Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto jabłkowe
Paweł Kulenty
Paweł Kulenty 25.03.2022 22:49

Ciasto jabłkowe

Ciasto jabłkowe
pixabay.com

Jabłka są u nas najpopularniejszymi owocami. Rocznie z nas każdy zjada ich kilkanaście kilogramów. I dobrze, bo są bardzo zdrowe. Jedno jabłko to tylko ok. 60 kcal, warto zatem je jeść i wykorzystywać w każdej okazji. Do pieczenia, gotowania i na przetwory najlepiej nadają się jabłka odmian kwaśnych, które szybko się rozgotowują: antonówka i reneta. Uniwersalne to beforest, landsberska, linda, red wealthy, bankroft, boiken, cortland i jonathan. To jabłka tzw. stołowe, dobre na surowo, i do pieczenia, i do gotowania, i na przetwory. Najbardziej popularnymi ciastem z jabłkami jest szarlotka. To proste ciasto jabłkowe do przygotowania. Można też zrobić tartę, placki, naleśniki czy surówkę. Możliwości są nieograniczone. Przedstawiamy kilka propozycji od prostego ciasta jabłkowego, po tartę i czekoladowy miks.

Proste ciasto jabłkowe

Czas przygotowania ok. 50 minut, porcja 310 kcal, 12 porcji.

Składniki: 50 dag maki, 2 łyżki masła, szklanka mleka, 1/2 szklanki świeżej śmietanki, 3 dag drożdży, 3 żółtka, 2 jajka, 4 jabłka, 6 łyżek cukru, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 łyżeczka soli.

Przygotowanie

Kruszymy drożdże i rozpuszczamy je w mleku. Na stolnicy usypujemy górę przesianej mąki, robimy w niej wgłębienie, wlewamy drożdże. Dodajemy żółtka, sól i cukier puder. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Dodajemy posiekane masło - trochę zostawiamy do wysmarowania formy. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż stanie się jednolicie gładkie. Zakrywamy wyrobione ciasto ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Następnie rozwałkowujemy placek. Smarujemy formę do ciasta masłem. Wkładamy do niej ciasto i posypujemy 6 łyżkami cukru. Obieramy jabłka, wybieramy gniazda nasienne i kroimy na plasterki. Do miski wbijamy 2 jajka, dodajemy śmietanę i całość ubijamy. Jabłka w formie polewamy masą jajeczno-śmietanową. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni C.

Tarta jabłkowa z rodzynkami w rumie

Czas przygotowania ok. 75 minut, porcja 420 kcal, 12 porcji.

Składniki: Ciasto - 20 dag mąki, 10 dag masła, 3 łyżki zmielonego cukru waniliowego, jajko. Nadzienie: 3 jabłka, 2 jajka, 10 dag cukru pudru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki kardamonu, 2/3 szklanki kremówki (lub jogurtu naturalnego), 2 łyżki mąki, 1/2 szklanki rodzynek, 4 łyżki rumu, 2 dag masła pokrojonego w wiórki.

Przygotowanie

Mąkę, masło i cukier siekamy nożem na okruszki, dodajemy jajko, zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim formę na tartę, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut. Zdejmujemy papier i fasolę, po czym pieczemy jeszcze 5-10 minut.

Rodzynki moczymy w rumie. Obieramy jabłka i kroimy w cząstki, a następnie każde z nich kroimy na 2-3 grube plastry. Układamy na ciście. Jajka mieszamy z cukrem, cynamonem, kardamonem, kremówką (lub jogurtem) i mąką. Otrzymanym sosem zalewamy jabłka. Na wierzch wykładamy rodzynki z rumem i układamy wiórki z masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopi i pieczemy przez 30 minut. Czekając aż ciasto się upiecze, można wykorzystać rum. Chyba najłatwiejszym drinkiem do zrobienia jest Cuba Libre. Wystarczy, że zmieszamy rum i kolę w proporcjach 1:3, dodamy lód i limonkę pokrojoną w ćwiartki. Opcjonalnie - klasyka, czyli Mojito również może być właściwym wyborem. Viva la vida!

Ciasto jabłkowe pod czekoladową kołderką

Czas przygotowania ok. 90 minut, porcja ok. 300 kcal, 18 porcji.

Składniki: 2 szklanki mąki, 4 jajka, szklanka cukru, szczypta soli, 1/2 szklanki mleka, 20 dag masła lub margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kg kwaskowatych jabłek, 2 budynie waniliowe, 15 dag masła. Polewa: 1/2 kostki masła, 1/2 szklanki cukru, 4 łyżki ciemnego kakao, 6 łyżek wody.

Masło lub margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier i mleko. Gotujemy na małym ogniu, mieszając aż się połączą. Odstawiamy do przestudzenia. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki.

Do przestudzonej masy dodajemy po jednym jajku i miksujemy aż będzie puszysta, Następnie partiami dodajemy przesianą mąką wymieszana z solą i proszkiem do pieczenia. Jabłka oprószamy mąką i dodajemy do ciasta. Pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni - do suchego patyczka - w natłuszczonej i wysypanej bułką blasze.

Gotujemy budyń, studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, partiami dodajemy budyń i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.

Na cieście smarujemy krem budyniowy. Wodę cukier i kakao gotujemy kilka minut, mieszając. Gdy cukier się rozpuści, zestawiamy z ognia i dodajemy masło. Polewamy ciasto, wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Tagi: