Smakosze.pl
Czekoladowy budyń jaglany

pixabay.com

Czekoladowy budyń jaglany

23 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Karolina Błaszyk

Udostępnij:

Kasza jaglana to produkt zdrowy i uniwersalny, ponieważ można przygotowywać z niej dania słodkie i słone. Świetnie sprawdza się jako masa wykorzystywana do ciasta. Właściwie przygotowana nie jest gorzka i wchłania smak dodatków.

Kasza jaglana to produkt zdrowy i uniwersalny, ponieważ można przygotowywać z niej dania słodkie i słone. Świetnie sprawdza się jako masa wykorzystywana do ciasta. Właściwie przygotowana nie jest gorzka i wchłania smak dodatków.

Można przygotować z niej pyszny deser, którego zjedzenie nie powoduje wyrzutów sumienia - czekoladowy budyń jaglany. Jest to pyszne danie gotowe już w 20 minut. Potrawa jest bezglutenowa i możesz przygotować ją w wersji wegetariańskiej (z mlekiem krowim z laktozą lub bez) oraz wegańskiej (z dowolnym mlekiem roślinnym).

Składniki na czekoladowy budyń jaglany, 4 duże porcje:

  • 750 ml mleka zwierzęcego lub roślinnego

  • około 130 g suchej kaszy jaglanej

  • 2 łyżki kakao

  • 50 g gorzkiej czekolady, minimum 70% kakao

  • 2 łyżki cukru (lub zamiennika).

Dodatkowo:

  • kawałki/pastylki czekolady

  • ulubione owoce, np. maliny, borówki, jeżyny, kiwi, banan, mango.

Sposób przygotowania czekoladowego budyniu jaglanego:

Do przygotowania potrzebne będą: rondelek i dowolny blender.

Suchą kaszę jaglaną wsyp do rondelka i podpraż bez dodatku tłuszczu. Powinno to potrwać około 10 minut, pamiętaj, aby co jakiś czas kaszę przemieszać. Jeżeli będzie rumienić się za szybko to zmniejsz ogień.

Uprażoną kaszę przełóż na sitko o drobnych oczkach i przelej parokrotnie zimną wodą, do momentu, aż ta przestanie być mętna. Na koniec przepłucz ją jeszcze wrzątkiem i pozostaw do odsączenia.

Do tego samego rondelka wlej mleko, delikatnie podgrzej, wrzuć kaszę jaglaną, dodaj 2 łyżki cukru, 2 łyżki kakao lub 20 g gorzkiej czekolady i całość wymieszaj. Na tym etapie może się wydawać, że płynu jest zdecydowanie za dużo, ale spokojnie – pęczniejąca kasza wchłonie ją całkowicie.

Masę gotuj pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, tylko tak, aby lekko bulgotała i pamiętaj, aby często mieszać. Kasza powinna być gotowa po około 15 minutach. W tym momencie możesz sprawdzić jej poziom miękkości i słodkości. Jeżeli zostało jeszcze za dużo mleka, nic się nie stanie, jeśli jeszcze przez chwilę pogotujesz kaszę bez przykrycia.

Zdejmij rondel z ognia i dodaj 50 g gorzkiej czekolady, która po chwili roztopi się w gorącej kaszy.

Masę jaglano-czekoladową przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę, bez jakichkolwiek grudek. Może to potrwać nawet kilka minut, jednak z czasem masa zrobi się jednolita.

Budyń jaglany jest już gotowy! Przełóż go do miseczek, polej odrobiną roztopionej gorzkiej czekolady lub posyp połamanymi kostkami. Dodaj swoje ulubione owoce.

Smacznego!

Co zamiast cukru?

Jeśli nie używasz tradycyjnego, białego cukru możesz zamienić go na trzcinowy albo:

– daktyle – są coraz bardziej doceniane na całym świecie, ponieważ posiadają niezwykłe właściwości zdrowotne oraz wyjątkowy słodki smak. Ze względu na bogatą zawartość błonnika oraz przeciwutleniaczy, daktyle często służą jako zamiennik dla białego cukru. Wystarczy zalać je wrzątkiem i odstawić na 30 minut, po czym odsączyć i rozgnieść widelcem. Powstałą w ten sposób masę można dodawać do deserów, lodów, ciast (nie tylko mas, ale i spodów), ciastek oraz energetycznych batonów. Równie świetnie sprawdzają się w roli „słodzidła” do wszelakich jaglanek oraz owsianek. Daktyle są nie tylko smaczne, ale również pełne cennych dla zdrowia składników odżywczych. Ze względu na wysoką zawartość potasu ich spożywanie jest wskazane po intensywnym wysiłku fizycznym.

– miód – najlepiej wybierać ten naturalny prosto z pasieki. Wzmacnia on serce, koi nerwy, doskonale ożywia mózg, przyspiesza gojenie ran. Posiada także właściwości antybakteryjne - zwalcza niektóre bakterie lepiej niż antybiotyki. Warto wprowadzić go do codziennego menu. Uwaga, jest super słodki!

– syrop klonowy – to tradycyjny produkt pochodzący z Kanady, który nazywany jest Kanadyjskim Płynnym Złotem. Oprócz docenianych walorów smakowych, syrop charakteryzuje się bogactwem składników odżywczych, m.in. manganu, cynku i magnezu oraz witamin z grupy B. Syrop klonowy wykazuje także działanie prozdrowotne.

- erytrytol – inaczej erytrol, to organiczny związek chemiczny, który jest prawie tak samo słodki jak cukier (aby uzyskać ten sam poziom słodkości na 100 g cukru dodaj 130 g erytrytolu). Prawie nie posiada on kalorii, z tego względu, że w naszym układzie pokarmowym nie ma enzymów, które by go rozkładały i w 90% jest usuwany razem z moczem. Erytrytol nie pozostawia nieprzyjemnego posmaku w ustach i nie przyczynia się do powstawania próchnicy. Jest też odpowiedni dla cukrzyków.

Karolina BłaszykAutor

Redaktor Karolina Błaszyk

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Niezwykle kremowa i lekka ogórkowa ze składnikiem niespodzianką

Czytaj więcej >
mięso mielone

Przepisy

Zaskakujące w każdym kęsie kotlety mielone z kapustą pekińską

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sos pieczarkowy do mięsa

Czytaj więcej >
gofry

Przepisy

Błyskawiczny, najprostszy sposób na gofry bez gofrownicy

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na ciasto z ciecierzycy - równie pyszne, co zdrowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Makaron nadziewany, który pokocha cała rodzina

Czytaj więcej >