Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Czy warto jeść makrelę wędzoną? Uwielbiana ryba skrywa wiele sekretów
Renata Materlińska
Renata Materlińska 15.05.2022 18:49

Czy warto jeść makrelę wędzoną? Uwielbiana ryba skrywa wiele sekretów

wędzona makrela
canva/Darya Fedorova

Poznajesz rybę ze zdjęcia? A jak sądzisz, warto jeść makrelę wędzoną? Trzeba przyznać, że ta popularna i lubiana ryba skrywa wiele sekretów. Jest niezwykle smaczna, a przy okazji zdrowa. Sprawdź, jakich składników odżywczych może ci dostarczyć.

Ryby są bardzo zdrowe i dlatego powinniśmy je jeść jak najczęściej, a przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. W przeciwieństwie do mięsa im ryba jest tłuściejsza, tym zdrowsza. Rybi tłuszcz kryje bowiem w sobie cenne kwasy tłuszczowe.

Mimo licznych walorów zdrowotnych ryby rzadko goszczą na naszych stołach. Są bowiem trudniej dostępne niż mięso, nie łatwo też o świeże sztuki. Jednak warto wiedzieć, że również ryby mrożone, czy wędzone zachowują cenne właściwości. Wśród tych ostatnich w sklepach najłatwiej jest kupić wędzoną makrelę. Czy jest ona zdrowa?

Wędzona makrela — jeść czy nie jeść?

Jak najbardziej jeść, bo jest smaczna i wartościowa. Jako tłusta ryba morska jest niezwykle bogata w niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy te korzystnie wpływają na układ krążenia i układ nerwowy.

Poza tym makrela dostarcza też lekkostrawnego i pełnowartościowego białka, a także dużo witamin i soli mineralnych. Jest zasobna np. w witaminę D, która wzmacnia nasze kości, a także witaminę A i witaminy z grupy B.

Zawiera dużo selenu i jodu, które odpowiadają np. za prawidłowe działanie tarczycy. Stanowi też dobre źródło magnezu, potasu i fosforu pozytywnie wpływających na pracę serca i układu nerwowego.

Co warto wiedzieć o wędzonej makreli? Mamy kilka wskazówek

  • Choć ryba ta jest bardzo zdrowa, to jednak niektóre grupy osób powinny jej się wystrzegać. Ze względu na możliwą obecność rtęci, powinny jej unikać kobiety w ciąży i karmiące piersią. Ponieważ wędzona makrela ma sporą zawartość sodu, powinny na nią uważać osoby z nadciśnieniem tętniczym. Po zjedzeniu mięsa ryby u niektórych alergików mogą też wystąpić duszności, nudności czy zmiany skórne.

  • Jeśli chcecie upewnić się, czy wędzona makrela jest świeża, powąchajcie ją. Gdy wyczujecie kwaśne nuty, lepiej zrezygnować z jedzenia tej ryby. Warto też sprawdzić twardość mięsa. Po naciśnięciu powinno ono stawiać opór.

  • Jeśli czasami, jedząc wędzoną makrelę, poczujecie goryczkę, po prostu omińcie ten fragment ryby. Makrela nie jest zepsuta, ale najprawdopodobniej została nieodpowiednio uwędzona.

  • Makrelę wędzoną na zimno można trzymać w lodówce do 2 tygodni, a na ciepło do tygodnia. Najlepiej zamknąć ją w szczelnym pojemniku, bo jej zapachem mogą przejść inne produkty.

Z naszego serwisu dowiecie się też, jak smażyć rybę, żeby nie miała nieprzyjemnego zapachu, a także, po czym poznać świeżą rybę.

canva/Grzegorz Sulkowski
canva/Grzegorz Sulkowski

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fit.poradnikzdrowie, smaker