Smakosze.pl
Jabłecznik

canva/bhofack2, Getty Images

Czym różni się szarlotka od jabłecznika?

17 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Jabłecznik oraz szarlotka wbrew pozorom nie są tylko różnymi nazwami tego samego ciasta. Szarlotka musi być wykonana na spodzie z kruchego ciasta. Z kolei jabłecznik może zostać upieczony na cieście drożdżowym, tortowym czy półkruchym.

Jabłecznik oraz szarlotka są jednymi z najbardziej lubianych i popularnych ciast na świecie. Praktycznie w każdym kraju można znaleźć lokalny wariant tych pysznych wypieków.

Mimo tak ogromnego rozgłosu oba desery często są mylone i brane za różne nazwy tego samego. W praktyce jednak różnice między nimi są ogromne i niżej dokładnie je wyjaśnimy.

Różnice między szarlotką i jabłecznikiem

Jabłka ze słodkim ciastem świetnie się komponują - dodając do całej receptury kilka korzennych przypraw, osiąga się maksymalny poziom doskonałego smaku.

Szarlotka jest zdecydowanie częściej wypiekanym ciastem - najczęstszym powodem takich preferencji jest kruszonka, którą obsypuje się wierzch deseru.

Liście laurowe

Dlaczego warto włożyć liście laurowe do opakowania z mąką?

CZYTAJ DALEJ

Do szarlotki wykorzystuje się głównie ciasto kruche, a jabłka przed położeniem na ciasto, należy podprażyć z cukrem i cynamonem. Takie połączenie daje gwarancje pysznego deseru.

Charakterystyka jabłecznika

Przy robieniu jabłecznika można cieszyć się z większych możliwości doboru ciasta. Klasycznie wypieka się go na cieście drożdżowym, tortowym lub półkruchym.

Jabłka nie powinny być do niego w żaden sposób gotowane. Do wykonania jabłecznika używa się bowiem z surowych plasterków tych owoców, zazwyczaj kładzionych na samej górze.

Według niektórych kolejną różnicą jest sposób podania obu deserów. Szarlotka ma być według nich podawana jedynie na zimno, a jabłecznik na ciepło oraz na zimno.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak usmażyć wątróbkę, aby nie była gorzka. Ten tekst zdradza przepis na wątróbkę bez masła, mąki i smażenia.

Jabłecznik

Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos, Getty Images Pro

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: zdrowie.wprost.pl; regiodom.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śledzie są wyjątkowo zdrową rybą

Porady

Jak wybrać dobre śledzie?

Czytaj więcej >
skórki mandarynki

Porady

Jak pozbyć się moli spożywczych?

Czytaj więcej >
Kiedy najlepiej wypić kawę?

Porady

O jakich porach pijać kawę?

Czytaj więcej >
smażenie

Porady

Sprytny patent na pryskający tłuszcz na patelni

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo smażyć karpia?

Czytaj więcej >
Zamrożone mięso

Porady

Jak szybko rozmrozić mięso?

Czytaj więcej >