Czarny makaron z dorszem
pixabay.com

Czarny makaron z dorszem

Czarny makaron z dorszem jest barwiony sepią, to ciekawa propozycja na szybki i oryginalny obiad. Do makaronu świetnie pasuje dorsz. Najlepiej smakuje podawany z rukolą i kremowym sosem cytrynowym. Jakie składniki należy przygotować do czarnego makaronu z dorszem?

Składniki - czarny makaron z dorszem

  • cząstki cytryny do podania,
  • 150 g filetu z dorsza (może być mrożony, ze skórką),
  • 1 łyżka roztopionego masła,
  • garść rukoli,
  • 125 g czarnego makaronu (barwionego sepią),
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • 80 ml śmietanki kremówki,
  • sól morska,
  • świeżo zmielony czarny pieprz.


Przygotowanie czarnego makaronu z dorszem

Filety z dorsza rozmroź, opłukaj i wysusz. Dopraw solą i pieprzem, a następnie posmaruj roztopionym masłem. Gotuj na parze (około 7 minut, najpierw około 4 minut po stronie skóry, a następnie około 3 minut po stronie mięsa). Usuń skórę i wyjmij ości.

W tym samym czasie ugotuj makaron w osolonej wodzie (świeży makaron gotuj - około 4 minut, suchy - jak pokazano na opakowaniu). Odcedź, a następnie włóż do garnka z kilkoma łyżkami wody.

W misce wymieszaj śmietanę ze skórką z cytryny, dopraw solą i pieprzem, wlej do makaronu, wymieszaj i podgrzewaj na większym ogniu, ciągle mieszając.

Gdy sos zacznie gęstnieć, dodaj rybę i rukolę, wymieszaj, połóż na talerzu i podawaj z kawałkami cytryny.

Następny artykuł