Czy można jeść nitki z bananów?
Banany są niezwykle popularnym owocem. W Polsce jemy je na potęgę, mimo iż nie rosną w naszym kraju. Banany traktujemy nie tylko j ako przekąskę czy dodatek do śniadań, ale również wykorzystujemy je do pieczenia ulubionych ciast czy dodajemy do koktajli.
Dlaczego banany są takie zdrowe?
Doceniamy je nie tylko za smak, ale również za ich walory zdrowotne. To owoc szczególnie ceniony przez sportowców, często spożywają go zaraz po treningu.
Dlaczego banany są tak zdrowe? Przede wszystkim dzięki pektynie redukują one poziom złego cholesterolu i oczyszczają organizm ze szkodliwych toksyn. Dodatkowo dzięki potasowi banany działają odwadniająco i pomagają obniżyć ciśnienie.
Te owoce są wskazane również dla osób borykających się z chorobą wrzodową. Dzięki swojej strukturze nie podrażniają żołądka , a zawarte w nich składniki sprawią, że zwiększa się produkcja śluzu .
Można w nieskończoność wymieniać ich zalety. W ich składzie, oprócz wspomnianego wcześniej potasu i pektyny, można znaleźć również magnez, wapń czy fosfor. Mają też sporo błonnika, a także witamin z grupy A, B, C, E i K. Podsumowując więc – za parę złotych, dostajemy naprawdę porządną dawkę zdrowia.
Czy można jeść łyko banana, czyli tzw. nitki?
O ile zdajemy sobie sprawę z tego, jak zdrowe są banany, o tyle kontrowersje wzbudzają już jego konkretne części. Szczególnie dużo mitów narosło wokół jego końcówki. O tym, czy rzeczywiści jest się czego bać, pisaliśmy już w tym artykule.
Choć wydawałoby się, że sama skórka banana nadaje się tylko do wyrzucenia, tutaj również można się mocno zdziwić. Okazuje się, że nie tylko można ją jeść, po odpowiednim przygotowaniu, ale także świetnie sprawdza się jako nawóz do kwiatków.
Źródło: Pixabay/ stevepb
undefined
Czy jednak można jeść charakterystyczne nitki, które oblekają banana? Wiązki przewodzące czy sitowo-naczyniowe, które często się ciągną i są nieco łykowate, nierzadko wyrzucamy do śmierci.
Nitki oblekające bana są długie i oblepiają banana wzdłuż. Wiele osób twierdzi, że utrudniają one jego konsumpcję, a przez swój nieco gorzkawy smak, psują przyjemność jedzenia. Zarzuca się im nawet, iż mogą być groźne dla zdrowia. Nic bardziej mylnego!
Nitki z banana posiadają cenny składnik
Nitki banana są bogatym źródłem błonnika odpowiadającego za funkcjonowanie układu pokarmowego. Oddzielając je od banana, tracimy więc cenny składnik. Możemy też przez przypadek zanieczyścić miąższ, gdyż nigdy nie możemy być pewni, czy nasze dłonie są odpowiednio czyste.
Zachęcamy więc, by następnego banana zjeść w całości i nie przejmować się żadnymi nitkami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: planetapolska.pl ; kobieta.interia.pl