Smakosze.pl Przepisy Delikatne naleśniki bez jajek i mleka
canva/Oleg

Delikatne naleśniki bez jajek i mleka

4 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Masz ochotę na naleśniki, ale twoja lodówka świeci pustkami? Spokojnie, bez jajek i mleka też da się zrobić delikatne i pyszne naleśniki. Pomoże ci w tym nasz patent. Takie naleśniki doskonale będą smakować z dodatkami słodkimi i wytrawnymi. Przetestuj nasz przepis.

Naleśniki lubią wszyscy i mali i duzi. Nic dziwnego, wszak są naprawdę smaczne i stanowią doskonałą odmianę dla kanapek. Można je zrobić na szybko i jeść posmarowane dżemem czy twarogiem. Sprawdzą się też jako przekąska, deser czy kolacja.

Nasze naleśniki bez jajek i mleka można przygotować nawet wtedy, gdy w lodówce są duże braki. Stanowią też doskonałą alternatywę dla osób uczulonych na jajka i mleko lub z różnych powodów niemogących jeść tych produktów.

Delikatne naleśniki bez jajek i mleka

Składniki:

  • 2 szklanki mąki

  • 1 łyżka oleju

  • pół łyżeczki cukru

  • duża szczypta soli

  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3 szklanki wody gazowanej

Przygotowanie naleśników

Mąkę wsyp do miski. Dodaj olej, cukier, sól i proszek do pieczenia. Wlej połowę wody gazowanej i rozmieszaj składniki, by nie było grudek.

Potem dolej pozostałą wodę gazowaną i całość dokładnie wymieszaj. Ciasto odstaw na 10-15 minut, by nabrało odpowiedniej konsystencji.

Patelnię rozgrzej, cienko posmaruj olejem. Wylej na nią porcję ciasta naleśnikowego, smaż cienkie naleśniki, aż będą z obu stron rumiane.

Jeśli szukasz innych przepisów na naleśniki, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. przepis na naleśniki z butelki , a także na naleśniki budyniowe .

ciasto na naleśniki
ciasto na naleśniki

Źródło zdjęcia: canva/SStajic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smakolykialergik

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy