Czy warto pić herbatę z mlekiem?
Kawa z mlekiem ma liczne grono wielbicieli. A czy próbowaliście już herbaty z dodatkiem mleka? Choć połączenie to nie brzmi zbyt apetycznie, jednak napój ten zaleca się zazwyczaj kobietom karmiącym piersią. Czy jednak warto pić herbatę z mlekiem?
Herbata z mlekiem zwana popularnie bawarką to nic innego jak herbata z dodatkiem mleka lub gorące mleko, do którego dolano napar herbaty. Efekt jest ten sam — powstaje beżowa mikstura, która niektórym smakuje, a innych odpycha.
Jednak do prawdziwej bawarki można też dodać cynamon, miód czy aromatyczny alkohol. Dzięki temu powstanie o wiele smaczniejszy napój. Czy jednak połączenie herbaty z mlekiem daje nam jakieś korzyści?
Czy warto pić herbatę z mlekiem?
Herbata uchodzi za jeden ze wartościowszych napojów. Podobnie jest zresztą z mlekiem. Czy jednak w wyniku ich połączenia powstanie napój o super właściwościach? Jak się okazuje, nie do końca.
Napar herbaty zawiera teinę, czyli herbacianą wersję kofeiny. Dostarcza też garbników, antyoksydantów i olejków eterycznych. Za ich sprawą napój ten chroni przed wieloma chorobami, np. miażdżycą, nowotworom, wrzodom żołądka. Łagodzi też bóle stawów i wzmacnia zęby.
Gdy jednak dodamy do herbaty mleko, działanie antyoksydantów zostanie zmniejszone. Tym samym nasz układ odpornościowy nie zostanie wzmocniony w tym samym stopniu, jakbyśmy pili czystą herbatę. Na szczęście wymieszanie z mlekiem, nie ogranicza korzystnego wpływu herbacianych polifenoli na układ krwionośny.
Okazuje się też, że nie ma dowodów na to, że bawarka poprawia laktację u kobiet karmiących piersią. Jej działanie mlekopędne najwyraźniej jest tylko mitem. Także, jeśli piły panie ten napój tylko z obowiązku, możecie go już odstawić. Zaszkodzić nie zaszkodzi, ale też nie pomoże.
Jak przygotować bawarkę?
Bawarkę zazwyczaj przygotowuje się na bazie naparu czarnej herbaty. Z mlekiem można jednak też łączyć herbatki smakowe. Są dwie szkoły przyrządzania bawarki. Jedna mówi o tym, by do podgrzanego mleka dodać napar herbaty, druga, by napar herbaty zabielić mlekiem.
Proporcje mleka i herbaty zależą od indywidualnego gustu. Do herbaty można dolać mleko krowie, kozie, bez laktozy czy roślinne. A gotową bawarkę warto dosłodzić miodem, doprawić cynamonem lub kapką rumu.
Z naszego serwisu dowiecie się też, które herbaty poprawiają trawienie , a także poznacie przepis na zimową herbatę z pieprzem cytrynowym .
Źródło zdjęcia: canva/evil_beau
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: poradnikzdrowie