Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Co zrobić, gdy śledzie maja gorzki posmak? Mamy doskonały patent
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 14.11.2022 17:55

Co zrobić, gdy śledzie maja gorzki posmak? Mamy doskonały patent

śledzie z cebulą
Canva / Yana Gayvoronskaya

Problem gorzkiego posmaku w przygotowanych śledziach z cebulką spotkał niejednego amatora gotowania. Zimna rybna przystawka, zamiast cieszyć podniebienie, powoduje jedynie grymas na twarzach biesiadników. Jeśli chcesz, aby Twoje śledzie zawsze wychodziły idealne, poznaj tajniki właściwego przygotowania cebuli. To właśnie to warzywo może być sprawcą gorzkiej nuty w potrawie.

Różne osoby mogą preferować różnie przyrządzone śledzie. Niektórym zupełnie nie przeszkadza mocny cebulowy posmak. Przez innych niestety to samo warzywo będzie odbierane jako coś gorzkiego i niepożądanego.. Podpowiadamy zatem, jak pozbyć się gorzkiej nuty z cebuli.

Co zrobić, aby cebula w śledziach nie miała gorzkiego smaku?

Na gorzką nutkę w surowej cebuli jest jeden bardzo prosty sposób. Nazywa się on blanszowaniem. Blanszowanie to nic innego, jak bardzo szybka obróbka termiczna we wrzącej wodzie.

Aby zblanszować cebulę do śledzi, pokrój ją w kostkę lub półplasterki. Połóż warzywo na sitku i zanurz je na kilkanaście sekund we wrzątku. Następnie wrzuć cebulę do przygotowanej wcześniej lodowatej wody.

Blanszowanie nieco zmiękcza cebulę, dzięki czemu ma ona przyjemniejszą konsystencję. Co ważniejsze jednak, wyzwala z niej słodycz i pozbawia warzywo ostro-gorzkiego posmaku. Tak przygotowana cebula sprawdzi się idealnie do delikatniejszych śledzi.

Jakie są inne metody na przygotowanie cebuli do śledzi?

Blanszowanie to nie jedyny sposób na pozbawienie cebuli jej niechcianych nut smakowych. Jeśli z jakiegoś powodu nie masz czasu lub możliwości na blanszowanie, mamy dla Ciebie inne rozwiązanie. W kwestii przygotowania cebuli jest ono tak samo skuteczne.

Cebulę do śledzi warto jest zawczasu oprószyć solą. Posiekane warzywo dzięki tej przyprawie staje się miękkie oraz nabiera słodkiego smaku. Cebula z solą potrzebuje zaledwie kilkunastu minut.

Uważaj jednak, aby nie przesadzić. Śledzie same w sobie są już dość słone, w związku z czym łatwo o przesolenie ryby. Pamiętaj, że śledzie przed przyrządzeniem powinny zostać starannie wymoczone. Na taką kąpiel warto zaplanować od 2 do nawet 6 godzin. Niezwykłą potrawą z udziałem śledzi są te smakowite pierogi. Cebulę w śledziach możesz z łatwością zastąpić innym popularnym warzywem.

Canva / ABedov
Canva / ABedov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Ryba Cebula sól