Smakosze.pl
Zupa szparagowa z fetą

canva/iko636

Zupa szparagowa z fetą - elegancka przystawka ze słonym akcentem

6 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Zupa szparagowa z fetą to pomysł na wyśmienitą, lekką zupę, idealną na obiad w coraz cieplejsze dni. Zupa gotowana na wywarze warzywnym z przyprawą curry zyskuje doskonały smak. Poznaj przepis na zupę szparagową z fetą dla całej rodziny.

Szparagi są smacznymi, lekkimi i zdrowymi warzywami, które niestety dostępne są przez jedynie 2 miesiące w roku. Sezon na szparagi przypada na przełomie maja i czerwca, wtedy też są dojrzałe, najsmaczniejsze i pełne witamin i antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i wzmacniają organizm, chroniąc go przed groźnymi chorobami.

Zupa szparagowa z fetą to zupa w zupełnie nowej odsłonie. Połączenie greckiego sera feta z orientalną przyprawą kuchni indyjskiej- curry, daje nam genialny smak i aromat. Zupę ugotuj na bulionie warzywnym. Całe danie koniecznie oprósz posiekaną natką pietruszki i podaj je z grzankami ziołowymi lub czosnkowymi.

Wykorzystaj w pełni sezon na szparagi i przygotuj z nich wiele smacznych i zdrowych potraw. Tu poznasz przepis na makaron z kurczakiem i szparagami w aksamitnym sosie alfredo.

Przepis na zupę szparagową z fetą

Składniki na 4-5 porcji:

  • 500 g szparagów

  • por

  • 2 ząbki czosnku

  • 4 ziemniaki

  • 1 l bulionu

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • łyżka masła

  • łyżka przyprawy curry

  • 200 g sera feta

  • sól, pieprz

Jak zrobić zupę szparagową z fetą?

Szparagi oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, posiekaj por, obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. W dużym garnku z grubym dnem zeszklij na maśle posiekany czosnek, dodaj por i smaż przez kilka minut.

Do warzyw dodaj szparagi, wymieszaj, oprósz pieprzem i smaż przez 3-4 minuty, następnie dodaj ziemniaki również podsmaż chwilę. Do garnka wlej bulion, wsyp przyprawę curry i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut od momentu zagotowania, aby ziemniaki i szparagi były miękkie.

Zielone szparagi

Źródło zdjęcia: canva/La_vanda

Zupę zblenduj, następnie dodaj pokruszony ser feta, oprósz solidnie natką pietruszki, wymieszaj, wyłącz palnik i odstaw zupę na 2-3 minuty. Danie podaj z grzankami.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę

Czytaj więcej >
Kawa na zimno z sokiem pomarańczowym

Przepisy

Dlaczego warto dodać do kawy sok pomarańczowy? Zaskakujący napój podbija internet

Czytaj więcej >
Jajecznica w bułce - bez smażenia a pyszna

Przepisy

Jajecznica bez smażenia zapiekana w kajzerce. Łatwy i tani sposób na szybkie i pożywne śniadanie

Czytaj więcej >
Szybka szarlotka - banalny przepis

Przepisy

Banalny przepis na pyszną i szybką szarlotkę. Mnóstwo jabłkowego musu i chrupiące ciasto zachwycają

Czytaj więcej >