Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czego nie robić podczas przyrządzania jajecznicy?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 18.01.2022 01:00

Czego nie robić podczas przyrządzania jajecznicy?

smażenie jajecznicy
canva/simonkr

Przygotowanie jajecznicy jest niby banalnie proste, jednak mogą nas spotkać niesmaczne niespodzianki. Niektórzy z nas popełniają co najmniej jeden błąd, który źle wpływa na smak i konsystencję tej potrawy. Sprawdź więc, czego nie robić podczas przyrządzania jajecznicy. Najgorszym błędem jest wbijanie jajek wprost na patelnię.

Jajecznica jest jedną z najprostszych potraw, którą chętnie zjadamy na śniadanie. Wystarczy bowiem rozbić jajka i smażyć je patelni do odpowiedniego ścięcia. I pewnie nawet nie zdajecie sobie sprawy z tego, że wykonując te proste czynności, można popełnić wiele błędów. Jakich? Na przykład takich, że lepiej nie wybijać jajek bezpośrednio na rozgrzaną patelnię. Dowiedz się dlaczego.

Czego nie robić podczas przyrządzania jajecznicy?

Jednym z większych błędów, jaki popełniamy, przygotowując jajecznicę, jest bezpośrednie wybijanie jajek jedno po drugim na rozgrzaną patelnię. Wtedy jajka również ścinają się jedno po drugim, bo zajęta wybijaniem jaj, nie zdążysz ich zamieszać. Białka nie zdążą więc połączyć się z żółtkami, a tak przyrządzona jajecznica nie będzie puszysta, ani miękka.

Możesz nieco zapobiec katastrofie, jeśli będziesz wybijać jajka na średnio rozgrzaną patelnię. Wtedy jajka nie będą ścinać się zbyt szybko i zdążysz je jeszcze po wybiciu wymieszać, nim się zetną. Wybijanie jajek bezpośrednio na patelnię niesie ze sobą jeszcze jedno ryzyko. Jedno z jaj może się bowiem okazać zepsute. Dobrze jakby było to pierwsze wybite jajko. Gdy jednak będzie to ostatnia sztuka, do wyrzucenia będzie cała potrawa. Lepiej więc wybijaj każde jajko osobno do np. szklanki. Wtedy łatwo spostrzeżesz, czy jest świeże.

Inne błędy przy robieniu jajecznicy

Jajecznicy nie służy też smażenie jej na zbyt dużej patelni. Wielkość naczynia powinna być dopasowana do ilości jaj, z jakiej sporządzasz jajecznicę. Gdy patelnia będzie zbyt duża, jajka się na niej rozleją i szybko zetną. Jeśli jednak nie masz małej patelni, smaż jajecznicę w centralnej części naczynia. Jajka po wybiciu szybko zagarnij do środka, dzięki czemu nie zetną się zbyt mocno.

Nie smaż jajecznicy na zbyt dużym ogniu. Wtedy szybko się zetnie i będzie sucha. Bezpieczniejszy jest nieduży płomień, bo wtedy łatwiej jest ci kontrolować, czy jajecznica ma już taką konsystencję, jaką lubisz. Nie trzymaj też jajecznicy zbyt długo na patelni, bo zesztywnieje, zamiast być kremową.

Nie doprawiaj tej potrawy zbyt dużą ilością soli. Szczególnie szkodliwe będzie dodanie tej przyprawy na początku smażenia. Sól spowoduje, że jajka szybko zrobią się sztywne i suche. Jeśli więc marzy ci się wilgotna i niezbyt mocno ścięta jajecznica, dodawaj sól pod koniec smażenia. I nie przesadzaj z jej ilością.

Jeśli masz w zwyczaju dodawać do jajecznicy mleko lub śmietanę, rób to z umiarem. Nadmiar tych dodatków rozmyje smak jajek i sprawi, że potrawa nabierze gumowatej konsystencji.

Z naszego serwisu dowiesz się też, jak przygotować jajecznicę bez smażenia. Zdradzimy ci też, jak zrobić pożywną jajecznicę po góralsku.

jajecznica
jajecznica

Źródło zdjęcia: canva/jupiterimages

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchmyki

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Jajka sól