Smakosze.pl Przepisy Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące? Mamy najlepszy przepis
canva/AndreySt

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące? Mamy najlepszy przepis

11 kwietnia 2022

Placki ziemniaczane są kultowym specjałem, po który chętnie sięga wielu smakoszy. Sekretem naprawdę chrupiącego wyrobu jest ilość nakładanej na patelnię masy. Gdy uformujemy zbyt grube placki, ich równomierne usmażenie będzie bardzo trudne. Każda łyżka masy powinna być starannie rozprowadzona na patelni. Wtedy osiągniemy pożądane efekty. Spróbujcie, a z pewnością zobaczycie różnicę.

Placki ziemniaczane najlepiej smakują wtedy, gdy są chrupiące . Podpowiadaliśmy wam już co zrobić, by nie wchłonęły tłuszczu i jakie ziemniaki wybrać , by ułatwić sobie zadanie i usmażyć je idealnie. Tym razem zwracamy uwagę na jeszcze jeden istotny szczegół.

Nakładanie dużych porcji ciasta nie jest błędem, o ile nie zależy nam, by placki wyszły bardzo chrupiące. Ich smażenie nastręczy pewnych trudności, ale uda się. Efekt jednak niewielu osobom się spodoba. Warto zmienić strategię i smażyć wyrób krócej, wykładając ciasto równo i dość oszczędnie. Spróbujecie?

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków

  • 1 mała cebula

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1/3 łyżeczki soli

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i myjemy. Ścieramy je na tarce o drobnych oczkach. Miskę z pulpą stawiamy pochyloną i na bieżąco usuwamy gromadzący się płyn . Po około 10 minutach dokładnie odciskamy ziemniaki.

Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Dodajemy ją do ziemniaków wraz z mąką i solą. Starannie mieszamy masę.

Cienkie placki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, formując je przy pomocy łyżki. Najlepiej użyć jednej łyżki na masy na jeden placek i smażyć nie dłużej niż 3 minuty na stronę. Gotowy rarytas osuszamy z nadmiar tłuszczu i podajemy.

Placki ziemniaczane muszą być chrupiące
Placki ziemniaczane muszą być chrupiące

Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy, prostepesto

 Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy