Ziemniaki pieczone z czosnkiem i rozmarynem. Wspaniały dodatek do świątecznego obiadu
W okresie świątecznym lubimy się odrobinę porozpieszczać przy stole. Okazją do tego mogą być również tak niepozorne dania, jak ziemniaki do obiadu. Zamiast zwyczajowo gotować warzywa, wstaw je do piekarnika z dodatkiem aromatycznego czosnku oraz rozmarynu. Nawet nie zauważysz, kiedy ziemniaki pieczone znikną z talerzy.
Przygotowanie ziemniaków pieczonych jest banalnie proste. Wymaga nawet mnie pracy, niż podanie warzyw gotowanych w wodzie. Tych ziemniaków nie trzeba nawet obierać. Sprawdź, jak wyśmienicie może smakować niepozorny dodatek.
Przepis na fenomenalne ziemniaki pieczone do obiadu
Składniki:
1 kg ziemniaków do pieczenia (typu B)
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
4-6 ząbków czosnku
1/3 szklanki oleju rzepakowego
sól do smaku
Ziemniaki pieczone z czosnkiem i rozmarynem krok po kroku
Przygotuj warzywa do ziemniaków pieczonych. Dokładnie je wyszoruj i osusz. Następnie ziemniaki pokrój w ósemki i rozłóż równomiernie na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
Na blachę dołóż nieobrane ząbki czosnku. Zarówno ziemniaki jak i czosnek posyp suszonym i roztartym w dłoniach majerankiem. Na koniec skrop całość olejem i dopraw do smaku solą.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Włóż do niego blachę z ziemniakami i piecz je ok. 45 minut, co jakiś czas przemieszaj. Ziemniaki pieczone są gotowe do podania, kiedy warzywa staną się miękkie w środku. Po upieczeniu czosnek ostrożnie wyciśnij z łupinek i wymieszaj go razem z warzywami. Apetyczne ziemniaki z kminkiem są niezastąpionym dodatkiem do obiadu. Faszerowane kartofle stanowią idealny samodzielny posiłek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak poprawnie mrozić i odgrzewać bigos? Najmniejszy błąd jest kosztowny
Babcia Hania na święta gotuje wyjątkowy rosół. Dorzuca do niego kilka mięs i 1 aromatyczny składnik
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama