Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czym różni się szarlotka od jabłecznika?
Adam Moskal
Adam Moskal 17.10.2021 02:00

Czym różni się szarlotka od jabłecznika?

Jabłecznik
canva/bhofack2, Getty Images

Jabłecznik oraz szarlotka wbrew pozorom nie są tylko różnymi nazwami tego samego ciasta. Szarlotka musi być wykonana na spodzie z kruchego ciasta. Z kolei jabłecznik może zostać upieczony na cieście drożdżowym, tortowym czy półkruchym.

Jabłecznik oraz szarlotka są jednymi z najbardziej lubianych i popularnych ciast na świecie. Praktycznie w każdym kraju można znaleźć lokalny wariant tych pysznych wypieków.

Mimo tak ogromnego rozgłosu oba desery często są mylone i brane za różne nazwy tego samego. W praktyce jednak różnice między nimi są ogromne i niżej dokładnie je wyjaśnimy.

Różnice między szarlotką i jabłecznikiem

Jabłka ze słodkim ciastem świetnie się komponują - dodając do całej receptury kilka korzennych przypraw, osiąga się maksymalny poziom doskonałego smaku.

Szarlotka jest zdecydowanie częściej wypiekanym ciastem - najczęstszym powodem takich preferencji jest kruszonka, którą obsypuje się wierzch deseru.

Do szarlotki wykorzystuje się głównie ciasto kruche, a jabłka przed położeniem na ciasto, należy podprażyć z cukrem i cynamonem. Takie połączenie daje gwarancje pysznego deseru.

Charakterystyka jabłecznika

Przy robieniu jabłecznika można cieszyć się z większych możliwości doboru ciasta. Klasycznie wypieka się go na cieście drożdżowym, tortowym lub półkruchym.

Jabłka nie powinny być do niego w żaden sposób gotowane. Do wykonania jabłecznika używa się bowiem z surowych plasterków tych owoców, zazwyczaj kładzionych na samej górze.

Według niektórych kolejną różnicą jest sposób podania obu deserów. Szarlotka ma być według nich podawana jedynie na zimno, a jabłecznik na ciepło oraz na zimno.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak usmażyć wątróbkę, aby nie była gorzka. Ten tekst zdradza przepis na wątróbkę bez masła, mąki i smażenia.

Jabłecznik

Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos, Getty Images Pro

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: zdrowie.wprost.pl; regiodom.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ciasto