Placki ziemniaczane będą puszyste, jak nigdy. Wystarczy prosta czynność
Wszyscy kochają placki ziemniaczane. Chrupiąca i tania przekąska zawsze jest mile widziana na talerzu. Znamy niezawodną metodę jak sprawić, by były jeszcze bardziej apetyczne. Dodaj do ciasta białka jaj ubite na pianę, a gotowe placuszki wyjdą lekkie, jak chmurka.
Do przygotowania placków ziemniaczanych potrzebna jest między innymi mąka, jajka i oczywiście ziemniaki. Pozostałe składniki zależą od osobistych preferencji. Zamiast wbijać jajko w całości, oddziel żółtka od białek i ubij te drugie na sztywną pianę. Ten trik nada potrawie niespotykanej dotąd lekkości.
Przepis na puszyste placki ziemniaczane
Składniki:
5-6 dużych ziemniaków
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Jak zrobić placki ziemniaczane z dodatkiem piany z białek?
Warzywa do placków ziemniaczanych obierz i zetrzyj na drobnej tarce. W razie potrzeby odsącz je z nadmiaru płynu. Ziemniaki przełóż do miski i dodaj do nich oba rodzaje mąki, sól oraz pieprz.
Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do miski z ziemniakami i wymieszaj wszystkie składniki. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli. Następnie uzyskaną pianę delikatnie połącz z masą ziemniaczaną.
Olej wlej na patelnię i dobrze go rozgrzej. Za pomocą łyżki nakładaj na gorący tłuszcz porcje ciasta na placki ziemniaczane. Każdego placka smaż na złocisty kolor z obu stron. Gotową potrawę podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami słodkimi lub wytrawnymi.
Uwielbianą potrawę możesz przyrządzić także bez tarcia ziemniaków. Sycący mięsny sos zmienia placki ziemniaczane w przepyszny obiad.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: