Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czy można przechowywać jedzenie na balkonie? Tysiące Polaków jest w ogromnym błędzie

Czy można przechowywać jedzenie na balkonie? Tysiące Polaków jest w ogromnym błędzie

Czy można przechowywać jedzenie na balkonie?
canva/pixelshot

Czy można przechowywać jedzenie na balkonie? Wielu z nas zimą korzysta z balkonu czy parapetu zaokiennego jak z lodówki. Trzeba mieć jednak świadomość, że wiąże się to z pewnym ryzykiem. Wyjaśniamy dlaczego.

Choć przechowywanie dań za oknem jest popularną praktyką, do dobrych pomysłów nie należy. Warunki panujące na zewnątrz są zupełnie inne niż w chłodziarce. Różnice są na tyle istotne, że jedna z metod przechowywania ma znacznie więcej zalet.

Wiemy, czy można przechowywać jedzenie na balkonie.

Popularna praktyka wydaje się sensowna. Za oknem jest zimno, a temperatura zbliżona lub nawet niższa niż w lodówce. W takich warunkach żywność nie może się szybko zepsuć. Niestety jest dokładnie na odwrót.

Trzymana na zewnątrz żywność jest narażona na częste zmiany temperatury. Nie jest to korzystne, a ogromną zaletą lodówki jest właśnie brak wspomnianych wahań. Warto także pamiętać, że według zaleceń urządzenie nastawiamy na 4 stopnie Celsjusza. Zimą na zewnątrz czasami jest też cieplej.

Nie sposób nie wspomnieć o możliwych zanieczyszczeniach, na jakie narażone są produkty trzymane na balkonie czy za oknem. Żywność może wejść w kontakt z drobnoustrojami, a nieodpowiednio zabezpieczoną mogą też zainteresować się ptaki czy owady. O wiele lepiej wstawić ją do lodówki, gdzie mamy pełną kontrolę nad sytuacją.

Co zrobić, by nie wystawiać jedzenia za okno?

Nierzadko pomysł przeniesienia potraw na balkon pojawia się, gdy w lodówce zaczyna brakować miejsca. Znaczna część produktów spożywczych jest zdatna do mrożenia. O wyjątkach pisaliśmy w tym artykule.

Jeśli nie ma możliwości, by nadmiar jedzenia mrozić — gdyż i tam przestrzeń się wyczerpała — można zastosować inne taktyki niż narażanie na zepsucie a oknem. Wiele potraw dobrze zniesie np. pasteryzację. Czasem już sama obróbka termiczna produktów świeżych i zamknięcie ich na gorąco w słoiku pozwoli inaczej wykorzystać miejsce w lodówce.

Wiemy, czy można przechowywać jedzenie na balkonie
canva/Изображения пользователя EnryKun

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Kuchnia Dieta