Smakosze.pl
wędzona makrela

canva/Darya Fedorova

Czy warto jeść makrelę wędzoną? Uwielbiana ryba skrywa wiele sekretów

15 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Poznajesz rybę ze zdjęcia? A jak sądzisz, warto jeść makrelę wędzoną? Trzeba przyznać, że ta popularna i lubiana ryba skrywa wiele sekretów. Jest niezwykle smaczna, a przy okazji zdrowa. Sprawdź, jakich składników odżywczych może ci dostarczyć.

Ryby są bardzo zdrowe i dlatego powinniśmy je jeść jak najczęściej, a przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. W przeciwieństwie do mięsa im ryba jest tłuściejsza, tym zdrowsza. Rybi tłuszcz kryje bowiem w sobie cenne kwasy tłuszczowe.

Młode ziemniaki

Jak gotować młode ziemniaki? Sprawdzony trik sprawi, że będą jeszcze lepsze

CZYTAJ DALEJ

Mimo licznych walorów zdrowotnych ryby rzadko goszczą na naszych stołach. Są bowiem trudniej dostępne niż mięso, nie łatwo też o świeże sztuki. Jednak warto wiedzieć, że również ryby mrożone, czy wędzone zachowują cenne właściwości. Wśród tych ostatnich w sklepach najłatwiej jest kupić wędzoną makrelę. Czy jest ona zdrowa?

Wędzona makrela — jeść czy nie jeść?

Jak najbardziej jeść, bo jest smaczna i wartościowa. Jako tłusta ryba morska jest niezwykle bogata w niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy te korzystnie wpływają na układ krążenia i układ nerwowy.

Poza tym makrela dostarcza też lekkostrawnego i pełnowartościowego białka, a także dużo witamin i soli mineralnych. Jest zasobna np. w witaminę D, która wzmacnia nasze kości, a także witaminę A i witaminy z grupy B.

Zawiera dużo selenu i jodu, które odpowiadają np. za prawidłowe działanie tarczycy. Stanowi też dobre źródło magnezu, potasu i fosforu pozytywnie wpływających na pracę serca i układu nerwowego.

Kilka wskazówek

  • Choć ryba ta jest bardzo zdrowa, to jednak niektóre grupy osób powinny jej się wystrzegać. Ze względu na możliwą obecność rtęci, powinny jej unikać kobiety w ciąży i karmiące piersią. Ponieważ wędzona makrela ma sporą zawartość sodu, powinny na nią uważać osoby z nadciśnieniem tętniczym. Po zjedzeniu mięsa ryby u niektórych alergików mogą też wystąpić duszności, nudności czy zmiany skórne.

  • Jeśli chcecie upewnić się, czy wędzona makrela jest świeża, powąchajcie ją. Gdy wyczujecie kwaśne nuty, lepiej zrezygnować z jedzenia tej ryby. Warto też sprawdzić twardość mięsa. Po naciśnięciu powinno ono stawiać opór.

  • Jeśli czasami, jedząc wędzoną makrelę, poczujecie goryczkę, po prostu omińcie ten fragment ryby. Makrela nie jest zepsuta, ale najprawdopodobniej została nieodpowiednio uwędzona.

  • Makrelę wędzoną na zimno można trzymać w lodówce do 2 tygodni, a na ciepło do tygodnia. Najlepiej zamknąć ją w szczelnym pojemniku, bo jej zapachem mogą przejść inne produkty.

Z naszego serwisu dowiecie się też, jak smażyć rybę, żeby nie miała nieprzyjemnego zapachu, a także, po czym poznać świeżą rybę.

wędzona makrela

wędzona makrela

Źródło zdjęcia: canva/Grzegorz Sulkowski

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fit.poradnikzdrowie, smaker


Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pomidory

Produkty

Czy pomidory z kiełkami są jadalne? Poznaliśmy odpowiedź eksperta, odwieczna zagadka rozwiązana

Czytaj więcej >

Produkty

Czy mycie surowego mięsa jest bezpieczne? Nie ryzykuj szczególnie z jednym rodzajem

Czytaj więcej >
Czy mała papryka rosnąca w dużym warzywie jest bezpieczna dla zdrowia?

Produkty

Dlaczego w dużej papryce rośnie niekiedy jej mniejsza wersja? Czy można ją bezpiecznie jeść?

Czytaj więcej >

Produkty

Biedronka poszła na całość. Za 20 zł kupisz produkty na pyszne spaghetti

Czytaj więcej >

Produkty

Żółta czy zielona? Która fasolka szparagowa jest lepsza? Dietetyk odpowiada

Czytaj więcej >

Produkty

Jakie są najdziwniejsze smaki lodów? Lista najbardziej intrygujących pozycji ze świata

Czytaj więcej >