przy tym, by owoce zbytnio nie zmiękły.
Jabłka wyjmujemy z syropu i wkładamy je do wyparzonych słoików. Do płynu pozostałego w garnku dodajemy ocet i tak powstałą miksturę ponownie zagotowujemy. Wrzącym syropem wypełniamy słoiki z jabłkami , zakręcamy je dokładnie i pozostawiamy do wystygnięcia.
Wyprobuj też inne przepisy na przetwory z jabłek. Szczególnie polecamy ten na idealne do szarlotki jabłka prażone oraz recepturę na jabłka kiszone po ukraińsku . Warto przygotować je już teraz, by móc cieszyć się smakiem oraz aromatem jabłek w chłodne zimowe wieczory.
Źródło zdjęcia: canva/Darya Fedorova
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel.se