Smakosze.pl
Casserole z kurczakiem, ziemniakami i fasolą

pixabay.com

Casserole z kurczakiem, ziemniakami i fasolą

24 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Małas Karolina

Udostępnij:

Zapiekanki to zawsze świetny pomysł na obiad. W tym przepisie proponujemy casserole z kurczakiem, ziemniakami i fasolą, czyli sycący obiad dla całej rodziny.

Casserole to jednogarnkowa zapiekanka, której początki odnotowano w XIX wieku w Berlinie. Szybko jednak casserole trafiła do Stanów Zjednoczonych i Kanady, gdzie zaczęła zmieniać się i ewoluować, by stać się jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań tamtejszej kuchni. Z początku była to mieszanka mięs i ryżu, ale szybko trafiły do jej różnych wersji również: makaron, ryba, owoce morza, warzywa, bakalie, a nawet owoce.

Proponowana przez nas casserole z kurczakiem, ziemniakami i fasolą to wygodny i łatwy do wykonania przepis. Jego przygotowanie jest szybkie, chociaż trzeba mu dać dłuższą chwilę na upieczenie. Tajemnica tej potrawy tkwi właśnie w szybkim przesmażeniu wszystkich składników na patelni, a potem upieczeniu całości w piekarniku.

Casserole z kurczakiem, ziemniakami i fasolą: składniki

Marynata:

2 łyżki oliwy

sok z połówki cytryny

1 łyżeczka suszonego estragonu

1/2 łyżeczki chilli 

Casserole:

4 podudzia z kurczaka4 ziemniaki1 czerwona cebula300 g fasola czerwona z puszki

bulion drobiowy

oliwa z oliwek

1 cytryna

Casserole z kurczakiem, ziemniakami i fasolą: przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. W misce łączymy składniki marynaty, smarujemy nią kurczaka i odstawiamy na pół godziny, np. do lodówki. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, a cebulę w piórka.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy ziemniaki oraz cebulę i podsmażamy na dużym ogniu ciągle mieszając. Po 3 minutach przekładamy warzywa na talerz i na tej samej patelni obsmażamy kurczaka razem z marynatą. Smażymy 3 minuty z każdej strony, w razie potrzeby dodajemy trochę oliwy.

Przekładamy mięso z marynatą i warzywa do naczynia żaroodpornego (otaczamy kurczaka ziemniakami i fasolą), dodajemy odcedzoną fasolę i zalewamy wszystko bulionem. Wstawiamy casserole do piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę, a potem bez przykrycia przez kolejne 15 minut, wcześniej skrapiając casserole cytryną.

Casserole z kurczakiem, ziemniakami i fasolą: przygotowanie

Do przygotowania tego dania można użyć naczynia żeliwnego z pokrywą, wtedy nie trzeba będzie używać patelni i przekładać z niej składników. Najpierw w tym naczyniu podsmażymy wszystko, a potem przykryte wstawimy do nagrzanego piekarnika.

Udka z kurczaka można w przepisie na casserole z kurczakiem, ziemniakami i fasolą zamienić na inne mięso drobiowe: np. udka, polędwiczki lub filety.

Jeżeli nie lubicie skóry na pieczonym kurczaku, możecie ściągnąć ją przed marynowaniem. Dzięki temu kurczak będzie mniej tłusty, ale też łatwiej może się wysuszyć.

undefined

Małas KarolinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Indyjska zupa pomidorowa - klasyka w niecodziennym wydaniu

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlet de volaille z serem i pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kotlet paryski

Czytaj więcej >
Rosół z imbirem

Przepisy

Jesienny rosół z dodatkiem imbiru

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić idealne powidła śliwkowe?

Czytaj więcej >

Przepisy

Anielski puch - ciasto z białek

Czytaj więcej >