Sposób na pieczone ziemniaki z nieziemsko chrupiącą skórką
Nie da się ukryć, że ziemniaki odgrywają niezwykle istotną rolę w kulinariach. Na ich bazie można przyrządzić rozmaite smakołyki. Niektóre z nich idealnie nadają się jako dodatek obiadowy. Tym razem warto wypróbować recepturę na ziemniaki z wyjątkowym dodatkiem.
Ziemniaki będą pyszne jak nigdy dotąd
Smakowite ziemniaki często gościły na naszym portalu. Niedawno wspominaliśmy o tym, jak upiec je tak, by smakowały, jak z ogniska. Wielbiciele przepysznych bulw powinni również skosztować innego wydania ziemniaków.
Pieczone ziemniaki są absolutną kulinarną klasyką, której bardzo ciężko się oprzeć. Najlepiej wypadają one wówczas, gdy z wierzchu są chrupiące. Walory smakowe są oczywiście równie istotne. W tym przepisie także o nie zadbaliśmy.
Ziemniaki w tej odsłonie za sprawą mieszanki ziół zyskują niecodziennych walorów smakowych, które przyprawią o zachwyt nawet najbardziej wybrednych spośród wielbicieli kulinariów. Właśnie przyprawy odpowiadają za wyjątkowość tego dania.
Przepis na pieczone ziemniaki w ziołach jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić bez najmniejszych problemów. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?
1 kg ziemniaków
tymianek
szałwia
rozmaryn
papryka wędzona
5 ząbków czosnku
90 ml oliwy
sól
pieprz
(Canva / Mythja)
Receptura na wyśmienite pieczone ziemniaki
Ziemniaki starannie szorujemy. Nie będziemy ich obierać, w związku z tym skórka musi być czysta. Bulwy umieszczamy w garnku z wodą i gotujemy przez około 15 minut. W tym czasie trochę zmiękną. Ziemniaki odstawiamy do wystygnięcia.
Kiedy ziemniaki już trochę przestygną, wówczas kroimy je na ćwiartki lub mniejsze części. Czosnek wyciskamy i odstawiamy na 5 minut. Dzięki temu będzie bardziej aromatyczny. Ziemniaki umieszczamy w brytfance, polewamy oliwą i mieszamy z czosnkiem oraz przyprawami. Wystarczy użyć po szczypcie każdego z ziół.
Tak przygotowane ziemniaki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po 30 minutach pieczenia nasz smakołyk powinien już być gotowy. Domownicy nie będą mogli się oprzeć bulwom w takim wydaniu. Warto również sięgnąć po przepis na kultowe ziemniaki hassleback.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Beszamel; Onet Gotowanie