Casserole z kurczakiem, ziemniakami i fasolą
pixabay.com

Casserole z kurczakiem, ziemniakami i fasolą

Zapiekanki to zawsze świetny pomysł na obiad. W tym przepisie proponujemy casserole z kurczakiem, ziemniakami i fasolą, czyli sycący obiad dla całej rodziny.

Casserole to jednogarnkowa zapiekanka, której początki odnotowano w XIX wieku w Berlinie. Szybko jednak casserole trafiła do Stanów Zjednoczonych i Kanady, gdzie zaczęła zmieniać się i ewoluować, by stać się jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań tamtejszej kuchni. Z początku była to mieszanka mięs i ryżu, ale szybko trafiły do jej różnych wersji również: makaron, ryba, owoce morza, warzywa, bakalie, a nawet owoce.


Proponowana przez nas casserole z kurczakiem, ziemniakami i fasolą to wygodny i łatwy do wykonania przepis. Jego przygotowanie jest szybkie, chociaż trzeba mu dać dłuższą chwilę na upieczenie. Tajemnica tej potrawy tkwi właśnie w szybkim przesmażeniu wszystkich składników na patelni, a potem upieczeniu całości w piekarniku.


Casserole z kurczakiem, ziemniakami i fasolą: składniki


Marynata:

2 łyżki oliwy

sok z połówki cytryny

1 łyżeczka suszonego estragonu

1/2 łyżeczki chilli


Casserole:

4 podudzia z kurczaka
4 ziemniaki
1 czerwona cebula
300 g fasola czerwona z puszki

bulion drobiowy

oliwa z oliwek

1 cytryna


Casserole z kurczakiem, ziemniakami i fasolą: przygotowanie


Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. W misce łączymy składniki marynaty, smarujemy nią kurczaka i odstawiamy na pół godziny, np. do lodówki. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, a cebulę w piórka.


Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy ziemniaki oraz cebulę i podsmażamy na dużym ogniu ciągle mieszając. Po 3 minutach przekładamy warzywa na talerz i na tej samej patelni obsmażamy kurczaka razem z marynatą. Smażymy 3 minuty z każdej strony, w razie potrzeby dodajemy trochę oliwy.


Przekładamy mięso z marynatą i warzywa do naczynia żaroodpornego (otaczamy kurczaka ziemniakami i fasolą), dodajemy odcedzoną fasolę i zalewamy wszystko bulionem. Wstawiamy casserole do piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę, a potem bez przykrycia przez kolejne 15 minut, wcześniej skrapiając casserole cytryną.


Casserole z kurczakiem, ziemniakami i fasolą: przygotowanie


Do przygotowania tego dania można użyć naczynia żeliwnego z pokrywą, wtedy nie trzeba będzie używać patelni i przekładać z niej składników. Najpierw w tym naczyniu podsmażymy wszystko, a potem przykryte wstawimy do nagrzanego piekarnika.


Udka z kurczaka można w przepisie na casserole z kurczakiem, ziemniakami i fasolą zamienić na inne mięso drobiowe: np. udka, polędwiczki lub filety.


Jeżeli nie lubicie skóry na pieczonym kurczaku, możecie ściągnąć ją przed marynowaniem. Dzięki temu kurczak będzie mniej tłusty, ale też łatwiej może się wysuszyć.

Następny artykuł