Ciasto w przepysznej odsłonieScena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Mała Cukierenka

Szukasz deseru na Andrzejki? Polecamy doskonałe ciasto „Hrabina”

Niejednokrotnie ciasto przyprawiało nas o zachwyt. Nie inaczej będzie również w tym przypadku. Wyborny smakołyk robi furorę przy najróżniejszych okazjach. Z pewnością warto przygotować na Andrzejki. Ciasto "Hrabina" jest niezwykle smakowite. Jego przygotowanie nie powinno być problemem.

Ciasto "Hrabina" jest niecodziennym deserem, który na długo pozostaje w pamięci. Idealnie sprawdza się jako smakołyk serwowany na różne okazje. Domownicy i goście będą zachwyceni. Prośby o dokładkę są praktycznie gwarantowane.

Najlepsza i najprostsza surówka z ogórków kiszonych. Warto ją jeść z ważnego powoduNajlepsza i najprostsza surówka z ogórków kiszonych. Warto ją jeść z ważnego powoduCzytaj dalej

Przepyszne ciasto, które wywołuje zachwyt

Nie da się ukryć, że ciasto jest jedną z tych specjalności, której wyjątkowo ciężko się oprzeć. Nietrudno znaleźć wielbicieli tego typu łakoci. W związku z tym w przypadku okazji, takich jak Andrzejki, warto sięgnąć po ciasto. Idealną propozycją jest deser noszący nazwę "Hrabina".

Fantastyczne ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Przeważnie zajmuje to około 30 minut. Nawet osoby, które nie robiły wcześniej deserów, dadzą sobie radę z tym specjałem. Wystarczy postępować zgodnie z poniższym przepisem.

Ciasto będzie składało się z kilku warstw, każdą z nich należy przygotować osobno. Dzięki temu oprócz fantastycznego smaku deser zyska niecodzienny wygląd, który przyprawia o szybsze bicie serca. Co nam będzie potrzebne do zrobienia ciasta?

Ciasto ciemne:

  • 2 jajka
  • 6 żółtek
  • 90 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 90 ml oleju

Ciasto jasne:

  • 200 g cukru
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 15 ml octu
  • 90 ml oleju

Masa cappuccino:

  • 500 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 60 g cukru
  • kostka masła
  • 45 g cappuccino waniliowego

Dodatki:

  • biszkopty
  • 200 ml zaparzonej kawy
  • 2 opakowania galaretki agrestowej
  • cukier puder

Dzisiaj grzeje:

  1. Wzrasta nasza świadomość w kwestii zdrowia i coraz bardziej o nie dbamy. Ale czy wiemy jak robić to dobrze?
  2. Jadła kaszę jaglaną, a córkę okłamała, że jadła kurczaka. Pieniędzy brakuje jej na wszystko
  3. Przez rok nie mówił nikomu. Przemek Kossakowski wyjawił swoją tajemnicę, trudno uwierzyć, niezwykły człowiek
  4. Zauważyłeś czerwony nalot na bananie? Natychmiast go wyrzuć

Ciasto w przepysznej odsłonie

Na początku przygotujemy ciasto ciemne. W tym celu jajka ubijamy z żółtkami i cukrem. Powinna nam powstać puszysta masa. Powoli dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie wszystko wzbogacamy o kakao i olej. Całość miksujemy.

Ciasto jasne jest równie proste w przygotowaniu. Białka jajek ubijamy z cukrem. Kiedy otrzymamy sztywną pianę, wówczas zaczynamy dodawać mąkę ziemniaczaną. Mieszankę wzbogacamy również o ocet i olej. W trakcie dodawania składników, nie przerywamy ubijania.

Blachę do pieczenia o wymiarach 35x22cm wykładamy papierem do pieczenia. Umieszczamy na nim porcję jasnego i ciemnego ciasta. Delikatnie mieszamy je ze sobą widelcem. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. Kiedy już wystygnie, przekrajamy je wzdłuż.

W trakcie pieczenia warto przygotować masę cappuccino. Pół szklanki mleka dokładnie mieszamy z budyniami. Pozostałą jego część gotujemy w garnuszku z cukrem. Kiedy będzie już gorące, wówczas dodajemy do niego masę budyniową. Całość gotujemy przez ok 2 minuty i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy i dodajemy do niego gotowy budyń. Na samym końcu wzbogacamy całość o cappuccino.

Masę cappuccino wykładamy na część gotowego ciasta. Po wyrównaniu wykładamy na niej biszkopty namoczone w kawie. Na nie wylewamy kolejną warstwę masy cappuccino. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody. Po wystygnięciu wylewamy je na deser. Na wierzchu umieszczamy drugi kawałek upieczonego ciasta. Na koniec oprószamy je cukrem pudrem i chłodzimy przez 2 godziny. Przepis na podobny specjał można znaleźć na YouTube na kanale Mała Cukierenka. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane w artykule.

Najbardziej wyjątkowy Polak wyjawił dlaczego nie należy wylewać wody spod ogórków. Spojrzał na kamerę i wyrzekł niesamowite słowaNajbardziej wyjątkowy Polak wyjawił dlaczego nie należy wylewać wody spod ogórków. Spojrzał na kamerę i wyrzekł niesamowite słowaCzytaj dalej

Następny artykuł