Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące? Mamy najlepszy przepis
Placki ziemniaczane są kultowym specjałem, po który chętnie sięga wielu smakoszy. Sekretem naprawdę chrupiącego wyrobu jest ilość nakładanej na patelnię masy. Gdy uformujemy zbyt grube placki, ich równomierne usmażenie będzie bardzo trudne. Każda łyżka masy powinna być starannie rozprowadzona na patelni. Wtedy osiągniemy pożądane efekty. Spróbujcie, a z pewnością zobaczycie różnicę.
Placki ziemniaczane najlepiej smakują wtedy, gdy są chrupiące . Podpowiadaliśmy wam już co zrobić, by nie wchłonęły tłuszczu i jakie ziemniaki wybrać , by ułatwić sobie zadanie i usmażyć je idealnie. Tym razem zwracamy uwagę na jeszcze jeden istotny szczegół.
Nakładanie dużych porcji ciasta nie jest błędem, o ile nie zależy nam, by placki wyszły bardzo chrupiące. Ich smażenie nastręczy pewnych trudności, ale uda się. Efekt jednak niewielu osobom się spodoba. Warto zmienić strategię i smażyć wyrób krócej, wykładając ciasto równo i dość oszczędnie. Spróbujecie?
Przepis na chrupiące placki ziemniaczane
Składniki:
-
1,5 kg ziemniaków
-
1 mała cebula
-
1 łyżka mąki pszennej
-
1/3 łyżeczki soli
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i myjemy. Ścieramy je na tarce o drobnych oczkach. Miskę z pulpą stawiamy pochyloną i na bieżąco usuwamy gromadzący się płyn . Po około 10 minutach dokładnie odciskamy ziemniaki.
Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Dodajemy ją do ziemniaków wraz z mąką i solą. Starannie mieszamy masę.
Cienkie placki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, formując je przy pomocy łyżki. Najlepiej użyć jednej łyżki na masy na jeden placek i smażyć nie dłużej niż 3 minuty na stronę. Gotowy rarytas osuszamy z nadmiar tłuszczu i podajemy.
Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zaskakująca, nieco zwariowana wersja tradycyjnej ćwikły. W roli głównej limonka i ostry dodatek
-
Jak ekspresowo wyczyścić sztućce? Kilka chwil i będą błyszczały
-
Sprawdzony przepis na klops wielkanocny. Klasyka w najlepszym wydaniu
Źródło: przepisy, prostepesto
Zapraszamy na nasz Instagram