Smakosze.pl Przepisy Ciasto „Jabłkowy raj” od Heni jest 100 razy lepsze niż jabłecznik i szarlotka. Po prostu hit
Fot. YouTube/Henia Foks

Ciasto „Jabłkowy raj” od Heni jest 100 razy lepsze niż jabłecznik i szarlotka. Po prostu hit

28 stycznia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Henia Foks po raz kolejny udowodniła, że znany deser można przygotować w lepszy i prawdopodobnie smaczniejszy sposób. Znana autorka przepisów pokazała swój sposób na ciasto z jabłkami, które wygląda zupełnie inaczej i inaczej też się je przygotowuje. Poznaj przepis, a się nie zawiedziesz.

Ciasto Jabłkowy raj lepsze niż jabłecznik

Ciasto z jabłkami zna każdy, ale nikt nie wpadł na to, aby zrobić je w taki sposób jak słynna Henia Foks. Kucharka swoim przepisem , podobnie jak z innymi autorskimi radami, podzieliła się na kanale na YouTubie. Przygotowane z niego ciasto zachwyca lekkością, smakiem i nietypowym, jak na jabłecznik, wyglądem.

W dodatku przygotowanie deseru jest bardzo łatwe i niezbyt czasochłonne. Przy odrobinie pośpiechu ciasto można przygotować w mniej niż godzinę. Zanim je jednak zrobisz, musisz wiedzieć, że smak ciasta uzależnia i nigdy nie kończy się na jednym kawałku.

cias to.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks
Wlej żółtka do gotującego się mleka. Szkoda, że nie znałam tego przepisu wcześniej

Jabłka to nie wszystko

Ciasto Jabłkowy raj z przepisu Foks składa się z dwóch części – z kremu z jabłkami oraz delikatnego ciasta kakaowego. Takie połączenie gwarantuje pełnię smaku, a także fantastyczny wygląd deseru. Do jego przygotowania nie potrzeba wcale wielu składników. Niektóre z nich możesz mieć w domu dlatego, zanim wybierzesz się na zakupy, sprawdź poniższą listę.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml śmietany 30%
  • ½ l jogurtu
  • 3 galaretki
  • 4 + 3 łyżki cukru
  • 5 jabłek
  • 1 łyżka masła

Przepis na ciasto z jabłkami

Przygotowanie deseru rozpocznij od przygotowania ciasta. Do miski wbij jajka i ubij je za pomocą miksera na jednolitą masę. Wlej olej, mleko i wsyp proszek do pieczenia, kakao, mąkę. Składniki dokładnie wymieszaj mikserem.

Kiedy składniki się połączą, blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na nie ciasto. Piecz je w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 35 minut.

W czasie pieczenia przygotuj jabłka. Owoc obierz, a następnie pokrój w małą kostkę. Przełóż je do garnka z rozpuszczonym masłem, zasyp trzema łyżkami cukru i przesmaż.

Do miski przelej śmietanę i ubij ją na sztywno z czterema łyżkami cukru. Wlej jogurt oraz przygotowaną według instrukcji na opakowaniu i tężejącą galaretkę. Dodaj także jabłka, a następnie mikserem wymieszaj składniki.

Wystudzone ciasto przekrój wzdłuż na pół. Spód pozostaw w foremce i wyłóż na niego tężejący krem z jabłkami. Drugą połówkę ciasta pokrusz i rozsyp na wierzchu. Ciasto schowaj na kilka godzin do lodówki, a gdy stężeje, podawaj na deser.

Sprawdź także, jakich pączków nie warto kupować oraz dowiedz się, co o pieczywie z Biedronki mówi dietetyk .

krem ciasto.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks
Tych pączków nie kupuj. Sama chemia i mrożone ciasto
Wziął pod lupę pieczywo z Biedronki. Wyniki testu są jasne
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy