Smakosze.pl
śledzie z cebulą

Canva / Yana Gayvoronskaya

Co zrobić, gdy śledzie maja gorzki posmak? Mamy doskonały patent

14 Listopada 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Problem gorzkiego posmaku w przygotowanych śledziach z cebulką spotkał niejednego amatora gotowania. Zimna rybna przystawka, zamiast cieszyć podniebienie, powoduje jedynie grymas na twarzach biesiadników. Jeśli chcesz, aby Twoje śledzie zawsze wychodziły idealne, poznaj tajniki właściwego przygotowania cebuli. To właśnie to warzywo może być sprawcą gorzkiej nuty w potrawie.

Różne osoby mogą preferować różnie przyrządzone śledzie. Niektórym zupełnie nie przeszkadza mocny cebulowy posmak. Przez innych niestety to samo warzywo będzie odbierane jako coś gorzkiego i niepożądanego.. Podpowiadamy zatem, jak pozbyć się gorzkiej nuty z cebuli.

barszcz czerwony

Dlaczego warto wlać ocet do barszczu czerwonego? Powód zachwyca

CZYTAJ DALEJ

Co zrobić, aby cebula w śledziach nie miała gorzkiego smaku?

Na gorzką nutkę w surowej cebuli jest jeden bardzo prosty sposób. Nazywa się on blanszowaniem. Blanszowanie to nic innego, jak bardzo szybka obróbka termiczna we wrzącej wodzie.

Aby zblanszować cebulę do śledzi, pokrój ją w kostkę lub półplasterki. Połóż warzywo na sitku i zanurz je na kilkanaście sekund we wrzątku. Następnie wrzuć cebulę do przygotowanej wcześniej lodowatej wody.

Blanszowanie nieco zmiękcza cebulę, dzięki czemu ma ona przyjemniejszą konsystencję. Co ważniejsze jednak, wyzwala z niej słodycz i pozbawia warzywo ostro-gorzkiego posmaku. Tak przygotowana cebula sprawdzi się idealnie do delikatniejszych śledzi.

Jakie są inne metody na przygotowanie cebuli do śledzi?

Blanszowanie to nie jedyny sposób na pozbawienie cebuli jej niechcianych nut smakowych. Jeśli z jakiegoś powodu nie masz czasu lub możliwości na blanszowanie, mamy dla Ciebie inne rozwiązanie. W kwestii przygotowania cebuli jest ono tak samo skuteczne.

Cebulę do śledzi warto jest zawczasu oprószyć solą. Posiekane warzywo dzięki tej przyprawie staje się miękkie oraz nabiera słodkiego smaku. Cebula z solą potrzebuje zaledwie kilkunastu minut.

Uważaj jednak, aby nie przesadzić. Śledzie same w sobie są już dość słone, w związku z czym łatwo o przesolenie ryby. Pamiętaj, że śledzie przed przyrządzeniem powinny zostać starannie wymoczone. Na taką kąpiel warto zaplanować od 2 do nawet 6 godzin. Niezwykłą potrawą z udziałem śledzi są te smakowite pierogi. Cebulę w śledziach możesz z łatwością zastąpić innym popularnym warzywem.

Canva / ABedov

Canva / ABedov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Tajemnicze grzyby mun. Poznaj ich właściwości, sprawdź do czego warto je dodawać

Czytaj więcej >
Dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę

Porady

Dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę? Wcale nie żartujemy, zasada ma istotne znaczenie

Czytaj więcej >

Porady

Jak upiec schab, by był soczysty? 1 czynność ma niebagatelne znaczenie. Zawsze o niej pamiętaj

Czytaj więcej >

Porady

Czy płukać kapustę kiszoną przed dodaniem do potrawy? Jest lepsza metoda by złagodzić jej smak

Czytaj więcej >
kluski śląskie

Porady

3 zasady przygotowania klusek śląskich. Dzięki nim, wyjdą wręcz idealne

Czytaj więcej >
kurkuma do rosołu

Porady

Dlaczego warto dodać kurkumę do rosołu? Powód zachwyca

Czytaj więcej >