Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź mięso z rosołu i pokrój na małe kawałki. Ten obiad starczy nawet na 2 dni
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 07.01.2025 14:48

Weź mięso z rosołu i pokrój na małe kawałki. Ten obiad starczy nawet na 2 dni

fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

Ta zapiekanka to prosty sposób, by zmienić mięso z rosołu w pyszne danie. Wystarczy połączyć je z prostymi składnikami, które także mogą być resztkami z poprzednich obiadów. Jak przystało na zapiekankę, jest prosto i pysznie.

Mięso z rosołu

Tradycyjny polski rosół to arcydzieło sztuki kulinarnej, którą dziś określa się jako zero waste. Jego przygotowanie polega wszak na tym, by wygotować maksimum smaku ze składników, które wkładamy do garnka. Kiedy jednak uzyskamy już płynne złoto, nie wyrzucamy przecież zużytych produktów.

Ugotowane warzywa stają się często sałatką jarzynową. Jednak co z mięsem? Nie nadaje się przecież do wyrzucenia, ale nie jest też produktem kulinarnym pierwszej kategorii. Najlepiej więc przyrządzić z niego farsz albo taką właśnie zapiekankę.

mięso z rosołu na talerzu

Taką sałatkę podam na koniec karnawału. Moi bliscy szaleją za tym składnikiem

Zapiekanka z rosołowego mięsa

Do takiej zapiekanki, podobnie jak do każdej, można dorzucić dowolne dodatki. Warto zajrzeć do lodówki. Może nudzi się w niej na przykład obeschnięty ser? A może na łaskę czekają ziemniaki ugotowane do wczorajszego obiadu? Wszystko to w zapiekance zyskuje drugie życie.

Składniki

  • ¾ kg ugotowanych ziemniaków
  • 600 g mięsa z rosołu
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 120 ml śmietany
  • 30 g mąki
  • Sól, pieprz

Zapiekanka na mięsie z rosołu

Ziemniaki kroimy w plasterki. Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle do zeszklenia. Mięso z rosołu oddzielamy od kości i siekamy drobno.

Mieszamy mięso z przestudzoną cebulą, jajkiem i posiekaną natką pietruszki. Masę można nieco rozrzedzić chochlą rosołu, jednak raczej nie będzie tego potrzebować – zależy to od tego, jak tłuste jest mięso.

Naczynie żaroodporne wysmarowujemy masłem. Układamy w nim połowę ziemniaków, posypujemy solą i pieprzem. Na nich układamy mięsny farsz. Przykrywamy go drugą połową ziemniaków, również solimy i pieprzymy.

Do śmietany dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Zapiekankę polewamy po wierzchu i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut.

Wypróbuj też przepisy na sałatkę z tortellini i ciasto pomarańczowe bez pieczenia.

zapiekanka z ziemniakami