Czym można zastąpić sól w kuchni? 5 pysznych zamienników
Sól dodaje smaku, ale nie jest zbyt zdrowa. A wiesz, czym można zastąpić sól w kuchni? Poznaj pięć pysznych zamienników tej przyprawy. Gdy po nie sięgniesz, nawet nie zauważysz smakowej różnicy. A organizm z pewnością zrewanżuje się lepszym samopoczuciem.
Sól jest najpopularniejszą przyprawą, po którą sięgamy. Niczego nam tak bowiem w potrawach nie brakuje, jak soli. Niestety do tego stopnia przyzwyczailiśmy się do tej przyprawy, że nie wyobrażamy sobie bez niej życia.
Lekarze i dietetycy alarmują jednak, że w naszej diecie soli jest za dużo i coraz więcej. I niestety nie jest to obojętne dla naszego zdrowia. Sól podnosi bowiem ciśnienie krwi, przyczyniając się do nadciśnienia i do innych chorób układu krążenia. Warto więc solić z mniejszym rozmachem, a najlepiej zastąpić sól zdrowszymi zamiennikami.
5 najlepszych zamienników soli
Sól nadaje potrawom wyraźnego smaku. By więc ją zastąpić, należy sięgnąć po inne produkty, które również mają zdecydowany smak. Nie koniecznie słony.
Bardzo dobrym zamiennikiem soli są zioła. W sezonie mogą być świeże, które są bardziej aromatyczne, a poza nim suszone. Nie tylko nadadzą one potrawie charakteru, ale większość z nich w swoim składzie zawiera też sód, który ma słony smak. Zamiast solą, możesz więc doprawić danie estragonem, lubczykiem, tymiankiem, majerankiem czy kminkiem. Gdy połączysz je z oliwą, ich smak i aromat będą jeszcze intensywniejsze. Zioła wspomagają trawienie, zwiększają odporność i odkwaszają organizm.
Zamiast przyprawiać potrawy na słono, możesz uczynić je ostrymi. Dodatek pieprzu, imbiru czy chilli nada daniom konkretny smak, a przy okazji zwiększy odporność organizmu i poprawi krążenie. Czując lekko piekący smak na języku, nawet nie zauważysz, że potrawa nie zawiera soli.
Doskonałym, bo bardzo aromatycznym zamiennikiem soli mogą być też owocowe skórki. Z jabłek czy cytrusów dodadzą smaku zupom, sosom i daniom kuchni orientalnej. Wcześniej najlepiej namocz je w roztworze z wody, octu i soku z cytryny. Potem osusz papierowym ręcznikiem, wysusz w piekarniku i zblenduj na proszek.
Orzechy i pestki również są na tyle wyraziste w smaku, że mogą zastąpić sól. Najmocniejszy smak i aromat mają wtedy, gdy zostaną zmielone. Najlepiej rozdrobnić je tuż przed użyciem, bo jednak szybko wietrzeją. Możesz w nich panierować kotlety, doprawiać nimi warzywa i zupy. Jeśli chcesz, by miały intensywniejszy aromat, przed zmieleniem podpraż je na suchej patelni.
Jeśli chcesz ograniczyć sól w kuchni, możesz częściej sięgać po różnego rodzaju octy i oliwy. Pierwsze nadają potrawom wyrazisty, kwaskowy smak. Drugie doskonale wzmacniają naturalny smak produktów. Oczywiście możesz też sięgnąć po ocet czy oliwę aromatyzowaną ziołami lub przyprawami, a efekt będzie jeszcze wyraźniejszy. W ten sposób możesz doprawić np. sałatkę, zupę, sos.
Sól czyha wszędzie
-
Pamiętaj, że sól znajduje się nie tylko w przygotowanych przez ciebie potrawach, ale też gotowych produktach. Dużo soli zawierają wędliny, żółte sery czy pieczywo.
-
Ogranicz sól w potrawach, jeśli zawierają one oliwki, kapary, żółty ser czy suszone pomidory. Produkty te zwykle mają już dodatek soli.
-
Organizm łatwo przyzwyczaja się do słonego smaku. Powoduje to, że zaczynasz jej używać coraz więcej. Gdy jednak zaczniesz ograniczać sól w diecie, po pewnym czasie wszystko będzie dla ciebie zbyt słone.
Sprawdź, jak pozbyć się nadmiaru soli ze śledzi , a także, kiedy należy solić ziemniaki .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dlaczego warto dodać imbir do kawy? Poranny napój zadziała nie tylko energetyzująco
-
Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia
-
Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę
Źródło: zdrowie.wprost, gotowanie.onet