Afrodyzjaki - naturalne afrodyzjaki to przyprawy i smakołyki zwiększające libido. Najpopularniejszymi są krewetki, figi czy czekolada.
Najlepsze lekarstwo na jesienny spadek nastroju to ciepłe ruchanki z fjutem. Dzięki nim organizm wydziela ogromne ilości hormonu szczęścia. Kilka ruchanek o poranku i dobrze zaczniemy dzień.
Gruszki w czekoladzie są prostym a zarazem wykwintnym deserem. Gotuje się je w słodkim syropie na bazie wina, z dodatkiem przypraw. Całość zwieńcza pyszna polewa czekoladowa. Taki deser oszołomi każdego.Na gruszki w czekoladzie wybierz twarde owoce. Idealnie do tego przepisu sprawdzi się odmiana konferencja. Proponowany przez nas deser, mimo, że łatwy w przygotowaniu, jest wykwintny i elegancki. Gruszki w czekoladzie to doskonały wybór na romantyczne spotknie we dwoje lub jako zwieńczenie uroczystego obiadu.
Domowa lemoniada arbuzowa jest doskonałym pomysłem na orzeźwiający napój w upalne dni. Lemoniada doskonale gasi pragnienie i chłodzi, a jaj niepowtarzalny smak sprawi, że zniknie błyskawicznie. Poznaj przepis na orzeźwiającą i chłodzącą lemoniadę z arbuza, nie ma lepszej.Na rynku możemy kupić gotowe lemoniady o różnych smakach, jednak nie dorównują smakiem domowej lemoniadzie. Napój, który przygotujemy samodzielnie, nie zawiera również żadnych konserwantów i ulepszaczy smaku, są w nim wyłącznie naturalne produkty.Lemoniada przygotowana z arbuza, soku z cytryn, wody i cukru smakuje wyśmienicie. Do napoju możesz dodać wodę niegazowaną lub gazowaną, w zależności od preferencji, a także zmniejszyć jej kaloryczność poprzez dodanie ksylitolu zamiast klasycznego cukru.Domowa lemoniada jest gęsta, mocno arbuzowa i odrobinę kwaśna, idealnie orzeźwia i chłodzi nawet w największy upał. Napój, oprócz fenomenalnego smaku, doskonale nawadnia i wzmacnia odporność.Szukasz pomysłu na równie pyszną lemoniadę? Tu poznasz przepis na lemoniadę z rabarbaru, jest idealna w sezonie.
Masz ochotę na proste ciasto bez pieczenia o smaku popularnych batoników czekoladowych? Przygotuj warstwowe ciasto Mars z masy krówkowej, masy czekoladowej i śmietankowej, przekładanych herbatnikami maślanymi. Ciasto oblane jest polewą czekoladową, jest przepyszne.Ciasta bez pieczenia podbijają Internet, nic dziwnego są proste, pyszne i możemy przygotować je z kilku podstawowych składników. Takie ciasta zrobimy bez biszkoptu, bez podpieku, wystarczą nam herbatniki lub biszkopty.Do przygotowania ciasta bez pieczenia Mars wykorzystamy herbatniki maślane, które nie dość, że będą idealnym spodem do deseru, to jeszcze będziemy przekładać nimi kolejne masy ciasta. Ciasto Mars jest słodkim deserem, dlatego masa śmietankowa musi być delikatna i puszysta, aby odrobinę kontrastowała z kajmakiem, kremem czekoladowym i polewą czekoladową. Deser po przygotowaniu wstawmy do lodówki na kilka godzin, żeby wszystkie masy dobrze stężały.
Jak najlepiej mrozić truskawki? Nigdy nie wkładaj świeżych, wilgotnych owoców do woreczka. To podstawowy błąd, przez który owoce nie będą nadawać się do jedzenia. Truskawki należy odpowiednio przygotować i mrozić etapami, aby były smaczne i świeże przez cały rok.Nie ma chyba osób, które nie lubiłyby świeżych, słodkich, wygrzanych w słońcu truskawek. Niestety świeżymi, najsmaczniejszymi owocami możemy się cieszyć tylko dwa miesiące w roku, jest jednak na to skuteczny sposób- mrożenie truskawek. Odpowiednio mrożone owoce wyglądają równie ładnie, a my zachowamy ich smak aż do następnego sezonu. Jak mrozić truskawki? Wiele osób popełnia jeden błąd, czyli wkładają truskawki od razu do woreczka i mrożą. Po zamrożeniu z owoców powstaje brzydka, twarda bryła.Wystarczy jednak zastosować jeden prosty trik, dzięki któremu truskawki będą wyglądać świeżo i estetycznie nawet po wielu miesiącach mrożenia. Truskawki mroźmy w niewielkich workach strunowych, aby wykorzystać dokładnie taką ilość, jakiej potrzebujemy.
Lato jest sezonem najsmaczniejszych warzyw i owoców. Pojawia się również arbuz, który jest niezwykle smaczny, zdrowy i orzeźwiający. Czy arbuz jest owocem czy warzywem? Dlaczego powinniśmy jeść arbuza i co możemy z niego przygotować?Zwykle nie mamy problemu, aby określić grupę sezonowych produktów, jednak arbuz budzi wiele kontrowersji i pytań. Z jednej strony owoc, z drugiej jednak wygląda jak dynia. Wyróżniamy wiele odmian arbuza, a każdy z nich jest zdrowy i bardzo uniwersalny, dlatego też podamy go na wiele sposobów.Arbuz jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy i bardzo orzeźwiający. W upalne dni arbuz doskonale gasi pragnienie, a że jest mało kaloryczny, to możemy jeść go bez żadnych ograniczeń- w 100 g arbuza jest 30,4 kcal.Arbuz jest źródłem witamin z grupy B, witamin E i E, a także magnezu, potasu i żelaza. Arbuz bogaty jest w silne antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia i wykazują działanie antynowotworowe.
Przygotuj domowy ekstrakt waniliowy. Produkt będzie gotowy po 8 tygodniach, a jego niepowtarzalny smak sprawi, że już nigdy nie kupisz ekstraktu w sklepie. Własnoręcznie przygotowany ekstrakt będzie świetnym dodatkiem do ciast i deserów.Gotowy ekstrakt waniliowy jest mdłym i sztucznym produktem. Z dodawaniem sklepowego ekstraktu musimy bardzo uważać, ponieważ jego zbyt duża ilość może skutecznie zepsuć smak ciasta. Gotowy ekstrakt waniliowy nie jest również produktem produkowanym z prawdziwej wanilii.Domowy ekstrakt waniliowy przygotujemy z dwóch składników- lasek wanilii i dobrej jakości wódki. Wystarczy, że natniemy lekko laski, włożymy je do wyparzonych słoików i zalejemy alkoholem, a po 8 tygodniach otrzymamy najwyższej jakości dodatek do ciast i deserów.Wanilię dodamy do naleśników, biszkoptów, kruchych ciast, muffinek i wielu innych deserów. Wystarczy niewielka ilość wcześniej przygotowanego produktu, aby każdy deser i ciasto zyskało rewelacyjny smak.
Nie wyobrażasz sobie rozpoczęcia dnia bez kawy? Zamiast cukru dodaj do niej odrobinę kakao, a od razu odczujesz pozytywne skutki tego niezwykłego napoju. Kakao podkreśli również smak kawy, nadając jej doskonałej, czekoladowej nuty. Dlaczego warto wrzucić do kawy kakao?Przygotuj mocną, czarną kawę i dodaj do niej kakao. Do napoju nie dodawaj już cukru ani mleka. Aromat czarnej kawy i w połączeniu ze zmielonymi ziarnami kakaowca nie mają sobie równych i mają świetny wpływ na nasz organizm.Jeśli nie masz oryginalnego kakao, do kawy dodaj kostkę gorzkiej czekolady o minimum 70% zawartości zmielonych ziaren. Pod żadnym pozorem nie dodawaj rozpuszczalnego kakao, które może i jest słodsze od oryginalnego, ale to jedynie granulat i wyrób, który z prawdziwymi ziarnami nie ma nic wspólnego.Do kawy możemy dodać wiele przypraw, aby podbić jej smak: cynamon, kardamon, wanilię, kurkumę, miód i wiele innych. Doskonałym pomysłem na poranną kawę jest również kawa z chili i cynamonem, pobudza i dodaje energii od samego rana,
Mrożenie truskawek to dobry sposób na zachowanie smaku lata przez całą zimę i wiosnę, aż do następnego sezonu. Truskawki wymagają jednak odpowiedniego przygotowania i sposobu mrożenia. Jak należy mrozić truskawki? 1 błąd może być kosztowny.Truskawki niestety są owocami sezonowymi i możemy cieszyć się ich smakiem przez niecałe 2 miesiące w roku. Oczywiście w sklepach przez wiele miesięcy dostępne są również szklarniowe truskawki, jednak owoce nie smakują już tak, jak polskie, wygrzane w pełnym słońcu, polne owoce.Co zrobić, aby smak truskawek zatrzymać na dłużej? Truskawki możemy z powodzeniem zamrozić, możemy przygotować z nich sok do słoików na zimę, dżem i konfiturę. Z mrożonych truskawek przygotujemy pyszne koktajle z kefirem lub maślanką, mus do naleśników, a także dodamy do ciast, deserów i pierogów na słodko.Podczas mrożenia truskawek, musimy jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach, inaczej zimą zamiast pysznych owoców wyjmiemy z zamrażalnika zgnite owoce lub będą tak zamrożone, że będziemy musieli od razu rozmrozić cały woreczek.
Dlaczego do kawy warto wsypać nieco cynamonu i kardamonu? Odpowiedź jest bardzo prosta- przyprawy poprawiają walory smakowe napoju i mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Jak przygotować kawę z kardamonem i cynamonem?Dobra kawa, niezależnie od tego, czy czarna, czy z mlekiem, uwalnia bogaty aromat ziaren i ma niepowtarzalny smak. Kawa może być jeszcze lepsza i zdrowsza, kiedy dodamy do niej szczyptę korzennych przypraw.Cynamon i kardamon, oprósz wspaniałego smaku, zawierają silne antyoksydanty, które działają przeciwzapalnie, opóźniają procesy starzenia i wykazują silne działanie przeciwnowotworowe.Kawę przygotujesz również z innym, niecodziennym dodatkiem- tu poznasz przepis na kawę ze szczyptą soli, zalety zachwycają.
Sos truskawkowy do naleśników to prosty, gęsty, pyszny sos, dzięki któremu zrobisz najsmaczniejsze naleśniki świata. Delikatne, puszyste ciasto z twarożkiem lub serkiem waniliowym oblane sosem truskawkowym błyskawicznie znikają z talerzy i każdy prosi o dokładkę. Poznaj przepis na sos truskawkowy do naleśników.Naleśniki to zawsze dobry pomysł na obiad lub słodki podwieczorek, są pożywne, smaczne, a dodatki podbijają ich smak i sprawiają, że danie wygląda zjawiskowo. Naleśniki z sosem truskawkowym zawsze przekładam twarożkiem lub serkiem waniliowym.Tak przygotowane naleśniki idealnie łączą się z gęstym sosem truskawkowym. Latem wykorzystuję sezon na owoce najlepiej, jak się tylko da, naleśniki i ciasta z truskawkami jem praktycznie codziennie. Naleśniki z sosem truskawkowym to smak dzieciństwa.Tu poznasz przepis na lekkie naleśniki bez jajek. Jeśli masz ochotę na naleśniki w jeszcze słodszym wydaniu- tu poznasz przepis na wyśmienite naleśniki budyniowe, rozpływają się w ustach.
Ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni to wyśmienity deser dla całej rodziny. Wilgotne w środku, puszyste ciasto o wyraźnym, czekoladowym smaku z nutą olejku rumowego i słodkimi wiśniami w syropie podbije serca wszystkich miłośników słodkości. Poznaj przepis na wyśmienite ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni. Ciasto czekoladowe na maślance z dodatkiem rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady, kakao, cukrem wanilinowym i olejkiem rumowym jest bardzo puszystym i wilgotnym w środku ciastem. Ciasto zawsze piecz w piekarniku bez termoobiegu, aby się nie wysuszyło.Do ciasta idealnie pasują również wiśnie, najlepsze będą w syropie, ponieważ nie są tak kwaśne, są wydrylowane i dodatkowo nawilżą ciasto. Cały deser oprósz cukrem pudrem lub polej polewą czekoladową. Jeśli wybierzesz drugą opcję, gotowe ciasto włóż do lodówki, aby polewa stężała.Wiśnie z domowego kompotu sprawdzą się w cieście równie dobrze. Jeśli chcesz uzyskać jeszcze bardziej wyraźny smak, dodaj wiśnie z nalewki lub moczone w syropie migdałowym. W obu przypadkach zmniejsz ilość olejku rumowego, aby ciasto nie wyszło zbyt intensywne.Maliny równie dobrze łączą się z czekoladowymi deserami- tu poznasz przepis na ciasto czekoladowe z malinami, czyli prawdziwą rozkosz dla podniebienia.
Kokosanki czekoladowe to pomysł na szybki deser dla całej rodziny. Kokosanki są idealne, kiedy masz ochotę na coś słodkiego do kawy, herbaty lub chcesz upiec coś na szybko dla dzieci. Poznaj prosty przepis na wyśmienite kokosanki, wszyscy je uwielbiają. Kokosanki to świetny deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Przygotujesz je w prosty sposób, sprawiając wszystkim słodką i pyszną niespodziankę. Najwięcej czasu zajmuje samo pieczenie kuleczek, deser jest więc naprawdę szybki.Do kokosanek przygotuj domową, gęstą polewę z prawdziwego kakao i wiórek kokosowych, obtoczone w niej kuleczki ciasta smakują doskonale. Do obtoczenia ciasta polewa musi być przestygnięta i gęsta, ciasto również musi dobrze ostygnąć.Jeśli szukasz pomysłów na pyszne desery i ciasta z kokosem, mamy dla Ciebie kilka słodkich propozycji: w tym artykule dowiesz się, jak zrobić ciasto bounty, smakuje jak znany batonik.W tym artykule natomiast poznasz przepis na ciasto raffaello z pysznym kremem, idealne do kawy.
Lubczyk jest ziołem o niebagatelnej roli w kuchni. Nadaje potrawom niezwykłego aromatu, a przy tym ma korzystny wpływ na wiele aspektów działania naszego organizmu. Uprawiana obecnie już na całym świecie przyprawa jest też stosowana jako afrodyzjak. Dowiedzcie się, dlaczego jeszcze warto włączyć ją do diety. Lubczyk stosować można dwojako. Będzie idealny zarówno jako przyprawa, jak i baza do leczniczych mikstur. Z lubczyku bowiem — podobnie jak z kwiatów lipy czy kopru włoskiego — można przyrządzić wspaniały prozdrowotny napar, który pozwoli nam czerpać garściami z jego dobroczynnych właściwości.
Ciasto marchewkowe jest ciastem, po które chętnie sięgam jesienią. Ciasto ma mocno korzenny smak, a marchewka, jabłko i orzechy doskonale go uzupełniają. Ciasto marchewkowe przygotowuję z delikatną masą serową, którą przekładam i polewam gotowy placek. Sprawdź przepis na proste ciasto marchewkowe, które z pewnością zachwyci wszystkich swoim wyglądem i niepowtarzalnym smakiem.Ciasto marchewkowe jest świetnym deserem na chłodne, jesienne dni. Mocno korzenny smak cynamonu, imbiru doskonale wręcz łączy się z orzechami, musem jabłkowym i marchewką. Placek ma intensywny kolor, smak i aromat, przełamany jest natomiast niezwykle delikatną masą serową, która dodaje mu lekkości i doskonale łączy się z plackiem.Ciasto możesz udekorować orzechami włoskimi lub posypać cukrem pudrem. Możesz również zetrzeć na górę czekoladę gorzką, która również komponuje się świetnie z tym wyjątkowym ciastem.Jeśli lubisz desery z intensywną, korzenną nutą, koniecznie przygotuj szarlotkę z cynamonem i przyprawą korzenną. Doskonale smakuje podana na ciepło z gałką lodów waniliowych i aromatyczną kawą.
Lekki mus czekoladowy jest świetnym pomysłem na szybki i pyszny deser. Schłodzony mus wprost rozpływa się w ustach i tym samym błyskawicznie znika z lodówki. Sprawdź, jak przygotować bardzo czekoladowy, puszysty i delikatny, deser dla całej rodziny.Masz ochotę na coś słodkiego, a nie masz czasu na pieczenie klasycznego ciasta? Poznaj deser, który jest doskonałą alternatywą dla wypieków, a jego przygotowanie zajmie Ci zaledwie około 20 minut.Mus czekoladowy powstaje między innymi z surowych jajek, dlatego też bardzo ważne jest przygotowanie produktów ze sprawdzonych źródeł oraz dokładne umycie i sparzenie kurzych jaj. Mus możesz podać sam, z polewą toffi lub w towarzystwie ulubionych owoców. Deser smakuje również wyśmienicie z domową konfiturą i lodami.