Delikatne drożdżówki z malinami
pixabay.com

Delikatne drożdżówki z malinami

Za co tak lubimy drożdżówki z malinami? Nic nie poprawia samopoczucia tak, jak ciepła, puszysta bułeczka ze słodkim, rozpływającym się w ustach nadzieniem. A kiedy przygotujemy je sami, żaden z domowników nie oprze się aromatowi unoszącemu się ze strony kuchni. Drożdżówki z malinami to doskonała przekąska na drugie śniadanie, również do szkoły czy do pracy. Zabierzemy je ze sobą na wycieczkę, można nawet podać je dzieciom. Jak przygotować pyszne drożdżówki z malinami?

Składniki na drożdżówki z malinami

Do przygotowania delikatnych drożdżówek z malinami będziemy potrzebowali następujących składników:

  • Świeże drożdże – 100 gramów,
  • Mleko – 200 mililitrów,
  • Cukier – 100 gramów,
  • Mąka pszenna tortowa – 750 gramów,
  • Sól – 1,5 łyżeczki,
  • Masło – 350 gramów,
  • Jajka kurze – 6 sztuk (najlepiej wiejskich),
  • Maliny – 300 gramów.

Ewentualnie do dekoracji można przygotować lukier z cukru pudru i wody lub soku z cytryny.

Drożdżówki z malinami: jak zrobić ciasto?

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego po wyjęciu ich z lodówki należy zaczekać, aż się ogrzeją. Masło musi być miękkie. Mleko podgrzewamy, dodajemy łyżkę cukru i drożdże, które warto najpierw pokruszyć na małe kawałki. Mieszamy je z mlekiem, aż się rozpuszczą, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (może być przy grzejniku). Po 10-15 minutach dodajemy resztę cukru, sól i mąkę, które należy dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy jajka – wbijamy je do szklanki, aby ułatwić sobie wyławianie ewentualnych kawałków skorupek, i wlewamy jedno po drugim do miski. Ciasto na drożdżówki z malinami jest prawie gotowe. Musimy jeszcze wyrobić je rękami, w międzyczasie dodając kawałki miękkiego masła. Ponownie przykrywamy miskę ściereczką i raz jeszcze ustawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, tym razem na godzinę. Po upływie tego czasu przekładamy ciasto na podsypany mąką blat roboczy. Dzielimy je na małe kulki, czyli pojedyncze bułeczki i każdą posypujemy mąką z obu stron, aby się nie kleiły.

Drożdżówki z malinami: pomysł na nadzienie

Teraz wystarczy zdecydować, którą wersję drożdżówek z malinami chcemy przygotować. Pierwsza opcja zakłada wydrążenie drożdżowych kulek tak, aby przypominały gniazda i umieszczenie w zagłębieniach całych malin. Druga to wypełnienie malinami wnętrza bułek – poprzez otoczenie owoców ciastem. Trzecia wymaga więcej pracy, ale nie jest trudna. Ciasto należy rozwałkować na blacie, rozsypać na nim maliny, zwinąć całość w rulon i pokroić na kawałki. Bułeczki uzyskane tym sposobem będą przypominały ślimaki. Drożdżówki z malinami umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy po raz ostatni do wyrośnięcia, tym razem na pół godziny. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza z opcją pieczenia obustronnego. Po 15 minutach bułeczki powinny być ładnie zarumienione – wtedy można je wyjąć i wstawić kolejne.

Drożdżówki z malinami i lukrem

Jeśli nie straszne nam kalorie i zdecydujemy się na udekorowanie drożdżówek z malinami lukrem, przygotujemy go w prosty sposób. Wystarczą 2 szklanki cukru pudru i 6-7 łyżek soku świeżo wyciśniętego z cytryn. Lukier musi być gęsty, inaczej spłynie z bułeczek, dlatego należy dosypać więcej cukru pudru, jeśli masa okaże się zbyt rzadka. Ważne! Nie lukrujemy gorących drożdżówek z malinami – wysoka temperatura sprawi, że słodka polewa zacznie się rozpuszczać i spłynie. Dodatkowy element dekoracyjny uzyskamy, jeśli użyjemy barwnika spożywczego do nadania lukrowi różowego koloru. Można też posypać zastygającą polewę kawałkami liofilizowanych malin lub proszkiem malinowym uzyskanym poprzez ususzenie owoców w piekarniku.

Bezglutenowe drożdżówki z malinami

Jeśli ze względów zdrowotnych jesteśmy zmuszeni do wyeliminowania z diety produktów z glutenem, przepis na drożdżówki z malinami będzie wymagał drobnej modyfikacji. Nie możemy użyć mąki pszennej, ale mamy do dyspozycji różne jej zamienniki. Przykładowo połączenie rodzajów mąki, które nie zawierają glutenu. W tym przypadku w miejsce 750 gramów pszennej użyjemy: 200 gramów mąki ryżowej, 150 gramów mąki owsianej, 150 gramów skrobi kukurydzianej, 150 gramów mąki kukurydzianej oraz 100 gramów mąki z tapioki.

Następny artykuł