Casserole z kurczakiem, ziemniakami i fasolą
Casserole to jednogarnkowa zapiekanka, której początki odnotowano w XIX wieku w Berlinie. Szybko jednak casserole trafiła do Stanów Zjednoczonych i Kanady, gdzie zaczęła zmieniać się i ewoluować, by stać się jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań tamtejszej kuchni. Z początku była to mieszanka mięs i ryżu, ale szybko trafiły do jej różnych wersji również: makaron, ryba, owoce morza, warzywa, bakalie, a nawet owoce.
Proponowana przez nas casserole z kurczakiem, ziemniakami i fasolą to wygodny i łatwy do wykonania przepis. Jego przygotowanie jest szybkie, chociaż trzeba mu dać dłuższą chwilę na upieczenie. Tajemnica tej potrawy tkwi właśnie w szybkim przesmażeniu wszystkich składników na patelni, a potem upieczeniu całości w piekarniku.
Casserole z kurczakiem, ziemniakami i fasolą: składniki
Marynata:
2 łyżki oliwy
sok z połówki cytryny
1 łyżeczka suszonego estragonu
1/2 łyżeczki chilli
Casserole:
4 podudzia z kurczaka4 ziemniaki1 czerwona cebula300 g fasola czerwona z puszki
bulion drobiowy
oliwa z oliwek
1 cytryna
Casserole z kurczakiem, ziemniakami i fasolą: przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. W misce łączymy składniki marynaty, smarujemy nią kurczaka i odstawiamy na pół godziny, np. do lodówki. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, a cebulę w piórka.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy ziemniaki oraz cebulę i podsmażamy na dużym ogniu ciągle mieszając. Po 3 minutach przekładamy warzywa na talerz i na tej samej patelni obsmażamy kurczaka razem z marynatą. Smażymy 3 minuty z każdej strony, w razie potrzeby dodajemy trochę oliwy.
Przekładamy mięso z marynatą i warzywa do naczynia żaroodpornego (otaczamy kurczaka ziemniakami i fasolą), dodajemy odcedzoną fasolę i zalewamy wszystko bulionem. Wstawiamy casserole do piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę, a potem bez przykrycia przez kolejne 15 minut, wcześniej skrapiając casserole cytryną.
Casserole z kurczakiem, ziemniakami i fasolą: przygotowanie
Do przygotowania tego dania można użyć naczynia żeliwnego z pokrywą, wtedy nie trzeba będzie używać patelni i przekładać z niej składników. Najpierw w tym naczyniu podsmażymy wszystko, a potem przykryte wstawimy do nagrzanego piekarnika.
Udka z kurczaka można w przepisie na casserole z kurczakiem, ziemniakami i fasolą zamienić na inne mięso drobiowe: np. udka, polędwiczki lub filety.
Jeżeli nie lubicie skóry na pieczonym kurczaku, możecie ściągnąć ją przed marynowaniem. Dzięki temu kurczak będzie mniej tłusty, ale też łatwiej może się wysuszyć.
undefined