Czy szparagi można mrozić? Zdradzamy najlepsze rozwiązanie
Szparagi zaczynają pojawiać się w warzywniakach. Amatorzy rarytasu rokrocznie zastanawiają się, czy można je zamrozić, by cieszyć się ukochanym smakiem nawet w środku zimy. Okazuje się, że wystarczy szparagi umyć i pozbawić je 1/3 zdrewniałej łodygi, by po przechowywaniu w chłodzie nadal były jędrne i pyszne.
Szparagi z grilla czy zupa krem nie muszą być daniami kojarzącymi się z wczesnym latem. Ukochane warzywo wielu smakoszy dobrze zniesie mrożenie, jeśli zadbamy o kilka szczegółów podczas ich zabezpieczania. Najważniejsze jest usunięcie końcówek.
Jak dobrze zamrozić szparagi?
Choć wielu domowych kucharzy unika mrożenia szparagów ze względu na gumowatą i łykowatą konsystencję warzywa po wyjęciu z chłodu, jest opcja, by przechować je w ten sposób. Wystarczy pamiętać o jednej czynności — usunięciu końcówek.
Warzywa należy zatem umyć i osuszyć, a następnie odłamać grubą część. Białe szparagi, które planujemy zamrozić, trzeba jeszcze uprzednio obrać. Kolejnym etapem będzie umieszczenie smakowitych łodyg w szczelnym opakowaniu. Idealnie sprawdzi się większy woreczek strunowy.
Mrozimy zawsze porcjami, by potem łatwo wykorzystać szparagi. Wystarczy wyjąć je z zamrażalnika i ugotować w wodzie. Zielone podgrzewamy około 12 minut, a białe około 18 minut. Pamiętajcie tylko, z bezpiecznym czasem takiego przechowywania rarytasu jest kwartał.
Co jeszcze zrobić, by smak szparagów został z nami dłużej?
Mało kto o tym wie, ale końcówki zielonych szparagów czy obierki z białej odmiany można wykorzystać jako dodatek do przyrządzania warzywnych bulionów. Wystarczy oczyszczone kawałki zamrozić w torebkach strunowych i dodawać wedle uznania do wywarów.
Białe okazy można też z powodzeniem zamarynować, wykorzystując sól, ocet jabłkowy i ulubione przyprawy. Na pół litra wody niezbędne będzie 10 gramów soli i 70 ml octu. Taką miksturę wystarczy podgrzać i zalać nią obrane szparagi w kawałkach, uprzednio upakowane do słoików wraz z przyprawami.
Źródło zdjęcia: canva/jirkaejc
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Czego unikać przy gotowaniu zupy pomidorowej? 1 błąd popełnia niemal każdy
-
Dlaczego ogórki kiszone wychodzą puste w środku? Wszystko przez błąd
Źródło: beszamel.se, kuchnia.wp