Smakosze.pl Przepisy Bosko pyszne marynowane jabłka
canva/Shaiith

Bosko pyszne marynowane jabłka

8 października 2021

Jabłka wykorzystujemy w kuchni na wiele sposobów — do ciast, sosów owocowych czy surówek. Marynowane specjały będą fantastycznym dodatkiem do mięs, serów i sałatek. Podpowiadamy jak je przygotować. Koniecznie użyj cynamonu i goździków.

Jeśli dysponujecie małymi, niezbyt dojrzałymi owocami, zwłaszcza tymi ze starych odmian takich jak renety, booskopy czy koksy, ten przepis pozwoli wam wykorzystać je w kuchni. Przyrządzenie ich nie będzie trudne , a smak zdecydowanie jest tego wart.

Marynowane jabłka komponują się dobrze z potrawami przyrządzanymi z drobiu. Oczywiście jest to propozycja dla tych, z was, którzy lubią słodko-kwaśne potrawy. Jednak warto zaznaczyć, że podlanie mięsa kilkoma łyżkami zalewy ze słoika w czasie pieczenia nie tylko podniesie walory smakowe dania, ale też pomoże uzyskać śliczną złotą skórkę .

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na niesamowicie pyszne jabłka marynowane

Składniki:

  • 2 kg niezupełnie dojrzałych jabłek

  • 3 szklanki wody

  • 400 g cukru

  • 1,5 szklanki octu 10%

  • cynamon i goździki

Przygotowanie:

Jabłka myjemy i przekrawamy na połówki lub ćwiartki. Małe możemy pozostawić w całości. Z wody, cukru i przypraw gotujemy syrop. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy jabłka. Całość gotujemy na małym ogniu, aż jabłka staną się szkliste. Uważajmy przy tym, by owoce zbytnio nie zmiękły.

Jabłka wyjmujemy z syropu i wkładamy je do wyparzonych słoików. Do płynu pozostałego w garnku dodajemy ocet i tak powstałą miksturę ponownie zagotowujemy. Wrzącym syropem wypełniamy słoiki z jabłkami , zakręcamy je dokładnie i pozostawiamy do wystygnięcia.

Wyprobuj też inne przepisy na przetwory z jabłek. Szczególnie polecamy ten na idealne do szarlotki jabłka prażone oraz recepturę na jabłka kiszone po ukraińsku . Warto przygotować je już teraz, by móc cieszyć się smakiem oraz aromatem jabłek w chłodne zimowe wieczory.

jabłka na blacie
jabłka na blacie

Źródło zdjęcia: canva/Darya Fedorova

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy