Szukasz deseru na Andrzejki? Polecamy doskonałe ciasto "Hrabina"
Ciasto "Hrabina" jest niecodziennym deserem, który na długo pozostaje w pamięci. Idealnie sprawdza się jako smakołyk serwowany na różne okazje. Domownicy i goście będą zachwyceni. Prośby o dokładkę są praktycznie gwarantowane.
Przepyszne ciasto, które wywołuje zachwyt
Nie da się ukryć, że ciasto jest jedną z tych specjalności, której wyjątkowo ciężko się oprzeć. Nietrudno znaleźć wielbicieli tego typu łakoci. W związku z tym w przypadku okazji, takich jak Andrzejki, warto sięgnąć po ciasto. Idealną propozycją jest deser noszący nazwę "Hrabina".
Fantastyczne ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Przeważnie zajmuje to około 30 minut. Nawet osoby, które nie robiły wcześniej deserów, dadzą sobie radę z tym specjałem. Wystarczy postępować zgodnie z poniższym przepisem.
Ciasto będzie składało się z kilku warstw, każdą z nich należy przygotować osobno. Dzięki temu oprócz fantastycznego smaku deser zyska niecodzienny wygląd, który przyprawia o szybsze bicie serca. Co nam będzie potrzebne do zrobienia ciasta?
Ciasto ciemne:
2 jajka
6 żółtek
90 g cukru
60 g mąki pszennej
30 g kakao
15 g proszku do pieczenia
90 ml oleju
Ciasto jasne:
200 g cukru
250 g mąki ziemniaczanej
15 ml octu
90 ml oleju
Masa cappuccino:
500 ml mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego
60 g cukru
kostka masła
45 g cappuccino waniliowego
Dodatki:
biszkopty
200 ml zaparzonej kawy
2 opakowania galaretki agrestowej
cukier puder
Ciasto w przepysznej odsłonie
Na początku przygotujemy ciasto ciemne. W tym celu jajka ubijamy z żółtkami i cukrem. Powinna nam powstać puszysta masa. Powoli dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie wszystko wzbogacamy o kakao i olej. Całość miksujemy.
Ciasto jasne jest równie proste w przygotowaniu. Białka jajek ubijamy z cukrem. Kiedy otrzymamy sztywną pianę, wówczas zaczynamy dodawać mąkę ziemniaczaną. Mieszankę wzbogacamy również o ocet i olej. W trakcie dodawania składników, nie przerywamy ubijania.
Blachę do pieczenia o wymiarach 35x22cm wykładamy papierem do pieczenia. Umieszczamy na nim porcję jasnego i ciemnego ciasta. Delikatnie mieszamy je ze sobą widelcem. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. Kiedy już wystygnie, przekrajamy je wzdłuż.
W trakcie pieczenia warto przygotować masę cappuccino. Pół szklanki mleka dokładnie mieszamy z budyniami. Pozostałą jego część gotujemy w garnuszku z cukrem. Kiedy będzie już gorące, wówczas dodajemy do niego masę budyniową. Całość gotujemy przez ok 2 minuty i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy i dodajemy do niego gotowy budyń. Na samym końcu wzbogacamy całość o cappuccino.
Masę cappuccino wykładamy na część gotowego ciasta. Po wyrównaniu wykładamy na niej biszkopty namoczone w kawie. Na nie wylewamy kolejną warstwę masy cappuccino. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody. Po wystygnięciu wylewamy je na deser. Na wierzchu umieszczamy drugi kawałek upieczonego ciasta. Na koniec oprószamy je cukrem pudrem i chłodzimy przez 2 godziny. Przepis na podobny specjał można znaleźć na YouTube na kanale Mała Cukierenka. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane w artykule.
Źródło: Przepisy Joli