Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Znudziła ją pomidorowa i ogórkowa. Na lato przygotowała zupę z zaskakującego warzywa
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 10.07.2023 10:10

Znudziła ją pomidorowa i ogórkowa. Na lato przygotowała zupę z zaskakującego warzywa

zaskakująca zupa kalarepowa
TikTok @MARZENAiMAREK

Masz ochotę na smaczną letnią zupę? Jednak nie chcesz już jeść pomidorowej i ogórkowej? Jest na to pyszny sposób! Polecamy przepis na zupę kalarepową. Warto jeść kalarepę, bo jest ona prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Wciąż jest też trochę niedocenianym warzywem-pora to zmienić. 

Kalarepa- pyszna i zdrowa

Kalarepa jest delikatna, chrupiąca i lekko słodka. Może w smaku przypominać trochę surową kapustę. Na rynku spotkamy kalarepę z zielonymi i fioletowymi łodygami. To smaczne i zdrowe warzywo jest niskokaloryczne i zawiera mnóstwo błonnika. 

Jedzenie kalarepy poprawia pracę układu trawiennego, wzmacnia układ odpornościowy, krążenia i wspomaga narząd wzroku. To chrupkie warzywo pełne jest witaminy C, witamin z grupy B i beta-karotenu. Warto przygotować zupę kalarepową, która zachwyci Was smakiem i prostotą przyrządzenia. TikTokerzy Marzena i Marek prezentują ciekawy przepis na zupę kalarepową.

W końcu wiem, jak usmażyć idealnie ścięte jajka sadzone. Nic się nie przypala, a swój sposób pokazała mi ciocia

Jak przygotować zupę kalarepową?

Składniki:

  • 3 kalarepy
  • litr bulionu mięsnego lub warzywnego
  • marchewka
  • natka pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • łyżeczka smalcu
  • łyżeczka mąki pszennej
  • oregano
  • sól
  • pieprz

Łodygi odcinamy od kalarepy, liście szatkujemy. Bulwę ścieramy na tarce o grubych oczkach, ścieramy marchewkę. Obrane ziemniaki kroimy, do garnka wlewamy bulion. Dolewamy litr wody.

Dodajemy starte warzywa i poszatkowane liście kalarepy oraz ziemniaki. Wszystko gotujemy do miękkości. Przygotowujemy zasmażkę. Na patelni roztapiamy łyżeczkę smalcu, dodajemy łyżeczkę maki i całość zasmażamy. Gotową zasmażkę wlewamy do zupy, dodajemy pieprz, sól i oregano. Całość zagotowujemy. Zupa jest gotowa.

Zupa kalarepowa- smak i aromat

Zupa kalarepowa charakteryzuje się nie tylko pysznym smakiem, ale też wyjątkowym aromatem. Zawiera dużo warzyw i jest bardzo zdrowa. Kalarepa sprawia, że zupa jest delikatna i kremowa w smaku. Ta zupa dostarczy nam też dużo minerałów.

Zupa kalarepowa jest świetnym źródłem potasu, żelaza, które niwelują stres. Chlorofil, który jest zawarty w liściach kalarepy- poprawia gojenie się ran. Ta zupa z kalarepy będzie świetną propozycją na letni obiad. Pisaliśmy o zasmażanej kalarepie do obiadu.  Podawaliśmy też staropolski przepis na kalarepę. 

Źródło: [email protected]