Smakosze.pl Przepisy Cudowny przepis Ewy Wachowicz na niezapomniane ciasto „Fale Dunaju”
Pawel Wodzynski/East News; Screen z filmu na kanale Słodki Blog na YouTube

Cudowny przepis Ewy Wachowicz na niezapomniane ciasto „Fale Dunaju”

12 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Ciasto Fale Dunaju w wykonaniu Ewy Wachowicz prezentuje się nader okazale i każdy po zobaczeniu go, będzie chciał spróbować kawałek. Pod ciekawą nazwą kryje się ciasto budyniowe z wiśniami i kakao, które ma kremową konsystencję i słodko-kwaśny smak, co jest zasługą wiśni. Wspaniale komponuje się z kubkiem ciepłej wieczornej herbaty.

Ciasto Fale Dunaju może sprawiać wrażenie, że wymaga dużej ilości pracy i poświęconego czasu. W praktyce jednak włożony w przygotowanie wysiłek nie jest wcale wielki, a efekt, jakim będzie można się raczyć, wynagrodzi wszystko.

Poza wiśniami w cieście pysznie komponują się także gruszki w syropie. Ich ogromna słodycz da przyjemny kontrast dla kwaśności wiśni, a także korzystnie wpłynie na ogólną strukturę ciasta. Wiśnie z kolei można zamienić na czereśnie.

Przepis na ciasto Fale Dunaju Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 350 g wiśni

  • 400 g masła

  • 200 g cukru

  • 5 jajek

  • 375 g mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 4 łyżki kakao

  • 2 łyżki cukru

  • 1 kieliszek spirytusu

  • 1 budyń

  • 2 szklanki mleka

Zacznij od odsączenia wiśni z zalewy i wydrylowania ich, jeśli mają w sobie pestki. 200 g masła o temp. pokojowej wrzuć do miski i utrzyj je z 200 g cukru na gładki puch. Dodawaj powoli po jednym jajku, na koniec wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu podziel je na 2 części.

Do jednej połowy ciasta wsyp 2 łyżki kakao i wymieszaj. Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej najpierw jasną połowę ciasta, a na niej ciemną. Posyp je wiśniami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut.

Budyń zagotuj z mlekiem oraz 2 łyżkami cukru. Pozostałe masło utrzyj na puch. Powoli, cały czas miksując, dodawaj do niego po łyżce budyniu, na koniec wlej spirytus i wymieszaj. Kremem posmaruj wierzch wystudzonego ciasta. Posyp je kakao. Smacznego.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy doskonały przepis na pyszne ciasto bez pieczenia Leniwiec na bazie biszkoptów. Ten tekst wyjawia prosty przepis na rogaliki drożdżowe.

Ciasto Fale Dunaju

Źródło zdjęcia: Screen z filmu na kanale Słodki Blog na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy