Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ziemniaki pieczone z czosnkiem i rozmarynem. Wspaniały dodatek do świątecznego obiadu
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 25.12.2022 12:56

Ziemniaki pieczone z czosnkiem i rozmarynem. Wspaniały dodatek do świątecznego obiadu

ziemniaki pieczone
Canva / -lvinst-

W okresie świątecznym lubimy się odrobinę porozpieszczać przy stole. Okazją do tego mogą być również tak niepozorne dania, jak ziemniaki do obiadu. Zamiast zwyczajowo gotować warzywa, wstaw je do piekarnika z dodatkiem aromatycznego czosnku oraz rozmarynu. Nawet nie zauważysz, kiedy ziemniaki pieczone znikną z talerzy.

Przygotowanie ziemniaków pieczonych jest banalnie proste. Wymaga nawet mnie pracy, niż podanie warzyw gotowanych w wodzie. Tych ziemniaków nie trzeba nawet obierać. Sprawdź, jak wyśmienicie może smakować niepozorny dodatek.

Przepis na fenomenalne ziemniaki pieczone do obiadu

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków do pieczenia (typu B)

  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu

  • 4-6 ząbków czosnku

  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego

  • sól do smaku

Ziemniaki pieczone z czosnkiem i rozmarynem krok po kroku

Przygotuj warzywa do ziemniaków pieczonych. Dokładnie je wyszoruj i osusz. Następnie ziemniaki pokrój w ósemki i rozłóż równomiernie na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.

Na blachę dołóż nieobrane ząbki czosnku. Zarówno ziemniaki jak i czosnek posyp suszonym i roztartym w dłoniach majerankiem. Na koniec skrop całość olejem i dopraw do smaku solą.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Włóż do niego blachę z ziemniakami i piecz je ok. 45 minut, co jakiś czas przemieszaj. Ziemniaki pieczone są gotowe do podania, kiedy warzywa staną się miękkie w środku. Po upieczeniu czosnek ostrożnie wyciśnij z łupinek i wymieszaj go razem z warzywami. Apetyczne ziemniaki z kminkiem są niezastąpionym dodatkiem do obiadu. Faszerowane kartofle stanowią idealny samodzielny posiłek.

Canva / 4kodiak
Canva / 4kodiak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: