Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Czy można jeść banana z czarną skórką? Odpowiedź zaskakuje

Czy można jeść banana z czarną skórką? Odpowiedź zaskakuje

Czy można jeść banana z czarną skórką?
canva/SondraP

Banan jest słodkim i sycącym owocem, po który sięga wielu smakoszy. Nie wszyscy jednak wiedzą, że czerniejąca skórka nie świadczy o psuciu się produktu. Jest ona jedynie znacznego stopnia dojrzałości owocu. Zamiast takiego banana wyrzucać, warto go po prostu zjeść. Będzie słodszy niż ten o słonecznym zabarwieniu, ale nadal cenny dla zdrowia.

Dojrzałe banany, czyli takie o poznaczonej ciemnymi plamkami lub wręcz ciemnobrązowej skórce, są idealne do przygotowania koktajlu owocowego, lodów lub słodkiego chlebka. Nie tylko więc nie szkodzą, ale wręcz szkoda je wyrzucać.

Banany o ciemnej skórce można zjeść

Pokryta małymi ciemnymi kropeczkami skórka bananów nie jest oznaką zepsucia owocu. Taki jej wygląd świadczy jedynie o zaawansowaniu dojrzałości smakołyku. Produkt zrywany jest jeszcze wtedy, gdy nie dojrzał. Dzięki temu nim dotrze do miejsca, gdzie ma zostać sprzedany, zdoła osiągnąć stan, w którym będzie idealny do konsumpcji.

Postępujący z czasem proces żółknięcia i potem ciemnienia skórki jest całkowicie naturalny. Banany w tej postaci nadal są bogate w składniki odżywcze. Niektóre badania wskazują nawet na ich dobroczynny wpływ na organizm w zakresie ochrony przed nowotworami. Jedno jest pewne — na pewno nie zaszkodzą

Jedynymi osobami, które do spożycia owocu w tej formie powinny podejść z ostrożnością, są diabetycy. Dojrzałe banany mają bowiem wysoki indeks glikemiczny i mogą przyczynić się do niebezpiecznych wahań poziomu cukru w organizmie.

Dojrzałe banany są idealne dla osób aktywnych

Zalet jedzenia pokrytych ciemniejszą skórką owoców jest kilka. Zawarty w nich błonnik wspomaga trawienie i sprawia, że po posiłku z dodatkiem banan dłużej odczuwamy sytość. Łącząc go np. z płatkami owsianymi czy jajkiem uzyskamy więc śniadanie, które pozwoli nam dobrze rozpocząć dzień.

Co więcej, zgromadzony w słodkim smakołyku potas oraz łatwo dostępne cukry czynią go idealną przekąską dla osób uprawiających sport. Sięgając po niego, unikniemy nieprzyjemnych skurczy mięśni i szybko dostarczymy organizmowi energii do dodatkowego wysiłku. To właśnie dlatego biegacze długodystansowi sięga się po ten owoc.

Dojrzały banan jest idealny na chlebek
Dojrzały banan jest idealny na chlebek

Źródło zdjęcia: canva/George Dolgikh

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet, fit.poradnikzdrowie