Chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem niespodzianką
Pomysł na wiosenny i szybki obiad, który oczaruje wszystkich domowników? Przygotuj chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem niespodzianką. Cukinia dodana do placków sprawi, że całe danie będzie jeszcze smaczniejsze, a placki błyskawicznie znikną z talerzy. Jak zrobić placki ziemniaczane z cukinią?
Placki ziemniaczane są doskonałym pomysłem na rodzinny obiad. Delikatne w środku, chrupiące z zewnątrz, wychodzą rewelacyjnie za każdym razem. Jedną z moich lubionych wersji tradycyjnych placków z tartych ziemniaków, są placuszki z dodatkiem cukinii, koperkiem i czosnkiem.
Danie jest bardzo aromatyczne i smakuje wyśmienicie. Placki podaję z jogurtem greckim lub kleksem kwaśnej śmietany. Cukinia przesmażona z resztą składników dodaje plackom lekkości i wiosennego akcentu, czosnek i koperek natomiast podkreślają smak.
Placki ziemniaczane przygotowuję głównie z zeszłorocznych ziemniaków lub odmian mącznych, ponieważ nie zawierają tak dużo wody, jak młode warzywa. Łatwiej je więc dobrze odcisnąć, a i ograniczona jest również ilość mąki w całym daniu, co przyczynia się do zmniejszenia kaloryczności placków.
Placki zrobisz również z ugotowanych ziemniaków. Jeśli zostały więc z obiadu z poprzedniego dnia, koniecznie przygotuj puszyste, drożdżowe placki ziemniaczane , nic się nie zmarnuje, a wszyscy będą zachwyceni.
Placki ziemniaczane z cukinią
Składniki na 4 porcje:
-
500 g ziemniaków
-
mała cukinia
-
2 duże ząbki czosnku
-
jajko
-
pęczek koperku
-
płaska łyżeczka soli
-
pieprz
-
2 łyżki mąki pszennej
-
jogurt grecki lub kwaśna śmietana do podania
-
olej roślinny do smażenia
Jak zrobić placki ziemniaczane z cukinią?
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, zetrzyj również cukinię i odstaw, aby puściły sok. Warzywa odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do większej miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, mąkę, sól, pieprz, wbij jajko i dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej i partiami wykładaj przygotowaną masę. Placki smaż po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor, następnie przełóż je na chwilę na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Podaj z jogurtem greckim lub kwaśną śmietaną, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ AnjelaGr
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepszy i najlżejszy pasztet z królika. Idealny smak i konsystencja
-
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę popularne marki lodów. Ich skład nie jest najlepszy
-
Banalny przepis na domowe krakersy. Sekretem jest dodatek sera
źródło: winiary.pl