Smakosze.pl
Ziemniaki w przepysznej odsłonie

Canva.com / NehaAurangabadkar

Sposób na pieczone ziemniaki z nieziemsko chrupiącą skórką

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Ziemniaki są jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Często dodajemy je do najróżniejszych dań. Dziś sięgniemy po przepis na przepyszne pieczone ziemniaki, które charakteryzują się chrupiącą skórką.

Nie da się ukryć, że ziemniaki odgrywają niezwykle istotną rolę w kulinariach. Na ich bazie można przyrządzić rozmaite smakołyki. Niektóre z nich idealnie nadają się jako dodatek obiadowy. Tym razem warto wypróbować recepturę na ziemniaki z wyjątkowym dodatkiem.

Ziemniaki będą pyszne jak nigdy dotąd

Smakowite ziemniaki często gościły na naszym portalu. Niedawno wspominaliśmy o tym, jak upiec je tak, by smakowały, jak z ogniska. Wielbiciele przepysznych bulw powinni również skosztować innego wydania ziemniaków.

Pieczone ziemniaki są absolutną kulinarną klasyką, której bardzo ciężko się oprzeć. Najlepiej wypadają one wówczas, gdy z wierzchu są chrupiące. Walory smakowe są oczywiście równie istotne. W tym przepisie także o nie zadbaliśmy.

Ziemniaki w tej odsłonie za sprawą mieszanki ziół zyskują niecodziennych walorów smakowych, które przyprawią o zachwyt nawet najbardziej wybrednych spośród wielbicieli kulinariów. Właśnie przyprawy odpowiadają za wyjątkowość tego dania.

Przepis na pieczone ziemniaki w ziołach jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić bez najmniejszych problemów. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • 1 kg ziemniaków

  • tymianek

  • szałwia

  • rozmaryn

  • papryka wędzona

  • 5 ząbków czosnku

  • 90 ml oliwy

  • sól

  • pieprz

(Canva / Mythja)

Receptura na wyśmienite pieczone ziemniaki

Ziemniaki starannie szorujemy. Nie będziemy ich obierać, w związku z tym skórka musi być czysta. Bulwy umieszczamy w garnku z wodą i gotujemy przez około 15 minut. W tym czasie trochę zmiękną. Ziemniaki odstawiamy do wystygnięcia.

Kiedy ziemniaki już trochę przestygną, wówczas kroimy je na ćwiartki lub mniejsze części. Czosnek wyciskamy i odstawiamy na 5 minut. Dzięki temu będzie bardziej aromatyczny. Ziemniaki umieszczamy w brytfance, polewamy oliwą i mieszamy z czosnkiem oraz przyprawami. Wystarczy użyć po szczypcie każdego z ziół.

Tak przygotowane ziemniaki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po 30 minutach pieczenia nasz smakołyk powinien już być gotowy. Domownicy nie będą mogli się oprzeć bulwom w takim wydaniu. Warto również sięgnąć po przepis na kultowe ziemniaki hassleback

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel; Onet Gotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Sałatka meksykańska bije na głowę jarzynową

Przepisy

Sałatka meksykańska bije na głowę jarzynową. Położysz na stole i goście oniemieją z zachwytu

Czytaj więcej >
kotlety schabowe

Przepisy

Zaskakujące w każdym kęsie kotlety schabowe po dziekańsku. Mamy przepis

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Tomasz Jakubiak dodaje do gołabków nietypowe warzywo. Babcie byłyby zdziwione

Czytaj więcej >
tarta

Przepisy

Rozpływająca się w ustach tarta kawowa. Idealny deser na jesienne dni

Czytaj więcej >
smalec z fasoli

Przepisy

Jak zrobić smalec z fasoli? Roślinne smarowidło lepsze niż tradycyjne

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycące placki twarogowe bez dodatku jajek. Smakują o każdej porze dnia

Czytaj więcej >