Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto kruche - najłatwiejsza receptura krok po kroku
Agata Kaszuba
Agata Kaszuba 25.03.2022 22:52

Ciasto kruche - najłatwiejsza receptura krok po kroku

Ciasto kruche
Canva

W kuchni zawsze liczą się dobrej jakości składniki, tak jest i w tym wypadku. Aby ciasto kruche wyszło idealnie, musisz wykorzystać tylko produkty najwyższej jakości, które perfekcyjnie skomponowane, dadzą oszałamiający efekt. Ciasto kruche doczekało się kilku odmian, jedną z nich, która jest równie popularna jak pierwowzór, jest ciasto półkruche. W tym wypadku oprócz podstawowych składników, których używa się do ciasta kruchego, należy dodać także odrobinę proszku do pieczenia oraz śmietanę lub mleko.

Rodzaje kruchego ciasta

We francuskiej kuchni, która znana jest z przepysznych deserów, możemy wyróżnić trzy rodzaje ciasta kruchego:

- Pate sablee – świetnie nadaje się do słodkich tart, babeczek lub kruchych ciasteczek. Jego składniki nie różnią się od podstawowego przepisu, jednak zasadniczą różnicą jest sposób jego przygotowania. W tym wypadku jajka należy delikatnie ubić z cukrem i taką mieszankę dodajemy do mąki połączonej z masłem. Czasami można też spotkać, że połowę mąki stanowią zmielone na proch migdały.

- Pate Brisee – ten rodzaj piecze się bez dodatku cukru, wykorzystuje się go do różnego rodzaju wypieków z owocami lub kremami budyniowymi oraz do wypieków wytrawnych. To ciasto jest niebywale kruche i delikatne, dlatego czasami możemy się spotkać z dodatkiem jajka w proporcji jedno żółtko na 0,5 kg mąki.

- Pate Sucree – to klasyka gatunku, dodaje się do niego cukier oraz świeże żółtko. Najczęściej wykonywane kruche ciasto na świecie, to właśnie ten rodzaj przygotowujesz w swojej kuchni. Wykorzystuje się je do ciast, tortów oraz ciasteczek. Ten rodzaj ciasta należy podpiec przed wypełnieniem do uzyskania złocistego koloru.

Filarami ciasta kruchego są tłuszcz, mąka oraz jajka. Każdy z tych składników jest niezwykle ważny. Przygotowując się do pieczenia, zwróćmy uwagę na to jakie produkty wybieramy.

Tłuszcz powinien być bardzo dobrej jakości. Może to być smalec, dzięki któremu nasz wypiek będzie kruchy i delikatny jednak najczęściej wybieranym tłuszczem jest masło, gdyż nadaje ono cudowny, maślany smak. Dzięki niemu ciasto zawdzięcza także złoty kolor. Czasami zdarza się, że do wypieku ciasta używa się oleju. Masa jest wtedy łatwa do wyrobienia ręcznego jednak nie będzie ono tak kruche jak w przypadku dodania masła lub smalcu.

Równie ważnym elementem jest mąka. Najlepiej wybrać taką przeznaczoną do wypieku ciast. Powinna być drobna i gładka. W przypadku kruchego ciasta bardzo ważne jest, aby została ona przesiana przed rozpoczęciem mieszania. Coraz częściej wykorzystuje się także mąkę pełnoziarnistą. W tym wypadku ciasto powinno leżeć w lodówce całą noc, zapobiegnie to suchości ciasta.

Jeśli chodzi o jajka, to podstawowa zasada brzmi: samo żółtko. Jeśli dodasz całe jajko, ciasto stanie się zupełnie twarde i straci na kruchości. Zdarza się, że zamiast surowego żółtka, dodaje się żółtko ugotowane, które wcześniej zostało zblendowane lub utarte. Dzięki takiemu zabiegowi masa zyskuje na plastyczności.

Ciasto kruche – przepis

Istnieje kilka przepisów na ciasto kruche. Część z nich przewiduje dodanie cukru, część nie bierze takiej opcji pod uwagę. My przedstawimy wam podstawowy przepis, który można wykorzystać do upieczenia spodu do sernika, szarlotki lub babeczek. Pamiętaj, najważniejsze są proporcje 3:2:1.

Do podstawowego ciasta kruchego, potrzebujesz:

- 300g mąki- 200g masła- 100g cukru pudru- 2 żółtka

Przygotowywanie ciasta zacznij od przesiania mąki na stolnicę. Dosyp do niej cukier puder. W międzyczasie zimne masło, prosto z lodówki, posiekaj drobno nożem. Staraj się zrobić to jak najszybciej, gdyż dodatnia temperatura działa na niekorzyść ciasta. Mąkę z cukrem zagnieć razem z masłem oraz dodaj dwa żółtka. Działaj jak najszybciej. Pamiętaj, że Twoje dłonie są bardzo ciepłe, więc masło, które jest spoiwem ciasta, zacznie się roztapiać przy zbyt długim ugniataniu.

Gotowe ciasto podziel na dwie części, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na minimum pół godziny. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz, w zależności od rodzaju wypieku na który się zdecydujesz, od 10 do 40 minut.

Tagi: