Smakosze.pl Przepisy Ciasto bez pieczenia - Śnieżny Puch. Pyszny i delikatny deser na krakersach
canva/studionobra, Getty Images

Ciasto bez pieczenia - Śnieżny Puch. Pyszny i delikatny deser na krakersach

25 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ciasto bez pieczenia Śnieżny Puch jest idealnym pomysłem na deser, do którego wykonania nie potrzeba zbyt dużo pracy. Brak konieczności pieczenia znacznie ułatwia całą recepturę, a efekt końcowy zachwyca praktycznie każdego. Niżej pokazujemy krok po kroku, jak zabrać się za jego przygotowanie.

Ciasto bez pieczenia Śnieżny Puch opiera się na połączeniu dwóch smaków - kokosowego oraz cytrynowego. Swojego rodzaju rusztowaniem dla ciasta są herbatniki, które ułożone na samym dnie tworzą bazę na bogaty i gęsty krem.

Śnieżny Puch jest niczym innym, jak rodzajem sernika na zimno, który idealnie sprawdzi się jako uzupełnienie klasycznych wigilijnych ciast . Jego dużą zaletą jest łatwość przygotowania, dzięki czemu można bez wysiłku zaskoczyć biesiadników niecodziennym łakociem.

Przepis na ciasto Śnieżny Puch

Składniki:

  • 500 ml wody

  • 100 g herbatników

  • 250 ml śmietany 30%

  • 125 g cukru pudru

  • 100 g wiórków kokosowych

  • 3 łyżki masła

  • 3 łyżki cukru

  • 1 kg sera twarogowego

  • 2 galaretki cytrynowe

Zagotuj wodę, zdejmij ją z ognia, wsyp do niej galaretki i dokładnie wymieszaj. Odstaw je do ostudzenia na bok. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na dnie warstwę herbatników.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno mikserem, a pod koniec wsyp do niej cukier puder. Następnie dodawaj do niej porcje sera, cały czas mieszając, aż całkowicie je połączysz. Wlej do masy ostudzone galaretki i wymieszaj wszystko mikserem na najmniejszych obrotach.

Serową masę wylej na herbatniki i odstaw ją do całkowitego stężenia. Pod koniec na patelni roztop masło, wsyp 3 łyżki cukru oraz wiórki kokosowe. Podsmażaj je, aż staną się lekko złociste i nałóż je na ciasto. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się czym zastąpić zwykły proszek do pieczenia. Ten tekst wyjawia przepis na pyszne kremówki.

Śnieżny Puch

Źródło zdjęcia: canva/KirstenFowle, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy