Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Co zrobić, by panierka nie odchodziła od kotleta schabowego?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 02.08.2021 02:00

Co zrobić, by panierka nie odchodziła od kotleta schabowego?

Kotlety schabowe i kwestia panierki
Canva / MartinFredy

Kotlety schabowe uchodzą za jeden ze szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nie od dziś wiadomo, że idealne smakołyki powinny cechować się nienaganną panierką. Niestety, czasami w trakcie smażenia odpada ona od mięsa. Unikniemy takiego scenariusza, jeśli przed panierowaniem nasze kotlety będą suche.

Wyśmienite kotlety schabowe są klasyczną propozycją obiadową. Mięsny specjał niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. W każdym domostwie wykorzystuje się nieco inną recepturę. Dziś sięgniemy po przepis, dzięki któremu kotlety schabowe będą miały idealną panierkę.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlety schabowe, które zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy

Nie da się ukryć, że kotlety schabowe zalicza się do grona najlepszych swojskich specjałów. Istnieje wiele receptur na to wyjątkowe danie. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na kotlety schabowe z piekarnika.

Tym razem wypróbujemy recepturę, dzięki której problem odpadającej panierki będzie już tylko wspomnieniem. Kotlety schabowe w tej odsłonie przypadną do gustu wszystkim wielbicielom mięsnych dań. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • kawałek schabu

  • mąka

  • jajka

  • bułka tarta

  • smalec lub masło klarowane

Odpadająca panierka przestanie być problemem

Na początku mięso na kotlety musimy odpowiednio rozbić tłuczkiem. Warto wiedzieć o ukrytej funkcji tego przyrządu. Schab należy ubijać równomiernie tak, aby rozbiły się wszystkie włókna. Dzięki temu kotlety schabowe będą bardziej miękkie.

Tak przygotowane mięso osuszamy ręcznikami papierowymi. Dzięki temu zabiegowi znacząco zmniejszymy szanse na odpadanie panierki w trakcie smażenia. Kotlety obtaczamy kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Inna kolejność również może sprawić, że panierka odpadnie od kotletów. Nie powinniśmy również rozrabiać składników z mlekiem i wodą. Takie pomysły mogą zaowocować kulinarną klapą. Ważne jest także, by na mięsie znajdowało się tyle elementów panierki, ile jest ono w stanie utrzymać. Ich nadmiar także nie jest wskazany.

Oczywiście panierowanie należy wykonać tuż przed smażeniem. Obróbka termiczna również jest niezwykle istotna. Kotlety schabowe najlepiej wychodzą wówczas, gdy smażymy je na smalcu wieprzowym lub maśle klarowanym. Właśnie te tłuszcze zapewniają idealny smak. Na koniec kotlety schabowe warto odstawić na papierowe ręczniki. Pozbędziemy się wtedy nadmiaru tłuszczu.

Idealne kotlety schabowe
Idealne kotlety schabowe

Canva / DronG

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zdaniemszefakuchni.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram