Smakosze.pl Porady Czy można jeść bób ze skórką? Większość osób podaje złą odpowiedź
Fot. Canva/nzfhatipoglu

Czy można jeść bób ze skórką? Większość osób podaje złą odpowiedź

28 czerwca 2024

Trwa sezon na bób i smakosze tego warzywa chętnie się nim zajadają. Jednak tu pojawia się pytanie, czy trzeba obierać bób? Czy można jeść go ze skórką? Odpowiedź znajdziesz w naszym artykule.

Jedz bób dla smaku i zdrowia

Bób jest chętnie jedzonym warzywem. Już na straganach i bazarkach można kupić bób . Cena jest jeszcze dość wysoka, ale z biegiem czasu to warzywo będzie tanieć.

Należy pamiętać, że sezon na bób trwa do końca sierpnia. Warzywo jest smaczne i zdrowe. Zawiera żelazo, wapń, kwas foliowy i magnez. Bób jest też pełen witamin A, B i C.

Czy trzeba obierać bób? Wiele osób pozbywa się skórek. Jednak wszystko zależy od tego, czy mamy do czynienia z młodym, czy też ze starszym warzywem. Wszystkie szczegóły znajdziesz poniżej.

bób
Fot. Canva/HelenL100
Auchan wprowadza wózki z niecodzienną funkcją. Cześć klientów już jest nią oburzona

Czy trzeba obierać bób?

Skórka bobu pełna jest witamin , więc warto też ją jeść. Niewiele osób jest tego świadomych. Z drugiej jednak strony, gdy warzywo jest starsze, to skórka twardnieje. Wówczas nie powinniśmy jej spożywać .

Gdy ugotowaliśmy młody bób, to można zjeść go z łupinkami. Te dostarczą nam witamin A, B i C. Łupiny są jeszcze miękkie i smaczne. Natomiast w starszym warzywie nie będą już tak dobre.

Pamiętajmy też, by zbyt długo nie gotować bobu . Przed gotowaniem oczywiście warzywo dokładnie myjemy, zalewamy wodą i wsypujemy łyżeczkę cukru. Gdy woda zacznie wrzeć, można wsypać łyżeczkę soli. Młody bób gotujemy około 15 minut. Natomiast starszy nawet 30 minut.

Bób w naszej kuchni

Zazwyczaj bób jemy jako przekąskę. Ugotowany z dodatkiem soli i cukru smakuje najlepiej. Jednak jak jeszcze możemy podać bób? Można ugotowany bób podsmażyć z czosnkiem i masłem na patelni. Do tego kromka świeżego pieczywa i pyszna przekąska jest gotowa.

Warto też bób dodać do sałatek, zup i past na kanapki. Można przyrządzić smaczne kotlety z bobu i chrupiące placki . Bób sprawdzi się też jako składnik farszu do pierogów. Pisaliśmy o tym, jak przygotować pierogi z czereśniami. Podawaliśmy też przepis na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków.

bób
Fot. Canva/Proformabooks

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zrobiła kluski śląskie i podała z tym sosem. Żałuję, że wcześniej sam na to nie wpadłem
Rozgnieć czosnek i połącz z tym warzywem. Szybko pożegnasz się z cholesterolem
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy