Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dlaczego mielone wychodzą twarde? Zapewne pomijasz ważny dodatek, najlepsze kucharki o nim nie zapominają
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 10.07.2023 11:17

Dlaczego mielone wychodzą twarde? Zapewne pomijasz ważny dodatek, najlepsze kucharki o nim nie zapominają

kotlety mielone
Materiał YouTube z kanału Policzona Szama

Kotlety mielone są twarde i niesmaczne? Koniecznie wypróbuj genialny kulinarny trik. Idealną konsystencją i wilgotność mięsa uzyskasz za pomocą prostego składnika. Mowa o najzwyklejszej kwaśnej śmietanie.

Kotlety mielone muszą być soczyste

Kotlety mielone są absolutnym klasykiem. Każda pani domu przynajmniej raz w życiu smażyła ten specjał. Czasami jednak zdarza się, że nie wychodzą tak smaczne, jak byśmy chcieli. Wina może tkwić w nieodpowiednio dobranym mięsie, zbyt krótkim wyrabianiu, czy wreszcie złym tłuszczu wybranym do smażenia. W kilku słowach omówimy każdy z aspektów decydujących o wyśmienitym smaku kotletów.

Nabiał dodawany w celu zwiększenia soczystości mięsa nie jest niczym nowym w przepisach na kotlety schabowe. Czemu więc tego samego triku nie zastosować do mielonych? 1 łyżka dodana na każde 500 gramów mięsa zdziała istne cuda. Zastosuj raz, a po prostu zakochasz się w tym patencie.

Znudziła ją pomidorowa i ogórkowa. Na lato przygotowała zupę z zaskakującego warzywa

Co trzeba wiedzieć, przygotowując kotlety mielone?

Przygotowanie kotletów mielonych jest bardzo prostą sprawą. Przygotowanie idealnych mielonych to temat na zupełnie inną rozmowę. Na doskonały smak dania wpływają niuanse, które łatwo pominąć w trakcie pracy w kuchni. Dobrze jest sobie usystematyzować tę wiedzę

Pierwszym ważnym aspektem jest wybór odpowiedniego mięsa. Nie może być ono ani zbyt chude, ani nadmiernie tłuste. Idealne proporcje posiada popularna łopatka wieprzowa. Jeśli uważasz, że zawartość tłuszczu jest niewystarczająca, możesz dołożyć do mięsa nieco mielonego boczku.

Mięso najlepiej kupować w całości i mielić samodzielnie. Jeśli nie masz maszynki, poproś o zmielenie wybranego kawałka w sklepie. Gotowe, paczkowane mięso ma niższą jakość, poza tym nie wiemy nigdy co dokładnie zostało wrzucone do opakowania

Co dodawać do kotletów mielonych i jak je prawidłowo smażyć?

Wybór odpowiedniego mięsa to dopiero początek drogi ku idealnym kotletom mielonym. Ważne są jeszcze dodatki oraz sposób przygotowania. Klasyczne mielone nie potrzebują wiele, jednak na liście składników są pozycje absolutnie obowiązkowe. Jednym z nich jest posiekana cebulka, podsmażona lub dodawana na surowo.

Każdy wie, że kotlety mielone wymagają dodatku bułki. Najlepiej wybrać tę namoczoną w mleku, zamiast bułki tartej. Ta druga zwiąże całą wilgoć z mięsa i sprawi, że stanie się ono twarde. Zamiast bułki można użyć też ugotowanej kaszy, na przykład manny lub gryczanej.

Jeśli masz wątpliwości, czy Twoje kotlety mielone wyjdą odpowiednio pyszne, dodaj do mięsa trochę zimnego bulionu. Jeśli nie masz go akurat pod ręką, zastąp go zwyczajną, ale również zimną wodą. Wystarczy 100 ml na każdy kilogram mięsa. Szybko przekonasz się, jakie efekty daje ta sztuczka

Do masy na kotlety mielone gorąco polecamy także wspomnianą już śmietanę lub jogurt. Poza przyjemną strukturą, taki dodatek nada daniu delikatnego, maślanego posmaku. Do tego sól, pieprz i możemy przystąpić do wyrabiania i smażenia. Te czynności także jednak rządzą się swoimi prawami.

Wyrabianie mięsa na kotlety mielone wymaga odpowiedniego wyczucia. Należy to robić na tyle długo, aby masa odpowiednio się napowietrzyła. Przesada sprawi jednak, że składniki zbija się, przez co usmażone kotlety wyjdą gumowate. Bacznie obserwuj strukturę mięsa i przerwij wyrabianie, zanim zrobi się ona zbyt jednolita.

Do smażenia kotletów mielonych najlepsze kucharki używają smalcu. Często też przykrywają usmażone mięso, aby doszło ono od środka i nabrało wilgoci. Przygotuj najlepsze mielone zgodnie z tymi wskazówkami, a przekonasz się, jak pyszne może być to klasyczne danie. Od teraz zawsze wychodzić będą idealnie delikatne i soczyste. Mielone z tymi dwoma dodatkami są wyjątkowo charakterne i aromatyczne. Ten sposób prosto ze szkolnej stołówki jest niezawodny, jeśli chodzi o kotlety.

śmietana do kotletów mielonych.png
Canva / feri1