Ziemniaki w przepysznej odsłonie
Canva.com / NehaAurangabadkar

Sposób na pieczone ziemniaki z nieziemsko chrupiącą skórką

Ziemniaki są jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Często dodajemy je do najróżniejszych dań. Dziś sięgniemy po przepis na przepyszne pieczone ziemniaki, które charakteryzują się chrupiącą skórką.

Nie da się ukryć, że ziemniaki odgrywają niezwykle istotną rolę w kulinariach. Na ich bazie można przyrządzić rozmaite smakołyki. Niektóre z nich idealnie nadają się jako dodatek obiadowy. Tym razem warto wypróbować recepturę na ziemniaki z wyjątkowym dodatkiem.

Ziemniaki będą pyszne jak nigdy dotąd

Smakowite ziemniaki często gościły na naszym portalu. Niedawno wspominaliśmy o tym, jak upiec je tak, by smakowały, jak z ogniska. Wielbiciele przepysznych bulw powinni również skosztować innego wydania ziemniaków.

Pieczone ziemniaki są absolutną kulinarną klasyką, której bardzo ciężko się oprzeć. Najlepiej wypadają one wówczas, gdy z wierzchu są chrupiące. Walory smakowe są oczywiście równie istotne. W tym przepisie także o nie zadbaliśmy.

Ziemniaki w tej odsłonie za sprawą mieszanki ziół zyskują niecodziennych walorów smakowych, które przyprawią o zachwyt nawet najbardziej wybrednych spośród wielbicieli kulinariów. Właśnie przyprawy odpowiadają za wyjątkowość tego dania.

Przepis na niezapomniane pampuchyPrzepis na niezapomniane pampuchyCzytaj dalej

Przepis na pieczone ziemniaki w ziołach jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić bez najmniejszych problemów. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • 1 kg ziemniaków
  • tymianek
  • szałwia
  • rozmaryn
  • papryka wędzona
  • 5 ząbków czosnku
  • 90 ml oliwy
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki w przepysznej odsłonie

(Canva / Mythja)

Receptura na wyśmienite pieczone ziemniaki

Ziemniaki starannie szorujemy. Nie będziemy ich obierać, w związku z tym skórka musi być czysta. Bulwy umieszczamy w garnku z wodą i gotujemy przez około 15 minut. W tym czasie trochę zmiękną. Ziemniaki odstawiamy do wystygnięcia.

Kiedy ziemniaki już trochę przestygną, wówczas kroimy je na ćwiartki lub mniejsze części. Czosnek wyciskamy i odstawiamy na 5 minut. Dzięki temu będzie bardziej aromatyczny. Ziemniaki umieszczamy w brytfance, polewamy oliwą i mieszamy z czosnkiem oraz przyprawami. Wystarczy użyć po szczypcie każdego z ziół.

Tak przygotowane ziemniaki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po 30 minutach pieczenia nasz smakołyk powinien już być gotowy. Domownicy nie będą mogli się oprzeć bulwom w takim wydaniu. Warto również sięgnąć po przepis na kultowe ziemniaki hassleback.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel; Onet Gotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł