Smakosze.pl Porady Co zrobić, żeby barszcz miał głęboki, czerwony kolor?
canva/kwasny221

Co zrobić, żeby barszcz miał głęboki, czerwony kolor?

8 grudnia 2021

Barszcz czerwony kojarzy nam się ze świętami i wigilijną wieczerzą, kiedy podajemy ten specjał z pysznymi, grzybowymi uszkami. Zachwycić gości możemy jednak tylko w jeden sposób — serwując zupę o głębokiej, wręcz krwistej barwie. Pod koniec gotowania wrzućmy surowego buraka, a kolor z pewnością zwiększy swoją intensywność.

Duża ilość buraków jest niezbędna do przyrządzenia pysznego i wizualnie atrakcyjnego barszczu czerwonego. Wie o tym Magda Gessler, której przepis gwarantuje krwistoczerwoną zupę. Sprawdzi się wam on na pewno, gdy nie zdążycie zrobić zakwasu . Jest jednak kilka warunków, by barszcz osiągnął taki kolor, o jakim mówi restauratorka.

Co psuje kolor barszczu czerwonego?

Zdecydowane i mocne zabarwienie tej tradycyjnej zupy wigilijnej wynika nie tylko z zastosowania odpowiedniej porcji buraków . Owszem będzie niezbędne , lecz wysiłek może pójść na marne, jeśli będziemy się spieszyć.

Gotowanie barszczu na dużym ogniu to popularny błąd, który kosztować nas będzie utratę barwy. Intensywnie kotłująca się w garnku potrawa zmętnieje i nie odzyska pożądanego intensywnie czerwonego koloru. Dlatego też przygotowujmy ją powoli, powinna tylko delikatnie pyrkać na kuchni .

Na zmianę zabarwienia wpływa też dodatek śmietany. Niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie, by można było zupy nie zabielać. To jednak prosta droga do uzyskania nieatrakcyjnego wizualnie dania i tym razem z dodatku lepiej jest zrezygnować .

Jak zrobić krwisto czerwony barszcz ?

Przede wszystkim zupę przygotujmy z wyprzedzeniem. Zrobiona na dzień przed wigilią zdąży zgęstnieć i nabierze intensywniejszego zabarwienia oraz smaku . Warto też przyrządzić ją z pieczonych buraków. Dzięki temu nie tylko nie utracimy cennych składników zawartych w tym warzywie, ale też ich kolor nie przeniesie się do wody .

Warto, zgodnie ze wskazówkami Magdy Gessler, skarmelizować cebulę. Najlepiej upiec ją wraz z bulwami buraczanymi. Surowego buraka dodajmy też pod koniec gotowania zupy. Kolor błyskawicznie zyska na intensywności.

Barszcz czerwony na stole
Barszcz czerwony musi mieć intensywny kolor

Źródło: canva/Foremniakowski

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mojegotowanie Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy