Smakosze.pl Przepisy Chrupie i syci, a to tylko zwykła cukinia. Tak przygotowana jest ambrozją
Fot. YouTube/Gotuj to sam!!!

Chrupie i syci, a to tylko zwykła cukinia. Tak przygotowana jest ambrozją

28 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie masz pomysłu, co zrobić z cukinii? Przygotuj z niej doskonałą i smaczną przekąskę z przepisu, a będziesz zaskoczona, co z tego wyjdzie. Cukinia w panierce nie tylko zachwyca smakiem, ale i chrupkością. Koniecznie musisz ją zrobić właśnie w ten sposób, a rodzina będzie zachwycona.

Sposób na cukinię

Cukinia dostępna jest przez cały rok, jednak najlepiej smakuje ta, która pojawia się latem. Zaletą warzywa jest to, że przygotujesz z niego dosłownie każde danie. Zaczynając od zup, a kończąc na ciastach. Za każdym razem smakuje wyjątkowo, ale może smakować jeszcze lepiej.

Wystarczy, że zrobisz danie z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu. Będzie to cukinia w panierce, która sprawdzi się nie tylko jako składnik dania obiadowego, ale też będzie świetną przekąską. W każdym wypadku smakuje doskonale i na pewno zachwyci twoją rodzinę.

plastru cuki.jpg
Fot. Canva/derketta
Najszybszy patent na suszenie grzybów. Nie tracą smaku, ani zapachu

Cukinia i kilka dodatków

Cukinia w panierce smakuje doskonale dzięki składnikom. To również dzięki nim jest odpowiednio chrupiąca. Nie ma ich zbyt wiele, a te, które są potrzebne, nie kosztują wiele. Większość z nich możesz mieć w swojej kuchni, więc za nim wybierzesz się na zakupy, sprawdź listę umieszczoną poniżej. Najważniejsza jest przede wszystkim cukinia. Wybierz tę świeżą, a przede wszystkim dojrzałą.

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 125 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • olej
  • pieprz
  • sól

Cukinia w panierce - przepis

Cukinię dokładnie umyj i osusz. Następnie pokrój ją w plastry o grubości 1 centymetra. Rozłóż je płasko, przypraw pieprzem i solą. Do głębokiego talerza wbij jajko, roztrzep je i połącz z tartym serem.

Plastry cukinii obtocz w mące, jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej, ułóż panierowaną cukinię. Smaż ją z dwóch stron, do momentu zarumienienia na złocisty kolor. Odsącz ją z nadmiaru tłuszczu i podawaj jako przekąskę lub na obiad. Sprawdź, z jakiego składnika zrobić puszyste naleśniki oraz poznaj najszybszą metodę suszenia grzybów .

cukinia w panierce.jpg
Fot. Canva/peredniankina
Żadne mleko i kefir. Najlepsze i najbardziej puszyste naleśniki wychodzą na tym składniku
Przepis na tę sałatkę przywiozłem rok temu z wakacji. Jest świetną przekąską lub dodatkiem do obiadu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy