Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czy można zamrozić kluski śląskie? Rozwiewamy Wasze wątpliwości
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.02.2023 15:14

Czy można zamrozić kluski śląskie? Rozwiewamy Wasze wątpliwości

Czy można zamrozić kluski śląskie?
canva/sitriel

Wiele osób zastanawia się, czy można zamrozić kluski śląskie. Okazuje się, że jak najbardziej można. Po ugotowaniu są delikatne, pulchne i smakują, jak świeżo zrobione. Mrozimy wyłącznie surowe kluski po zblanszowaniu ich w gorącej wodzie.

Kluski śląskie są pysznym dodatkiem obiadowym. Smakują fantastycznie z roladą wołową, gulaszem, pieczenią, mięsnym sosem. Kluseczki z ziemniaków możemy podać również z żeberkami, sosem grzybowym, pieczarkowym lub z okrasą z masła i cebuli i wieloma innymi potrawami.

Kluski śląskie są bardzo prostym daniem. Wystarczy zagnieść przeciśnięte przez praskę ziemniaki z jajkiem, mąką i odrobiną soli. Wiele osób zastanawia się, czy można mrozić kluski śląskie. Ten ziemniaczany przysmak oczywiście nadaje się do mrożenia.

Najlepiej jednak zamrozić surowe kluski, które wcześniej jedynie zblanszujemy i obmrozimy na tacce. O ile świeże kluski śląskie gotujemy dosłownie chwilę, tak mrożony produkt potrzebuje nieco więcej czasu. Nie mrozimy ugotowanych klusek.

Zblanuszuj i zamroź. Kluski śląskie na długo zachowają świeżość i smak

Surowe kluski śląskie wrzuć na gotującą się, osoloną wodę i gotuj dosłownie 30 sekund. Kluski wyłóż na tackę z papierem do pieczenia, wystudź i wstaw do zamrażarki, by zamarzły. Po tym czasie przełóż porcje klusek do woreczków, podpisz i ponownie włóż do zamrażarki.

Kluski przygotowane w taki sposób zachowają świeżość przez 2 miesiące. Kluski wkładaj do zamrażarki najlepiej w woreczkach foliowych. Kluski mrożone dzięki blanszowaniu są tak samo smaczne, jak te od razu po przyrządzeniu.

Jak gotować mrożone kluski śląskie?

Klusek śląskich nie rozmrażaj przed gotowaniem. Wlej wodę do garnka i zagotuj. Gdy woda będzie wrzeć, dodaj do niej sól i łyżkę oleju, włóż kluski śląskie i zamieszaj delikatnie, żeby nie przywarły do dna.

Gotuj 3-4 minuty. Gdy kluski wypłyną na wierzch, wyjmij je łyżką cedzakową i podaj. Kluski śląskie są świetnym dodatkiem do rolady wołowej, gulaszu wieprzowego i innych dań. Sprawdź również, jakie mięso jest najlepsze na gulasz.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: