Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto jabłkowe
Paweł Kulenty
Paweł Kulenty 25.03.2022 22:49

Ciasto jabłkowe

Ciasto jabłkowe
pixabay.com

Jabłka są u nas najpopularniejszymi owocami. Rocznie każdy z nas zjada ich kilkanaście kilogramów. I dobrze, bo są bardzo zdrowe. Jedno jabłko to tylko ok. 60 kcal, warto zatem je jeść i wykorzystywać przy każdej okazji. Do pieczenia, gotowania i na przetwory najlepiej nadają się jabłka odmian kwaśnych, które szybko się rozgotowują: antonówka i reneta. Uniwersalne to beforest, landsberska, linda, red wealthy, bankroft, boiken, cortland i jonathan. To jabłka tzw. stołowe, dobre na surowo, i do pieczenia, i do gotowania, i na przetwory. Najbardziej popularnymi ciastem z jabłkami jest szarlotka. To ciasto jabłkowe proste do przygotowania. Można też zrobić tartę, placki, naleśniki czy surówkę. Możliwości są nieograniczone. Przedstawiamy kilka propozycji: od prostego ciasta jabłkowego, po tartę i czekoladowy miks.

Proste ciasto jabłkowe

Czas przygotowania ok. 50 minut, porcja 310 kcal, 12 porcji.

Składniki:

  • 50 dag maki,

  • 2 łyżki masła,

  • szklanka mleka,

  • 1/2 szklanki świeżej śmietanki,

  • 3 dag drożdży,

  • 3 żółtka,

  • 2 jajka,

  • 4 jabłka,

  • 6 łyżek cukru,

  • 2 łyżki cukru pudru,

  • 1/2 łyżeczki soli.

Przygotowanie

Kruszymy drożdże i rozpuszczamy je w mleku. Na stolnicy usypujemy górę przesianej mąki, robimy w niej wgłębienie, wlewamy drożdże. Dodajemy żółtka, sól i cukier puder. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Dodajemy posiekane masło - trochę zostawiamy do wysmarowania formy. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż stanie się jednolicie gładkie. Zakrywamy wyrobione ciasto ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Następnie rozwałkowujemy placek. Smarujemy formę do ciasta masłem. Wkładamy do niej ciasto i posypujemy 6 łyżkami cukru. Obieramy jabłka, wybieramy gniazda nasienne i kroimy na plasterki. Do miski wbijamy 2 jajka, dodajemy śmietanę i całość ubijamy. Jabłka w formie polewamy masą jajeczno-śmietanową. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200°C.

Tarta jabłkowa z rodzynkami w rumie

Czas przygotowania ok. 75 minut, porcja 420 kcal, 12 porcji.

Składniki:

Ciasto

  • 20 dag mąki,

  • 10 dag masła,

  • 3 łyżki zmielonego cukru waniliowego,

  • jajko.

Nadzienie:

  • 3 jabłka,

  • 2 jajka,

  • 10 dag cukru pudru,

  • 1 łyżka cukru waniliowego,

  • 1/2 łyżeczki cynamonu,

  • 1/2 łyżeczki kardamonu,

  • 2/3 szklanki kremówki (lub jogurtu naturalnego),

  • 2 łyżki mąki,

  • 1/2 szklanki rodzynek,

  • 4 łyżki rumu,

  • 2 dag masła pokrojonego w wiórki.

Przygotowanie

Mąkę, masło i cukier siekamy nożem na okruszki, dodajemy jajko, zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim formę na tartę, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut. Zdejmujemy papier i fasolę, po czym pieczemy jeszcze 5-10 minut.

Rodzynki moczymy w rumie. Obieramy jabłka i kroimy w cząstki, a następnie każde z nich kroimy na 2-3 grube plastry. Układamy na ciście. Jajka mieszamy z cukrem, cynamonem, kardamonem, kremówką (lub jogurtem) i mąką. Otrzymanym sosem zalewamy jabłka. Na wierzch wykładamy rodzynki z rumem i układamy wiórki z masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopi i pieczemy przez 30 minut. Czekając aż ciasto się upiecze, można wykorzystać rum. Chyba najłatwiejszym drinkiem do zrobienia jest Cuba Libre. Wystarczy, że zmieszamy rum i colę w proporcjach 1:3, dodamy lód i limonkę pokrojoną w ćwiartki. Opcjonalnie - klasyka, czyli Mojito również może być właściwym wyborem. Viva la vida!

Ciasto jabłkowe pod czekoladową kołderką

Czas przygotowania ok. 90 minut, porcja ok. 300 kcal, 18 porcji.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,

  • 4 jajka,

  • szklanka cukru,

  • szczypta soli,

  • 1/2 szklanki mleka,

  • 20 dag masła lub margaryny,

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 1 kg kwaskowatych jabłek,

  • 2 budynie waniliowe,

  • 15 dag masła.

Polewa:

  • 1/2 kostki masła,

  • 1/2 szklanki cukru,

  • 4 łyżki ciemnego kakao,

  • 6 łyżek wody.

Masło lub margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier i mleko. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż się połączą. Odstawiamy do przestudzenia. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki.

Do przestudzonej masy dodajemy po jednym jajku i miksujemy, aż będzie puszysta. Następnie partiami dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Jabłka oprószamy mąką i dodajemy do ciasta. Pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni - do suchego patyczka - w natłuszczonej i wysypanej bułką blasze.

Gotujemy budyń, studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, partiami dodajemy budyń i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.

Na cieście rozsmarowujemy krem budyniowy. Wodę, cukier i kakao gotujemy kilka minut, mieszając. Gdy cukier się rozpuści, zestawiamy rondel z ognia i dodajemy masło. Polewamy ciasto, wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Tagi: