Dlaczego do kawy warto wsypać nieco cynamonu i kardamonu? Pyszne i zdrowe połączenie
Dlaczego do kawy warto wsypać nieco cynamonu i kardamonu? Odpowiedź jest bardzo prosta- przyprawy poprawiają walory smakowe napoju i mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Jak przygotować kawę z kardamonem i cynamonem?
Dobra kawa, niezależnie od tego, czy czarna, czy z mlekiem, uwalnia bogaty aromat ziaren i ma niepowtarzalny smak. Kawa może być jeszcze lepsza i zdrowsza, kiedy dodamy do niej szczyptę korzennych przypraw.
Cynamon i kardamon, oprósz wspaniałego smaku, zawierają silne antyoksydanty, które działają przeciwzapalnie, opóźniają procesy starzenia i wykazują silne działanie przeciwnowotworowe.
Kawę przygotujesz również z innym, niecodziennym dodatkiem- tu poznasz przepis na kawę ze szczyptą soli , zalety zachwycają.
Dlaczego do kawy warto wsypać szczyptę cynamonu i kardamonu?
Szczypta mielonego cynamonu dodana do kawy wzmocni jej walory smakowe delikatną słodyczą i pikantnością, a także sprawi, że napój będzie przepięknie pachniał.
Mielony kardamon natomiast wzbogaci dodatkowo kawę o słodki, cytrynowo- kwiatowy aromat. Kardamon i cynamon to przyprawy, które naprawdę warto dodać do kawy, aby uwolnić z niej najlepszy smak.
Jak zrobić kawę z kardamonem i cynamonem?
Najlepszy aromat uzyskasz, kiedy na dno filiżanki wsypiesz szczyptę przypraw i zalejesz je czarną kawą. W przypadku kaw mlecznych, jak latte, czy macchiato, dobrym sposobem jest oprószenie pianki szczyptą kardamonu i cynamonu.
Źródło zdjęcia: canva/ alarich Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Doskonałe roladki ze schabu z włoską kapustą. Przysmak dla całej rodziny
-
Delikatny i lekki fit przepis na pieczonego kurczaka. Zdrowo i smacznie
Źródło: coffedesk.pl