Zupa szparagowa z fetą - elegancka przystawka ze słonym akcentem
Zupa szparagowa z fetą to pomysł na wyśmienitą, lekką zupę, idealną na obiad w coraz cieplejsze dni. Zupa gotowana na wywarze warzywnym z przyprawą curry zyskuje doskonały smak. Poznaj przepis na zupę szparagową z fetą dla całej rodziny.
Szparagi są smacznymi, lekkimi i zdrowymi warzywami, które niestety dostępne są przez jedynie 2 miesiące w roku. Sezon na szparagi przypada na przełomie maja i czerwca, wtedy też są dojrzałe, najsmaczniejsze i pełne witamin i antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i wzmacniają organizm, chroniąc go przed groźnymi chorobami.
Zupa szparagowa z fetą to zupa w zupełnie nowej odsłonie. Połączenie greckiego sera feta z orientalną przyprawą kuchni indyjskiej- curry, daje nam genialny smak i aromat. Zupę ugotuj na bulionie warzywnym. Całe danie koniecznie oprósz posiekaną natką pietruszki i podaj je z grzankami ziołowymi lub czosnkowymi.
Wykorzystaj w pełni sezon na szparagi i przygotuj z nich wiele smacznych i zdrowych potraw. Tu poznasz przepis na makaron z kurczakiem i szparagami w aksamitnym sosie alfredo.
Przepis na zupę szparagową z fetą
Składniki na 4-5 porcji:
500 g szparagów
por
2 ząbki czosnku
4 ziemniaki
1 l bulionu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
łyżka masła
łyżka przyprawy curry
200 g sera feta
sól, pieprz
Jak zrobić zupę szparagową z fetą?
Szparagi oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, posiekaj por, obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. W dużym garnku z grubym dnem zeszklij na maśle posiekany czosnek, dodaj por i smaż przez kilka minut.
Do warzyw dodaj szparagi, wymieszaj, oprósz pieprzem i smaż przez 3-4 minuty, następnie dodaj ziemniaki również podsmaż chwilę. Do garnka wlej bulion, wsyp przyprawę curry i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut od momentu zagotowania, aby ziemniaki i szparagi były miękkie.
Źródło zdjęcia: canva/La_vanda
Zupę zblenduj, następnie dodaj pokruszony ser feta, oprósz solidnie natką pietruszki, wymieszaj, wyłącz palnik i odstaw zupę na 2-3 minuty. Danie podaj z grzankami.
Smacznego.