Chrupie i syci, a to tylko zwykła cukinia. Tak przygotowana jest ambrozją
Nie masz pomysłu, co zrobić z cukinii? Przygotuj z niej doskonałą i smaczną przekąskę z przepisu, a będziesz zaskoczona, co z tego wyjdzie. Cukinia w panierce nie tylko zachwyca smakiem, ale i chrupkością. Koniecznie musisz ją zrobić właśnie w ten sposób, a rodzina będzie zachwycona.
Sposób na cukinię
Cukinia dostępna jest przez cały rok, jednak najlepiej smakuje ta, która pojawia się latem. Zaletą warzywa jest to, że przygotujesz z niego dosłownie każde danie. Zaczynając od zup, a kończąc na ciastach. Za każdym razem smakuje wyjątkowo, ale może smakować jeszcze lepiej.
Wystarczy, że zrobisz danie z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu. Będzie to cukinia w panierce, która sprawdzi się nie tylko jako składnik dania obiadowego, ale też będzie świetną przekąską. W każdym wypadku smakuje doskonale i na pewno zachwyci twoją rodzinę.
Cukinia i kilka dodatków
Cukinia w panierce smakuje doskonale dzięki składnikom. To również dzięki nim jest odpowiednio chrupiąca. Nie ma ich zbyt wiele, a te, które są potrzebne, nie kosztują wiele. Większość z nich możesz mieć w swojej kuchni, więc za nim wybierzesz się na zakupy, sprawdź listę umieszczoną poniżej. Najważniejsza jest przede wszystkim cukinia. Wybierz tę świeżą, a przede wszystkim dojrzałą.
Składniki:
- 1 cukinia
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 125 g bułki tartej
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- olej
- pieprz
- sól
Cukinia w panierce - przepis
Cukinię dokładnie umyj i osusz. Następnie pokrój ją w plastry o grubości 1 centymetra. Rozłóż je płasko, przypraw pieprzem i solą. Do głębokiego talerza wbij jajko, roztrzep je i połącz z tartym serem.
Plastry cukinii obtocz w mące, jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej, ułóż panierowaną cukinię. Smaż ją z dwóch stron, do momentu zarumienienia na złocisty kolor. Odsącz ją z nadmiaru tłuszczu i podawaj jako przekąskę lub na obiad. Sprawdź, z jakiego składnika zrobić puszyste naleśniki oraz poznaj najszybszą metodę suszenia grzybów .