Ciasto czekoladowe z musem
Ciasto czekoladowe z musem zdecydowanie najlepiej smakuje z dodatkiem czekolady gorzkiej i gorzkiego kakao. Wówczas deser smakuje bardziej wykwintnie, jednak jeśli lubimy bardzo słodkie wypieki, możemy podzielić porcję czekolady potrzebną do realizacji tego przepisu na czekoladę gorzką i mleczną. Ciasto może być również w całości stworzone z czekolady mlecznej, jednak wówczas pamiętajmy o dodaniu mniejszej ilości cukru.
Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym.
undefined
Składniki na ciasto:
· 170 gramów cukru
· 1 łyżka stołowa kakao
· 150 gramów czekolady gorzkiej
· 150 gramów masła
· 5 jajek
Składniki na mus:
· 100 gramów cukru do wypieków
· 2 łyżeczki żelatyny
· 1 łyżka stołowa kakao
· 100 gramów czekolady gorzkiej
· 100 gramów masła
· 3 jajka
Przygotowanie:
Przyrządzanie ciasta czekoladowego z musem rozpoczynamy od nastawienia piekarnika na odpowiednią temperaturę. W przypadku realizacji tego przepisu powinno to być 180 stopni.
Od razu przygotowujemy również blachę do pieczenia. Wykładamy ją papierem do pieczenia i smarujemy masłem, aby ciasto nie przywarło podczas pieczenia.
Czekoladę łamiemy na kostki. Roztapiamy ją w kąpieli wodnej. Dodajemy również masło. Oba składniki dokładnie mieszamy i kiedy się połączą, zdejmujemy znad garnka z wrzącą wodą i pozostawiamy do wystygnięcia.
Następnie przechodzimy do tworzenia masy na ciasto. Żółtka miksujemy w misce z kakao, a następnie dodajemy wystudzone roztopione połączenie czekolady i masła. Całość dokładnie miksujemy.
W drugiej misce ubijamy białka. Zależy nam na tym, aby stworzyły bardzo sztywną i lśniącą pianę. Kiedy białka będą ubite, możemy zacząć dodawać do nich cukier. Robimy to partiami, cały czas miksując. Po 3 minutach kończymy miksowanie.
Ubite białka dodajemy do masy czekoladowej. Robimy to ostrożnie i powoli, aby nie rozbić powstałej piany. Mieszamy obie masy ze sobą (przy pomocy dużej łyżki), po czym wylewamy do przygotowanej wcześniej formy.
Pieczemy przez 25-30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
Podczas gdy ciasto będzie stygło, możemy przystąpić do przygotowania musu czekoladowego. W tym celu ponownie roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę gorzką. Dodajemy do niej masło, również je roztapiamy, a oba składniki dokładnie mieszamy. Następnie zdejmujemy znad wrzątku i pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
W misce miksujemy żółtka, w trakcie miksowania dodajemy do nich kakao. Kiedy masa czekoladowo-maślana ostygnie, również wlewamy ją do miski i miksujemy wszystkie składniki razem.
W drugiej misce ubijamy białka. Chcemy, aby stworzyły sztywną pianę. W trakcie miksowania dodajemy cukier.
Tak przygotowane białka przekładamy do miski z częścią czekoladową. Dokładnie mieszamy, ale już nie miksujemy. Najlepiej zrobić to dużą łyżką.
W wodzie rozpuszczamy żelatynę, studzimy ją, po czym dodajemy do masy czekoladowej.
Gotową masę wylewamy na upieczony wcześniej spód z ciasta.
Całość wstawiamy do lodówki na co najmniej 5 godzin. Możemy pozostawić ciasto na całą noc w lodówce, aby mieć pewność, że dobrze się schłodzi.
Podajemy na zimno.
undefined
Ciasto czekoladowe z musem malinowym.
Składniki na ciasto:
· 125 gramów cukru do wypieków
· 1/3 szklanki kakao
· ¼ szklanki mąki pszennej
· 200 gramów czekolady deserowej
· 125 gramów masła
· 5 jajek
· 60 mililitrów wody
· 50 mililitrów likieru o dowolnym smaku
Składniki na mus:
· 400 gramów malin świeżych
· 1 łyżka stołowa cukru wanilinowego
· 1 łyżka stołowa żelatyny
· 5 łyżek stołowych cukru pudru
· 250 gramów śmietanki 30%
Składniki na polewę:
· 2 łyżeczki kakao
· 4 łyżki stołowe cukru
· 2 łyżeczki żelatyny
· 40 mililitrów wody
· 60 mililitrów śmietanki 30%
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem.
W garnku rozgrzewamy masło, czekoladę, alkohol, wodę oraz kakao. Robimy to na bardzo małym ogniu, aby składniki roztopiły się i połączyły oraz podgrzały, a nie przypaliły. Wszystko dokładnie mieszamy.
Kiedy składniki się połączą, od razu zdejmujemy garnek z ognia. Masę pozostawiamy do wystygnięcia.
W misce ubijamy żółtka. Dobrze, jeśli jajka będą w temperaturze pokojowej. Podczas miksowania dodajemy połowę cukru. Miksowanie powinno zająć kilka minut.
W drugiej misce ubijamy białka. Podczas, gdy będziemy je ubijać, pamiętajmy o dodaniu szczypty soli. Kiedy białka utworzą sztywną pianę, dodajemy do nich drugą połowę cukru. Całość ubijamy. Piana musi być bardzo sztywna i gęsta.
Do miski z żółtkami powoli i stopniowo dodajemy ubite białka. Mieszamy masę powoli przy użyciu dużej łyżki.
Do połączonych z białkami żółtek przesiewamy mąkę. Od razu miksujemy do momentu, w którym składniki dobrze się połączą.
Powstałą masę wylewamy do przygotowanej wcześniej formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 40 minut.
W trakcie pieczenia ciasta możemy przystąpić do stworzenia musu malinowego. W tym celu blendujemy maliny. Jeżeli nie mamy blendera, możemy rozdrobnić owoce widelcem.
Żelatynę w proszku moczymy przez 7 minut w kilku łyżkach wody. Następnie przelewamy do garnka i podgrzewamy. W trakcie podgrzewania dodajemy kilka łyżek zblendowanych malin.
Gorącą żelatynę z malinami dodajemy do reszty owoców i dokładnie mieszamy.
Śmietankę 30% wyjmujemy z lodówki i ubijamy mikserem na sztywną pianę. W trakcie miksowania dodajemy cukier puder. Gdy oba składniki się połączą, dolewamy mus malinowy. Miksujemy do momentu, w którym mus będzie jednolity i gładki.
Mus wylewamy na upieczone i ostudzone ciasto. Całość wkładamy na przynajmniej 5 godzin do lodówki.
Tuż przed wyjęciem ciasta tworzymy polewę. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami wody i moczymy przez 7 minut.
Do garnka wlewamy wodę i śmietankę. Podgrzewamy i w trakcie podgrzewania dodajemy kakao i cukier. Ciągle mieszamy. Kiedy składniki się połączą, zagotowujemy, po czym zdejmujemy z ognia.
Do podgrzanych składników wlewamy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Polewę wylewamy na wyjęte z lodówki ciasto. Następnie wkładamy je z powrotem do schłodzenia na około 30 minut.
Ciasto czekoladowe z musem malinowym podajemy na zimno.