Ciasto bez pieczenia - Śnieżny Puch. Pyszny i delikatny deser na krakersach
Ciasto bez pieczenia Śnieżny Puch jest idealnym pomysłem na deser, do którego wykonania nie potrzeba zbyt dużo pracy. Brak konieczności pieczenia znacznie ułatwia całą recepturę, a efekt końcowy zachwyca praktycznie każdego. Niżej pokazujemy krok po kroku, jak zabrać się za jego przygotowanie.
Ciasto bez pieczenia Śnieżny Puch opiera się na połączeniu dwóch smaków - kokosowego oraz cytrynowego. Swojego rodzaju rusztowaniem dla ciasta są herbatniki, które ułożone na samym dnie tworzą bazę na bogaty i gęsty krem.
Śnieżny Puch jest niczym innym, jak rodzajem sernika na zimno, który idealnie sprawdzi się jako uzupełnienie klasycznych wigilijnych ciast . Jego dużą zaletą jest łatwość przygotowania, dzięki czemu można bez wysiłku zaskoczyć biesiadników niecodziennym łakociem.
Przepis na ciasto Śnieżny Puch
Składniki:
-
500 ml wody
-
100 g herbatników
-
250 ml śmietany 30%
-
125 g cukru pudru
-
100 g wiórków kokosowych
-
3 łyżki masła
-
3 łyżki cukru
-
1 kg sera twarogowego
-
2 galaretki cytrynowe
Zagotuj wodę, zdejmij ją z ognia, wsyp do niej galaretki i dokładnie wymieszaj. Odstaw je do ostudzenia na bok. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na dnie warstwę herbatników.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno mikserem, a pod koniec wsyp do niej cukier puder. Następnie dodawaj do niej porcje sera, cały czas mieszając, aż całkowicie je połączysz. Wlej do masy ostudzone galaretki i wymieszaj wszystko mikserem na najmniejszych obrotach.
Serową masę wylej na herbatniki i odstaw ją do całkowitego stężenia. Pod koniec na patelni roztop masło, wsyp 3 łyżki cukru oraz wiórki kokosowe. Podsmażaj je, aż staną się lekko złociste i nałóż je na ciasto. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się czym zastąpić zwykły proszek do pieczenia. Ten tekst wyjawia przepis na pyszne kremówki.
Źródło zdjęcia: canva/KirstenFowle, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kwestiasmaku