Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Placki ziemniaczane będą puszyste, jak nigdy. Wystarczy prosta czynność
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 08.02.2023 17:13

Placki ziemniaczane będą puszyste, jak nigdy. Wystarczy prosta czynność

placki ziemniaczane
Canva / pilcas

Wszyscy kochają placki ziemniaczane. Chrupiąca i tania przekąska zawsze jest mile widziana na talerzu. Znamy niezawodną metodę jak sprawić, by były jeszcze bardziej apetyczne. Dodaj do ciasta białka jaj ubite na pianę, a gotowe placuszki wyjdą lekkie, jak chmurka.

Do przygotowania placków ziemniaczanych potrzebna jest między innymi mąka, jajka i oczywiście ziemniaki. Pozostałe składniki zależą od osobistych preferencji. Zamiast wbijać jajko w całości, oddziel żółtka od białek i ubij te drugie na sztywną pianę. Ten trik nada potrawie niespotykanej dotąd lekkości.

Przepis na puszyste placki ziemniaczane

Składniki:

  • 5-6 dużych ziemniaków

  • 2 jajka

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Jak zrobić placki ziemniaczane z dodatkiem piany z białek?

Warzywa do placków ziemniaczanych obierz i zetrzyj na drobnej tarce. W razie potrzeby odsącz je z nadmiaru płynu. Ziemniaki przełóż do miski i dodaj do nich oba rodzaje mąki, sól oraz pieprz.

Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do miski z ziemniakami i wymieszaj wszystkie składniki. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli. Następnie uzyskaną pianę delikatnie połącz z masą ziemniaczaną.

Olej wlej na patelnię i dobrze go rozgrzej. Za pomocą łyżki nakładaj na gorący tłuszcz porcje ciasta na placki ziemniaczane. Każdego placka smaż na złocisty kolor z obu stron. Gotową potrawę podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami słodkimi lub wytrawnymi.

Uwielbianą potrawę możesz przyrządzić także bez tarcia ziemniaków. Sycący mięsny sos zmienia placki ziemniaczane w przepyszny obiad.

Canva / imanolurquizu
Canva / imanolurquizu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: