

28 Listopada 2020
Szukasz deseru na Andrzejki? Polecamy doskonałe ciasto „Hrabina”
Niejednokrotnie ciasto przyprawiało nas o zachwyt. Nie inaczej będzie również w tym przypadku. Wyborny smakołyk robi furorę przy najróżniejszych okazjach. Z pewnością warto przygotować na Andrzejki. Ciasto "Hrabina" jest niezwykle smakowite. Jego przygotowanie nie powinno być problemem.
Ciasto "Hrabina" jest niecodziennym deserem, który na długo pozostaje w pamięci. Idealnie sprawdza się jako smakołyk serwowany na różne okazje. Domownicy i goście będą zachwyceni. Prośby o dokładkę są praktycznie gwarantowane.
Przepyszne ciasto, które wywołuje zachwyt
Nie da się ukryć, że ciasto jest jedną z tych specjalności, której wyjątkowo ciężko się oprzeć. Nietrudno znaleźć wielbicieli tego typu łakoci. W związku z tym w przypadku okazji, takich jak Andrzejki, warto sięgnąć po ciasto. Idealną propozycją jest deser noszący nazwę "Hrabina".
Fantastyczne ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Przeważnie zajmuje to około 30 minut. Nawet osoby, które nie robiły wcześniej deserów, dadzą sobie radę z tym specjałem. Wystarczy postępować zgodnie z poniższym przepisem.
Ciasto będzie składało się z kilku warstw, każdą z nich należy przygotować osobno. Dzięki temu oprócz fantastycznego smaku deser zyska niecodzienny wygląd, który przyprawia o szybsze bicie serca. Co nam będzie potrzebne do zrobienia ciasta?
Ciasto ciemne:
- 2 jajka
- 6 żółtek
- 90 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 15 g proszku do pieczenia
- 90 ml oleju
Ciasto jasne:
- 200 g cukru
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 15 ml octu
- 90 ml oleju
Masa cappuccino:
- 500 ml mleka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 60 g cukru
- kostka masła
- 45 g cappuccino waniliowego
Dodatki:
- biszkopty
- 200 ml zaparzonej kawy
- 2 opakowania galaretki agrestowej
- cukier puder
Dzisiaj grzeje:
- Wzrasta nasza świadomość w kwestii zdrowia i coraz bardziej o nie dbamy. Ale czy wiemy jak robić to dobrze?
- Jadła kaszę jaglaną, a córkę okłamała, że jadła kurczaka. Pieniędzy brakuje jej na wszystko
- Przez rok nie mówił nikomu. Przemek Kossakowski wyjawił swoją tajemnicę, trudno uwierzyć, niezwykły człowiek
- Zauważyłeś czerwony nalot na bananie? Natychmiast go wyrzuć
Ciasto w przepysznej odsłonie
Na początku przygotujemy ciasto ciemne. W tym celu jajka ubijamy z żółtkami i cukrem. Powinna nam powstać puszysta masa. Powoli dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie wszystko wzbogacamy o kakao i olej. Całość miksujemy.
Ciasto jasne jest równie proste w przygotowaniu. Białka jajek ubijamy z cukrem. Kiedy otrzymamy sztywną pianę, wówczas zaczynamy dodawać mąkę ziemniaczaną. Mieszankę wzbogacamy również o ocet i olej. W trakcie dodawania składników, nie przerywamy ubijania.
Blachę do pieczenia o wymiarach 35x22cm wykładamy papierem do pieczenia. Umieszczamy na nim porcję jasnego i ciemnego ciasta. Delikatnie mieszamy je ze sobą widelcem. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. Kiedy już wystygnie, przekrajamy je wzdłuż.
W trakcie pieczenia warto przygotować masę cappuccino. Pół szklanki mleka dokładnie mieszamy z budyniami. Pozostałą jego część gotujemy w garnuszku z cukrem. Kiedy będzie już gorące, wówczas dodajemy do niego masę budyniową. Całość gotujemy przez ok 2 minuty i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy i dodajemy do niego gotowy budyń. Na samym końcu wzbogacamy całość o cappuccino.
Masę cappuccino wykładamy na część gotowego ciasta. Po wyrównaniu wykładamy na niej biszkopty namoczone w kawie. Na nie wylewamy kolejną warstwę masy cappuccino. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody. Po wystygnięciu wylewamy je na deser. Na wierzchu umieszczamy drugi kawałek upieczonego ciasta. Na koniec oprószamy je cukrem pudrem i chłodzimy przez 2 godziny. Przepis na podobny specjał można znaleźć na YouTube na kanale Mała Cukierenka. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane w artykule.
Zobacz także w naszych serwisach:
- Stało się, w życie wszedł nowy obowiązek dotyczący maseczek. Idąc do pracy możesz się mocno zdziwić
- Córka Natalii Kukulskiej jak mama z czasów “Puszka Okruszka”. Gwiazda wstawiła do sieci wyjątkowe zdjęcia
- Poezja smaku. Makłowicz odkrył w pewnym regionie Polski obłędny farsz na pierogi, znamy przepis
- Kupujesz czasem schab? Jutro będziesz się ścigał do lodówek w Lidlu ze wszystkimi, cena w sobotę będzie śmiesznie niska
- Karol Okrasa zdradził nieziemską recepturę na hitowe ziemniaki i soczyste kotlety mielone
- Kotek wniebogłosy płakał o pomoc. Maluszek zgubił mamę i utknął w kanałach
- Świnia spacerowała po Wejherowie. Doprowadziła policję do zatrważającej rzeczy
Źródło: Przepisy Joli