Ciasto „Jabłkowy raj” od Heni jest 100 razy lepsze niż jabłecznik i szarlotka. Po prostu hit
Henia Foks po raz kolejny udowodniła, że znany deser można przygotować w lepszy i prawdopodobnie smaczniejszy sposób. Znana autorka przepisów pokazała swój sposób na ciasto z jabłkami, które wygląda zupełnie inaczej i inaczej też się je przygotowuje. Poznaj przepis, a się nie zawiedziesz.
Ciasto Jabłkowy raj lepsze niż jabłecznik
Ciasto z jabłkami zna każdy, ale nikt nie wpadł na to, aby zrobić je w taki sposób jak słynna Henia Foks. Kucharka swoim przepisem , podobnie jak z innymi autorskimi radami, podzieliła się na kanale na YouTubie. Przygotowane z niego ciasto zachwyca lekkością, smakiem i nietypowym, jak na jabłecznik, wyglądem.
W dodatku przygotowanie deseru jest bardzo łatwe i niezbyt czasochłonne. Przy odrobinie pośpiechu ciasto można przygotować w mniej niż godzinę. Zanim je jednak zrobisz, musisz wiedzieć, że smak ciasta uzależnia i nigdy nie kończy się na jednym kawałku.
Jabłka to nie wszystko
Ciasto Jabłkowy raj z przepisu Foks składa się z dwóch części – z kremu z jabłkami oraz delikatnego ciasta kakaowego. Takie połączenie gwarantuje pełnię smaku, a także fantastyczny wygląd deseru. Do jego przygotowania nie potrzeba wcale wielu składników. Niektóre z nich możesz mieć w domu dlatego, zanim wybierzesz się na zakupy, sprawdź poniższą listę.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki oleju
- 2 łyżki kakao
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml śmietany 30%
- ½ l jogurtu
- 3 galaretki
- 4 + 3 łyżki cukru
- 5 jabłek
- 1 łyżka masła
Przepis na ciasto z jabłkami
Przygotowanie deseru rozpocznij od przygotowania ciasta. Do miski wbij jajka i ubij je za pomocą miksera na jednolitą masę. Wlej olej, mleko i wsyp proszek do pieczenia, kakao, mąkę. Składniki dokładnie wymieszaj mikserem.
Kiedy składniki się połączą, blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na nie ciasto. Piecz je w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 35 minut.
W czasie pieczenia przygotuj jabłka. Owoc obierz, a następnie pokrój w małą kostkę. Przełóż je do garnka z rozpuszczonym masłem, zasyp trzema łyżkami cukru i przesmaż.
Do miski przelej śmietanę i ubij ją na sztywno z czterema łyżkami cukru. Wlej jogurt oraz przygotowaną według instrukcji na opakowaniu i tężejącą galaretkę. Dodaj także jabłka, a następnie mikserem wymieszaj składniki.
Wystudzone ciasto przekrój wzdłuż na pół. Spód pozostaw w foremce i wyłóż na niego tężejący krem z jabłkami. Drugą połówkę ciasta pokrusz i rozsyp na wierzchu. Ciasto schowaj na kilka godzin do lodówki, a gdy stężeje, podawaj na deser.
Sprawdź także, jakich pączków nie warto kupować oraz dowiedz się, co o pieczywie z Biedronki mówi dietetyk .