Smakosze.pl Produkty Dietetyk chwycił tani majonez w Biedronce i powiedział, co o nim myśli. Zaskoczenie gwarantowane
WikimediaCommons/WrS.tm.pl; Biedronka.pl

Dietetyk chwycił tani majonez w Biedronce i powiedział, co o nim myśli. Zaskoczenie gwarantowane

25 marca 2023

Majonez do dań wielkanocnych jest konieczny. Dietetyk wybrał się do Biedronki i pokazał, który produkt jego zdaniem jest najlepszy. Zaletą wskazanego produktu jest niezły skład i dość niska cena. Sprawdziliśmy, na co się zdecydował.

Majonez z Biedronki najlepszym według eksperta

Klasyczny jajeczny sos do lekkich nie należy. Jak zdradza w nagraniu dietetyk, wyrób marki Winiary dostarczy nam aż 700 kcal w 100 ml. I choć najprawdopodobniej nie zjemy, aż takiej ilości, warto postawić na coś lżejszego.

Zaskoczeniem może być wybór eksperta, który za najlepszy majonez dostępny w Biedronce uznał produkt wegański marki Go Vege. Główną wskazaną zaletą jest stosunkowo prosty skład. W produkcie z dyskontu nie znajdziemy bowiem zbędnych dodatków.

Drzyzga zobaczyła cenę papryki i podziękowała. Kwota wbija w fotel

Z czego składa się majonez Biedronki?

Produkt ze sklepu z owadem składa się przede wszystkim z tłuszczu i dodatków budujących smak takich jak musztarda, ocet winny czy cukier. Jedyne, co może zaniepokoić to obecność gumy ksantanowej, która ma za zadanie zapewnić sosowi odpowiednią konsystencję, czy przeciwutleniacza EDTA. Dodatek soli wapniowo-disowdowej znajdziemy jednak także we wspomnianym już popularnym wyrobie z jajek.

Należy jeszcze zauważyć, że pod kątem dietetycznym majonez sprzedawany pod marką własna Biedronki nie ma sobie równych. W 100 ml zawiera bowiem zaledwie 312 kalorii. Stanowi to mniej niż 50% energii dostarczanej przez klasyczny sos w tej samej objętości.

Majonez najlepiej zrobić w domu

Majonez sporządzony samodzielnie z dobrze nam znanych produktów zawsze będzie lepszy niż gotowiec ze sklepu. Cena wyrobu także będzie korzystniejsza, a smak możliwy do dostosowania.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone receptury na popularny sos. Polecamy zarówno tradycyjną z jaj, jak i pyszną odsłonę wegańską z wody z puszki ciecierzycy . Każdy znajdzie coś dla siebie.

Źródło: IG/ lukasz.jank

Okrasa pokazał, jak robi zakwas na żurek. Ta sztuczka ułatwi wszystkim życie
Koniec z tarciem ziemniaków. Najlepsze placki ziemniaczane zrobisz zupełnie inaczej
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy