Poznajesz rybę ze zdjęcia? A jak sądzisz, warto jeść makrelę wędzoną? Trzeba przyznać, że ta popularna i lubiana ryba skrywa wiele sekretów. Jest niezwykle smaczna, a przy okazji zdrowa. Sprawdź, jakich składników odżywczych może ci dostarczyć.
Ryby są bardzo zdrowe i dlatego powinniśmy je jeść jak najczęściej, a przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. W przeciwieństwie do mięsa im ryba jest tłuściejsza, tym zdrowsza. Rybi tłuszcz kryje bowiem w sobie cenne kwasy tłuszczowe.
Jak gotować młode ziemniaki? Sprawdzony trik sprawi, że będą jeszcze lepsze
CZYTAJ DALEJMimo licznych walorów zdrowotnych ryby rzadko goszczą na naszych stołach. Są bowiem trudniej dostępne niż mięso, nie łatwo też o świeże sztuki. Jednak warto wiedzieć, że również ryby mrożone, czy wędzone zachowują cenne właściwości. Wśród tych ostatnich w sklepach najłatwiej jest kupić wędzoną makrelę. Czy jest ona zdrowa?
Wędzona makrela — jeść czy nie jeść?
Jak najbardziej jeść, bo jest smaczna i wartościowa. Jako tłusta ryba morska jest niezwykle bogata w niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy te korzystnie wpływają na układ krążenia i układ nerwowy.
Poza tym makrela dostarcza też lekkostrawnego i pełnowartościowego białka, a także dużo witamin i soli mineralnych. Jest zasobna np. w witaminę D, która wzmacnia nasze kości, a także witaminę A i witaminy z grupy B.
Zawiera dużo selenu i jodu, które odpowiadają np. za prawidłowe działanie tarczycy. Stanowi też dobre źródło magnezu, potasu i fosforu pozytywnie wpływających na pracę serca i układu nerwowego.
Kilka wskazówek
Choć ryba ta jest bardzo zdrowa, to jednak niektóre grupy osób powinny jej się wystrzegać. Ze względu na możliwą obecność rtęci, powinny jej unikać kobiety w ciąży i karmiące piersią. Ponieważ wędzona makrela ma sporą zawartość sodu, powinny na nią uważać osoby z nadciśnieniem tętniczym. Po zjedzeniu mięsa ryby u niektórych alergików mogą też wystąpić duszności, nudności czy zmiany skórne.
Jeśli chcecie upewnić się, czy wędzona makrela jest świeża, powąchajcie ją. Gdy wyczujecie kwaśne nuty, lepiej zrezygnować z jedzenia tej ryby. Warto też sprawdzić twardość mięsa. Po naciśnięciu powinno ono stawiać opór.
Jeśli czasami, jedząc wędzoną makrelę, poczujecie goryczkę, po prostu omińcie ten fragment ryby. Makrela nie jest zepsuta, ale najprawdopodobniej została nieodpowiednio uwędzona.
Makrelę wędzoną na zimno można trzymać w lodówce do 2 tygodni, a na ciepło do tygodnia. Najlepiej zamknąć ją w szczelnym pojemniku, bo jej zapachem mogą przejść inne produkty.
Z naszego serwisu dowiecie się też, jak smażyć rybę, żeby nie miała nieprzyjemnego zapachu, a także, po czym poznać świeżą rybę.
wędzona makrela
Źródło zdjęcia: canva/Grzegorz Sulkowski
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, żeby rosół był złocisty? Mamy garść praktycznych wskazówek
Soczyste i miękkie kotlety mielone z kapustą. Idealne na niedzielny obiad
Pieczone pałki kurczaka marynowane w maślance. Dosłownie rozpływają się w ustach
Źródło: fit.poradnikzdrowie, smaker